Головна Новини Політика зовнішня політика Клімкін пояснив, як треба "перекладати Столтенберга"
commentss НОВИНИ Всі новини

Клімкін пояснив, як треба "перекладати Столтенберга"

Сьогодні в Вільнюсі триває саміт країн НАТО, на якому, зокрема, приймають рішення щодо розширення Альянсу - залучення Швеції та України

11 липня 2023, 19:22
Поділіться публікацією:

Колишній голова МЗС України Павло Клімкін в своєму телеграм-каналі пояснив, як треба розуміти перші заяви генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга. Про це повідомляють "Коментарі".

Клімкін пояснив, як треба "перекладати Столтенберга"

Павло Клімкін

"Якщо перекладати генсека НАТО Єнса Столтенберга з дипломатичної на нормальну мову, то головний результат саміту для України відбиває баланс всередині Альянсу, — пише екс-міністр. — Для нас буде окремий план, він не повторюватиме План дій щодо членства, буде менш формалізований і бюрократизований. Тобто більш політичний. І це очевидно, адже наше членство в першу чергу не про питання досягнення стандартів НАТО, а про докорінну зміну геополітики. Вперше за багато і багато років країна, що не вважалася частиною Заходу, нею стане, та й ще така, що досі вважається в РФ "неправильною Росією", а українці відповідно "неправильними росіянами"". 

- Політичний характер цього нового плану, який ще потрібно створити, це великий плюс порівняно з ПДЧ, але й великий ризик. Адже його тривалість та оцінка виконання залежатиме не тільки від наших зусиль, а й від геополітичних розкладів та їхньої оцінки нашими союзниками, — зазначає Клімкін. — До них звісно належатимуть оцінки загрози з боку російського режиму, але й міркування, що і як з ним взагалі у майбутньому робити. Ну і з досягненням критеріїв членства маємо бути "відмінниками", адже знайдеться хтось, хто скаже, що ми ще "не доросли" до НАТО.

На думку колишнього голови зовнішньополітичного відомства, результат саміту, "не той, якого б нам хотілося, несподіванок поки немає". Але цей результат, пише екс-міністр, "дозволяє нам працювати над рухом вперед, а не ходити по колу".

"До того ж Альянс не показав слабкості стосовно РФ, а продовжує грати в "кішки-мишки". І коготки Заходу все ближчі до мишки. Стратегія "тисячі порізів" продовжується, — завершує Павло Клімкін. — На більше лідерства і солідарності в Заходу поки не вистачає. Саміт у Вільнюсі не став проривом і не став геть зовсім провалом. Так його в історії і запам"ятають".

Тим часом, НАТО узгодило плани протидії нападу РФ: відомі подробиці. 

Лавров зробив нову заяву через розширення НАТО та звинуватив Швецію та Фінляндію.

А у Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс". 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини