Головна Новини Політика зовнішня політика Легалізація лобізму. В Україні за прикладом європейських структур створять «Реєстр прозорості»
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально Легалізація лобізму. В Україні за прикладом європейських структур створять «Реєстр прозорості»

В Україні готуються до запровадження інституту лобізму. Законопроєктом «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні» вводять «Реєстр прозорості». Про те як він працює в Європі, розповідають «Коментарі»

29 січня 2024, 13:10
Поділіться публікацією:

Україна, щоб стати членом ЄС, повинна виконати ряд рекомендацій Єврокомісії. Серед них – запровадити інститут лобіювання, щоби унеможливити корупційні ризики при вирішенні тих чи інших питань. Розроблений народними депутатам законопроєкт "Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні" запроваджує таке поняття, як "Реєстр прозорості". Про принципи роботи аналогічного органу розповідає сайт Європарламенту.

Легалізація лобізму. В Україні за прикладом європейських структур створять «Реєстр прозорості»

Як працює Реєстр прозорості

Отже, Реєстр прозорості — це онлайн база даних, в якій перераховані групи та організації, які намагаються вплинути на формування або реалізацію політики та законодавства ЄС. Він покликаний показати, які інтереси представлені на рівні ЄС та від чийого імені намагаються вплинути на рішення.

Разом з тим, в Європарламенті відзначають, що інститути ЄС взаємодіють із широким колом груп та організацій, які представляють конкретні інтереси та здійснюють лобістську діяльність. Там переконані, що це є законною і необхідною частиною процесу прийняття рішень, що дозволяє переконатися, що політика ЄС відображає реальні потреби людей.

Вважається, що Реєстр прозорості полегшує отримання інформації про діяльність щодо представлення інтересів, що здійснюється в установах ЄС, а також статистичні дані про всі зареєстровані партії. Європейці пропонують всім зацікавленим сторонам добровільну реєстрацію у цьому реєстрі. Вона дає лобістам ряд переваг. Наприклад, представник зацікавленої сторони може бути запрошений як доповідачі на публічні слухання комітетів, а також підтримувати та брати участь у діяльності інтергруп та неофіційних груп депутатів Європарламенту.

Інтергрупи – це неофіційні групи, які створюються окремими членами з метою проведення неформального обміну думками з конкретних питань та сприяння контактам між членами Європарламенту та громадянським суспільством. У заходах, організованих такими групами, можуть приймати участь лише зареєстровані у Реєстрі прозорості лобістські групи.

Окрім того, члени всіх груп зобов’язані повідомляти про отриману підтримку чи то в грошовій чи то натуральній формі (наприклад, секретарська допомога) від лобістів.

Реєстр прозорості управляється спільно Європейським парламентом, Радою Європейського Союзу та Європейською комісією. Генеральні секретарі трьох установ керують реалізацією угоди через Правління, а спільний секретаріат, який складається з посадових осіб кожної з трьох установ, керує повсякденною діяльністю реєстру.

До речі, в Єврокомісії "Реєстр прозорості" був створений лише наприкінці минулого року. Там 12 грудня 2023 року схвалили відповідний пакет заходів "Щодо захисту демократії" напередодні виборів до Європарламенту 2024 року. У ЄК відзначили, що центральним елементом цього пакету є законодавча пропозиція, яка посилить прозорість і демократичну підзвітність діяльності з представництва інтересів від імені третіх країн, яка спрямована на вплив на політику, прийняття рішень і демократичний простір. Метою цього пакету є подолання загрози іноземного втручання задля більшої прозорості. Зокрема, Єврокомісія запропонувала нові заходи для того, аби "забезпечити прозорість представництва іноземних інтересів, які прагнуть вплинути на процес прийняття рішень в ЄС, шляхом встановлення загальних стандартів підзвітності та Реєстру прозорості для організацій, які здійснюють діяльність з представництва інтересів від імені третьої країни".

В Єврокомісії відзначили, що за даними опитування Євробарометра, 81% європейців вважають, що іноземне втручання в демократичні системи є серйозною проблемою, яку необхідно вирішити. Настав час "вивести на світло" прихований іноземний вплив", зазначили в ЄК.

Як писали "Коментарі", вважається, що легалізація лобізму відкриває для бізнесу нові можливості.

Окрім того, експерти розповідали "Коментарям" про те, що питання лобізму в Україні требу було легалізувати ще 20 років тому.

Також "Коментарі" розповідали, як працює лобізм в США.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини