Головна Новини Політика зовнішня політика НАТО узгодило плани протидії нападу РФ: відомі подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО узгодило плани протидії нападу РФ: відомі подробиці

Вперше з часів Холодної війни Північноатлантичний альянс схвалив документи, які регулюють дії країн НАТО, на випадок нападу Росії

11 липня 2023, 18:23
Поділіться публікацією:

Держави-члени НАТО погодили плани оборони Альянсу на випадок нападу Росії, передають агенції dpa та Reuters з посиланням на кількох дипломатів. Про це повідомляють "Коментарі".

НАТО узгодило плани протидії нападу РФ: відомі подробиці

НАТО та Росія на карті світу

Документи, в яких міститься понад чотири тисячі сторінок, було ухвалено в письмовому вигляді за день до початку саміту в Литві.

11 липня глави держав і урядів мають ще раз підтвердити ці рішення, а потім офіційно оголосити про них. За інформацією dpa, у документах детально описується, як слід захищати критично важливі території Альянсу засобами стримування і обороняти їх у надзвичайних ситуаціях. У зв'язку з цим визначається також, які військові можливості необхідні.

Крім сухопутних, повітряних і військово-морських сил, сюди включено також можливості кібернетичних і космічних сил.

Як зазначає Reuters, раніше Північноатлантичний альянс не бачив необхідності в підготовці таких планів, оскільки вів "невеликі війни" в Афганістані та Іраку, а також не відчував реальної загрози з боку пострадянської Росії. Однак повномасштабний напад РФ на Україну змусив їх змінити свою точку зору. Обговорювана нова стратегія НАТО щодо Росії — перша з моменту закінчення "холодної війни". 

Найбільш загроженою для нападу Росії ділянкою спостерігачі називають так званий Сувальський коридор — сухопутну стокілометрову ділянку, яка сполучає Литву та Польшу, а з іншого боку він відокремлює російського союзника Білорусь від російського ексклаву, Калінінградської області. Захоплення Росією Сувальського коридору фактично відріже країни Балтії — Литву, Латвію та Естонію — від решти країн Альянсу та полегшить їх можливу російську окупацію.

Ще однією можливою точкою збройного зіткнення між НАТО та Росією аналітики називають Балтійське море. Тут ціллю Росії, окрім названних країн  Балтії, може стати шведський острів Готланд, який займає стратегічне положення посеред моря, з боку НАТО — російська Калінінградська область, яка заважає Альянсу цілком контролювати акваторію Балтики.

Тим часом, Україна має час до кінця року – потім переговори: президент Чехії зробив тривожну заяву.

У Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс".

А США відреагували на різкі заяви Зеленського щодо саміту НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини