Головна Новини Політика зовнішня політика Берлін та Париж вмивають руки: чому "нормандський формат" досі на паузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Берлін та Париж вмивають руки: чому "нормандський формат" досі на паузі

Німеччина та Франція перестали займати проукраїнську позицію щодо конфлікту на Донбасі — зустрічі у "нормандському форматі" не відбуваються

6 листопада 2021, 13:05 comments1041
Поділіться публікацією:

Голова МЗС України Дмитро Кулеба запевняє, що трикутник "Україна — Німеччина — Франція" в рамках "нормандського формату" не зламався. Хоча німці та французи й висловили "занепокоєння" застосуванням Україною Bayraktar на Донбасі. Чи дійсно "трикутник" працює? Чи немає відчуття, що Берлін і Париж давно грають разом із Москвою? У ситуації під час інтерв'ю порталу "Коментарі" зналися наші експерти.

Берлін та Париж вмивають руки: чому "нормандський формат" досі на паузі

"Нормандська четвірка". Фото з відкритих джерел

Усі розмови щодо того, що Україна зберегла колишні стосунки з Берліном і Парижем – казки

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець наголошує, що позиція Парижа та Берліна завжди будується за принципом "реальна політика" – тут і зараз.

"У 2014 році інтерес колективного Заходу полягав у тому, щоб не дати Путіну знищити Україну як державу. І європейці згнітивши серце, наступивши на горло власній пісні, ввели санкції проти РФ, втративши на цьому десятки млрд євро. Але зараз ситуація починає змінюватися, причому, досить стрімко", – зазначає експерт.

За його словами, для цього є низка об'єктивних чинників.

"Перший – втома від України. Вона почалася не за президентства Зеленського, але саме за нього набула критичних – клінічних – форм. Другий фактор випливає з першого. Відсутність управлінського досвіду Зеленського значною мірою призвела до розпаду проукраїнської коаліції. Він відзначився низкою особистих скандалів і конфліктів із західними лідерами.Майже з усіма з них Зеленський має особисту історію неуспіху.Попереднього президента США — Трампа — він довів до імпічменту.Проти Байдена фактично порушив кримінальну справу через ДБР.Канцлера Німеччини Меркель ображав, говорячи, що вона мало робить для України Фактично Зеленський зруйнував відносини з усіма нашими західними партнерами Третій фактор — зовнішня ситуація, яка змінюється, незалежно від України Захід потребує більшої кількості газу, а отримати його може лише з РФ І весь цей комплекс факторів грає проти нас", – резюмує Тарас Березовець.

На його думку, МЗС України при Зеленському втратило суб'єктність, перетворившись, по суті, на один із підрозділів Офісу президента. Голова якого Єрмак, власне, і виконує функції міністра закордонних справ.

"Усі розмови щодо того, що Україна зберегла колишні відносини з Берліном та Парижем – казки, – упевнений Тарас Березовець. – Слід визнати, що і Німеччина, і Франція грають на своєму власному боці. А їхній інтерес зараз – підігравати Путіну".

Нині "нормандський формат" на паузі. З боку РФ ми бачимо відсутність будь-якого прогресу у врегулюванні

У рамках “нормандської четвірки” (Україна, Росія, Німеччина, Франція) є традиційним питанням ефективності. Так вважає аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир та безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко.

"Нормандський формат" працює у рамках політичного діалогу щодо врегулювання. Опції зміни конфігурації формату пропонувалися. Але поки що це залишається відкритим питанням. Так само, як і нові дипломатичні рішення", – зазначає аналітик.

За словами Юлії Тищенко, всі сторони мають свої політичні, економічні інтереси. І Україна у рамках переговорів має розуміти свої стратегічні інтереси. Як розуміти кордон і наслідки можливих компромісів, щоб тимчасові переваги не стали стратегічними поразками в довгостроковій перспективі.

"Зараз "нормандський формат" на паузі. З боку РФ ми бачимо відсутність будь-якого прогресу в урегулюванні. Очевидно, що необхідний консолідований тиск саме на неї для зміни ситуації", — впевнена Юлія Тищенко.

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" — у Кремлі прокинулися, хочуть "нормандський формат ": експерти пояснили, в чому поспіх.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини