Головна Новини Політика рада Рада проголосувала у першому читанні за проєкт закону про лобізм: що це дасть Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада проголосувала у першому читанні за проєкт закону про лобізм: що це дасть Україні

В Україні практично завжди існували кампанії, які начебто ставили собі за мету відстоювання суспільного інтересу, а насправді підтримували ту чи іншу економічну групу

10 січня 2024, 17:35
Поділіться публікацією:

У середу, 10 січня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про лобізм. Які в цій ідеї вбачаєте плюси та ризики? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Рада проголосувала у першому читанні за проєкт закону про лобізм: що це дасть Україні

Рада проголосувала у першому читанні за проєкт закону про лобізм. Фото з відкритих джерел

Важливо замість потрібного закону не отримати фейкову історію

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран запевняє, що законопроєкт про лобізм – дуже правильний документ, за допомогою якого можна обмежити корупцію не лише в парламенті, а й в інших органах влади, бізнес-групах, які періодично просувають свої інтереси, що ділять зони впливу.

"Зрозуміло, що просування тих чи інших інтересів було, є і буде. Це хвороба всіх країн, де є представницькі органи влади. Проте, щоб урегулювати це було придумано такий механізм як лобізм. Причому придумано як закон – у США. Що дозволило значною мірою зменшити, інституціалізувати (як би дивно це не звучало) корупційні ризики", – пояснює експерт.

За його словами, слід чітко прописати – що таке лобізм у контексті суспільного інтересу. В Україні, зазначає Віктор Таран, практично завжди існували кампанії, які начебто ставили собі за мету відстоювання суспільного інтересу, а насправді – "топили" за ту чи іншу економічну групу.

"Як, наприклад, із законопроєктом про металобрухт, де під гарними гаслами точилася боротьба між економічними кланами. Умовно кажучи – це про захист клімату, про екологію чи захист конкретних бізнес-інтересів? Дуже тонка грань між комерційним лобізмом та діяльністю тих чи інших громадських організацій. Тому важливо чітко прописати критерії лобізму", – вважає експерт.

Він наголошує, що це – серйозний виклик. З яким нардепи мають впоратися.

"Щоб у результаті виник реальний реєстр лобістських організацій. А не формальний, за масового тіньового лобізму. І, звичайно, це не повинно ставити під загрозу діяльність справді громадських організацій, які займаються просуванням тієї чи іншої адженди (порядку денного)", – наголошує Віктор Таран.

Все слід чітко прописати, щоб замість потрібного закону (на прийнятті якого наполягали наші західні партнери) не отримати фейкову історію, зазначає експерт. Висловлюючи надію, що між першим та другим читанням законопроєкт правильно "допиляють"

В Україні лобізм є, але нелегально

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов упевнений, що лобізм у нашій країні треба було давно унормувати. Років 20 точилися розмови про це, зазначає він. Але виходило як в анекдоті, коли вчителька сказала школяру, що слова "д*па" немає. А він щиро здивувався: Як же так? Д*па є, а слова такого – немає!".

Крім того, ухвалення цього закону є однією з вимог ЄС, що зафіксовано у звіті Єврокомісії про початок переговорів щодо вступу України до ЄС, наголошує експерт.

"Поява закону про лобізм сприяє виходу цієї діяльності з тіні, – пояснює він. – У США лобізм існує давно та легально, в Україні ж – нелегально. Зрозуміло, що у Штатах також критикують лобізм. Але, коли та чи інша діяльність нормована – це завжди добре. А в Україні, на жаль, поки що існує правовий вакуум".

Ухвалення відповідного законопроєкту навіть у першому читанні – крок до того, щоб це питання стало більш прозорим, зазначає Микола Спіридонов. За його словами, необхідно при доопрацюванні цієї ініціативи врахувати світовий досвід, а також залучити громадськість. Ну, а необхідність ухвалення закону про лобізм не викликає сумніву, констатує експерт.

Лобістську діяльність потрібно регулювати, виводити з тіні

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Рішення надати лобістській діяльності законодавчих рамок – чудова ідея. До того ж, це було зобов'язанням, яке Україна брала перед ЄС. При тому, що у багатьох європейських країнах таких законів немає. А ось у США є. І там дуже добре прописані норми, що розмежовують лобістську та корупційну діяльність. В Україні ж цим законопроєктом у правовому полі дається розуміння лобізму. Але проблема в тому, що у нас лобістською діяльністю займаються нерідко громадський сектор, різного плану НГОшки (недержавні організації). Чи зможе законопроєкт, ставши повноцінним законом, виявити реальну діяльність лобіста? На даний момент прописано, що організація має реєструватися як саме лобістська. Чи підпаде під це діяльність НГО?".

Є, за словами експерта, і приграничні питання, та сама "зелена енергетика". Не секрет, що деякі організації, які виступають за неї, "топлять" не лише за екологію, скільки за ті чи інші компанії, на зарплаті яких негласно перебувають, наголошує політолог.

"У США лобісти – це насамперед люди, які використовують громадську думку для впливу на політиків. І там це працює. Хоча й не без проблем. Низка опитувань у США показує, що американці незадоволені засиллям впливу лобістів на конгресменів. Але принаймні там ця практика оформлена законодавчо. Що дозволяє обмежити корупційний вплив у цій сфері, – розповідає Олексій Якубін. – Наскільки я знаю, ЄС наполягав на ухваленні Україною цього законопроєкту, бо був незадоволений нежиттєздатними ініціативами, які були запропоновані у нас як закон про деолігархізацію. Подивимося, наскільки це стане робочим та ефективним".

Очевидно, що лобістську діяльність слід регулювати, виводити з тіні, обмежити від корупції, цивілізувати. Але питання в тому, акцентує експерт, чи впорається з цим даний законопроєкт, який, на його думку, до другого читання зазнає значних змін.

Читайте також на порталі "Коментарі" – із законопроєктом про мобілізацію ми вже запізнилися: що сталося і чому йде затягування процесу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини