Головна Новини Політика зовнішня політика Лондон готовий допомогти Києву збудувати флот: чому британці так пожвавилися
commentss НОВИНИ Всі новини

Лондон готовий допомогти Києву збудувати флот: чому британці так пожвавилися

Великобританія стає ключовим партнером України щодо розвитку українського флоту

17 листопада 2021, 15:00 comments2547
Поділіться публікацією:

Україна очікує на ефективну реалізацію проектів у рамках угоди з Великобританією щодо кредитної підтримки розвитку можливостей українського флоту. Про це повідомив Офіс президента за підсумками зустрічі Володимира Зеленського з міністром оборони Великобританії Беном Воллесом. Експерти оцінили для видання "Коментарі" українсько-британське співробітництво та його перспективи. Чому це важливо для України – зрозуміло, але цікаво – навіщо це, власне, Великобританії? Далі про це у нашому матеріалі.

Лондон готовий допомогти Києву збудувати флот: чому британці так пожвавилися

Великобританія допоможе Україні збудувати флот. Фото: Інформатор

Зазначимо, що 12 листопада в Лондоні посол України у Великій Британії Вадим Пристайко підписав українсько-британську рамкову угоду, яка передбачає виділення коштів (кредит на 10 років) на будівництво восьми ракетних катерів, придбання у Сполученого Королівства двох тральщиків та створення в Україні двох військово-морських. баз. Україна має отримати від Великобританії кредит у 1,7 млрд фунтів.

Великобританія стає ключовим партнером у військово-політичному сенсі

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко наголошує, що Україні в союзниках потрібні передусім не ті, хто висловлює занепокоєння, а ті, хто реально готовий допомагати. І Великобританія доводить, що є саме такою країною – готовою допомагати.

"Показовим є той же червневий прохід британського есмінця HMS Defender біля берегів окупованого Криму. У росіян тоді сталася справжня істерика. Другий важливий момент – Британія вийшла із ЄС, шукає своє місце у глобальному світі, оголосила програму "Глобальна Британія". Вона була, є і, певен, залишиться країною, яка може глобально мислити та стратегічно діяти. Про США такого, на жаль, не скажеш. Є деякі сумніви, періодичне загравання з РФ. А Великобританія тут стабільно дотримується інтересів демократії", – наголошує експерт.

У цьому руслі, на його думку, лежить і повідомлення газети The Mirror, що Британія готова відправити 600 військовослужбовців зі спецпідрозділів в Україну з огляду на можливу агресію з боку РФ. Це вже укомплектовані воїни, які готові прибути до нас будь-якої миті.

"Великобританія – ключовий партнер для України не лише у сфері розвитку нашого ВМФ, як сказав президент Зеленеський. Вона фактично стає ключовим партнером у військово-політичному значенні. Нагадаю, що у жовтні видання The Times повідомляло, що Лондон готовий поставити в Україну ракети для патрульних катерів та літаків. До того ж, Британія є одним із підписантів Будапештського меморандуму, одним із гарантів підтримки суверенітету та територіальної цілісності України в обмін на нашу відмову від ядерної зброї. Від зброї ми відмовилися, територіальну цілісність зберегти нам не допомогли. Тож і в цьому сенсі для самої Британії важливо зараз підтримувати Україну якомога потужніше", – резюмує Павло Жовніренко.

Для англійців така допомога Україні важлива не менше, ніж для нас

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков пояснює, що у зв'язку з Брекситом, виходом із ЄС, Великобританія шукає собі нішу. Вона намагається показати, що хоч і не є супердержавою, але може відігравати важливу роль для міжнародної спільноти. У тому числі щодо підтримки глобальної безпеки. І тут інтереси України та Великобританії зійшлися.

"Якщо почитаєте документи, які з'явилися у Британії навесні – загальна стратегія, профільний військовий, то там чітко говориться, що Великобританія намагатиметься відігравати важливу роль у ключових регіонах Євразії, братиме участь у формуванні міжнародного порядку. Що, зокрема, означає – допомагати державам, які піддаються агресивній політиці з боку держав-ревізіоністів як та сама Росія. Все це вписується в їхню загальну концепцію: Британія знаходитиме для себе такі ніші, які покажуть, хоч вона має зараз лише 2,5% світового ЗПС (а раніше було 6%), але може відігравати якісну та важливу роль. На фоні стриманості ЄС та окремих континентальних країн, коли йдеться про українську військову безпеку, Британія має класну можливість показати контраст. І не словами, а справою підтримати Україну", – зазначає Микола Бєлесков.

На його думку, якщо буде реалізовано британські програми для ВМФ України, це серйозне наше посилення.

"У нас з'являться невеликі, маневрені морські системи з керованим ракетним озброєнням. Чим більше такого потенціалу в Україні, тим більше РФ доведеться концентруватися саме на Чорному морі. І менше – на Східному Середземномор'ї, яке стало глобальним морським маршрутом. І де присутність росіян, м'яко кажучи, небажана. Тож посилення України для Британії – це ще й можливість відвернути ЧФ РФ, який останніми роками досить активний у Східному Середземномор'ї, – наголошує аналітик. – Тобто, окрім можливості позиціонувати себе як потужна держава, зіграти на контрасті з ЄС, Великобританія, допомагаючи нам, змушує РФ думати виключно про Україну, інші держави Чорноморського басейну, а не лізти у важливіші для Лондона регіони".

Микола Бєлесков упевнений, що Британія зовсім не боїться цього проекту, не бачить великих ризиків. Тому що основне протистояння все ж таки йде на суші. А протистояння на морі, де РФ ніколи не була ключовою державою, англійців не турбує. Що вони показали влітку, провівши есмінець HMS Defender біля берегів мілітаризованого Криму.

"Все це показує, що ризики, пов'язані з військово-морською співпрацею з Україною (і відповідною реакцією Росії), розглядаються Великою Британією як прийнятні. Тим більше, коли йдеться про підтримку суверенної держави, яка має право на самооборону, яка втратила частину флоту, Крим, що значно ускладнило для нас питання військово-морської безпеки, – наголошує аналітик. – Реалізація такого потужного проекту покаже Велику Британію як важливий елемент глобальної безпеки. Отже, для англійців така допомога Україні важлива не менше, ніж для нас. А для нас вона, безумовно, важлива, адже ми не маємо відповідних одномоментних ресурсів та технологій. І нам слід активно продовжувати пошук партнерів, які готові вкладатись у нашу обороноздатність".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський заявив про завдання – до 2035-го збудувати великий флот.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини