Головна Новини Політика зовнішня політика Косово та Сербія домовилися про нормалізацію відносин
commentss НОВИНИ Всі новини

Косово та Сербія домовилися про нормалізацію відносин

Європейці посадили за стіл переговорів ворогуючі сторони

19 березня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Президент Сербії Александр Вучич та прем'єр-міністр Косово Альбін Курті на переговорах у Північній Македонії погодили угоду про нормалізацію відносин між Белградом та Пріштіною. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на твіт глави європейської дипломатії Жозепа Борреля.

Косово та Сербія домовилися про нормалізацію відносин

Европа помирила Косово та Сербію

"Сторони повністю зобов'язалися дотримуватися всіх статей угоди та виконувати свої зобов'язання оперативно та сумлінно", — повідомив Жозеп Боррель.

Першим кроком процесу нормалізації відносин має стати надання сербам у Косові права самоврядування.

Нагадаємо, що Сербія не визнає відділення Косова та проголошення ним незалежності. Каменем спотикання між країнами є статус та становище сербської меншини у переважно албанському Косово. Згідно з конституцією Сербії, територія Республіки Косово є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косова та Метохія, проте фактично Косово владою Сербії не контролюється. У свою чергу Північна частина Косова, населена переважно сербами, не підкоряється владі в Пріштіні.

Тим часом КНДР запустила ракету сторону Японії. А в Україні одразу три міністри написали заяви про звільнення – що це може означати, розповіли "Коментарям" експерти.

Крім того, експерти прокоментували несподіваний візит Володимира Путіна до Маріуполя – раніше російський диктатор побоювався так близько наближатися до лінії фронту.

"Це суто пропагандистська акція, — вважає Володимир Фесенко. — Треба ж було якось відзначити річницю анексії Криму. У Кремлі вирішили знову показати живого Путіна, який ніби все контролює, та ще й нібито відвідує нові анексовані території. А то навіть у Росії почали запитувати: як же так, Зеленський регулярно їздить і в прифронтові регіони, і навіть на передову, а Путін жодного разу не відвідав регіони, захоплені російською армією? Треба було виправити цей пропагандистський недолік, а заразом показати (у випадку з Маріуполем), що Росія нібито відновлює місто, яке сама і зруйнувала".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини