Головна Новини Політика зовнішня політика У Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс"
commentss НОВИНИ Всі новини

У Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс"

Після тривалого заперечення самої можливості вступу Швеції до НАТО, Туреччина змінила свою позицію на протилежну

11 липня 2023, 17:12
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден має намір домогтися продажу Туреччині винищувачів F-16. Про це на пресконференції у Вільнюсі заявив радник американського лідера з національної безпеки Джейк Салліван. Про це повідомляють "Коментарі".

У Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс"

F-16

За його словами, Байден упевнений, що отримання Туреччиною винищувачів відповідає національним інтересам як США, так і НАТО.

"Він має намір просуватися вперед у здійсненні цієї передачі в консультації з Конгресом", — цитує Саллівана агентство dpa.

Нагадаємо, що після широкомасштабного вторгнення Росії до України дві скандинавські країни — Швеції та Фінляндія — відмовилися від свого звичного нейтралітету, заявивши про бажання вступити до НАТО. Схвалення вступу Хельсінкі відбулось порівняно швидко, а ось проти приєднання Швеції до Альянсу категорично проти виступили Туреччина. Анкара обгрунтувала свою позицію тим, що Швеція дає на своїй території прихисток курдським організаціям, які Туреччина вважає террористичними. До того ж в Швеції останнім часом проходили акції спалення Корана, що також викликало обурення в переважно мусульманській Туреччині.

Низка оглядачів висловлювали припущення, що позірно неприступна позиція Анкари обумовлена її бажанням отримати суттєві "відступні", серед яких називалось отримання від США сучасних літаків F-16.

Варто відзначити, що ці ж літаки наполегливо просить у західних союзників Україна для посилення повітрянної складової Сил оборони, які зараз ведуть контрнаступ. Ці питання неодноразово порушував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Тим часом, у Білому домі розповіли наскільки можливий вступ України до НАТО.

ЗМІ дізналися про реакцію Заходу на закиди Зеленського.

А Шольц пообіцяв гарантії безпеки Україні від сімох держав.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини