Головна Новини Політика зовнішня політика "Кримська платформа": про що свідчить присутність одних країн і відсутність інших на саміті
commentss НОВИНИ Всі новини

"Кримська платформа": про що свідчить присутність одних країн і відсутність інших на саміті

На зустрічі присутні глави держав, керівництво міжнародних організацій, урядів і парламентів

23 серпня 2021, 12:13
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 23 серпня, в Києві стартував саміт "Кримська платформа". Про що свідчить присутність одних країн (і саме в такому представництві) та відсутність інших? Чому цей саміт такий важливий? Як зробити, щоб він мав правильне продовження?

"Кримська платформа": про що свідчить присутність одних країн і відсутність інших на саміті

"Кримська платформа" - фото з відкритих джерел

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що саміт "Кримської платформи" має важливе значення з точки зору політичного символізму і як потужний дипломатичний захід.

"У практичному ж сенсі саміт навряд чи призведе до яких-небудь короткострокових і середньострокових змін щодо ситуації навколо Криму", — зазначає експерт

На саміт прибуло 45 делегацій. На рівні президентів представлені Латвія, Литва, Естонія, Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія, Фінляндія; на рівні прем'єр-міністрів — Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція; на рівні глав парламентів — Швейцарія та Чехія. Німеччину представляє міністр економіки й енергетики Петер Альтмайер, США — президентська делегація на чолі з міністром енергетики Дженніфер Гренхолм. 13 держав представлені на рівні міністрів закордонних справ — Туреччина, Франція, Іспанія, Італія, Бельгія, Австрія, Нідерланди, Люксембург, Ірландія, Данія, Болгарія, Чорногорія, Північна Македонія; міністрами оборони представлені Великобританія і Португалія; від Норвегії прибув держсекретар Міністерства закордонних справ. Сім держав (Нова Зеландія, Мальта, Японія, Австралія, Кіпр, Канада, Ісландія і Греція) представлені на рівні послів. Також прибули президент Європейської ради Шарль Мішель, віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, заступник генсека НАТО, генсек Ради Європи.

Ілія Куса вважає, що участь саме цих країн свідчить про те, що саміт буде такою собі зустріччю однодумців, клубу держав, які з 2014 року займають приблизно однакову позицію по Криму й у яких суттєвих розбіжностей немає.

"Саміт не можна зробити краще або гірше, — каже експерт. — Його головна мета — ритуально-політична — привернути увагу до питання Криму, підняти його на міжнародному рівні як мінімум у публічному просторі, що дуже правильно. Однак істотних змін після саміту чекати не варто . Він не призведе до зміни позиції РФ по Криму, як і не призведе до посилення санкцій проти РФ за Крим".

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан упевнений, що повернення до порядку денного зовнішньої політики України питань про деокупацію Криму в такому форматі — дуже правильний крок.

"Попередня влада помилково розділяла проблеми Криму і проблему Донбасу. І це давало привід РФ маніпулювати, звужувати формат переговорів, тиснути на Україну у вигідному для себе форматі. Зараз, коли "Кримська платформа" набирає сили, матеріалізується, коли 45 країн представлені різними делегаціями, коли прибуло керівництво ЄС, НАТО, проблема деокупації Криму повертається повною мірою у міжнародний формат уваги та переговорів. Це має найважливіше значення, — впевнений генерал. — І та істерика, яка лунає з Кремля, то тиск РФ на низку країн, щоб вони не стали делегатами цієї платформи, говорить сама за себе ".

Василь Богдан акцентує, що "Кримська платформа" дозволить нарощувати зусилля в міжнародній юридично-правовій площині щодо звільнення Криму від російської окупації.

"Те, що різні країни представлені різними рівнями делегацій, як на мене, не так важливо. Фактичні за форматом платформи хто б не представляв країну (посол, член уряду, президент, прем'єр), він має право підпису. А країна, згідно з цим підписом, бере на себе зобов'язання виконувати ті позиції, які будуть закладені в підсумкову декларацію, — пояснює генерал. — Я впевнений, що успішність сьогоднішнього саміту і подальший розвиток процесу будуть додавати до нього інших підписантів і змушувати РФ до звільнення Криму. Звичайно, це відбудеться не відразу. Буде багато перешкод. у РФ є важелі впливу на низку країн. А після запуску "Північного потоку-2" (у що я до кінця не вірю) Кремль отримає ще й енергетичний важіль тиску на ЄС. Тим самим він зможе потім примушувати окремі країни, щоб вони або відмовилися від підписання меморандуму "Кримської платформи", або зменшили активність в ракурсі деокупації Криму. І все ж, з огляду на міжнародний резонанс і статусність заходу, є переконання, що "Кримська платформа" має перспективу і стане досить болючою для Кремля. І, врешті-решт, буде сприяти основній своїй меті — деокупації Криму".

Також Василь Богдан вважає важливим більш широко залучати до цього питання Меджліс кримськотатарського народу. На його думку, це буде мати потужний вплив на ісламський світ, на тюркомовні народи й посприяє реалізації тих декларативних рішень, які будуть підтримані в рамках "Кримської платформи".

Нагадаємо, що в МЗС Росії виступили проти "Кримської платформи", назвавши її "шабашем".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини