Головна Новини Політика зовнішня політика Інтерв'ю Путіна про Україну: попередження чи імперський комплекс диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтерв'ю Путіна про Україну: попередження чи імперський комплекс диктатора

Фахівці вважають, що міркування російського президента про Україну є сигналом для Заходу

10 червня 2021, 15:40
Поділіться публікацією:

У четвер, 10 червня, українці масово обговорюють підсумки останнього інтерв'ю російського президента Володимира Путіна. Під час розмови з журналістами політик обурювався окремими законодавчими ініціативами України (щодо корінних народів), а також відніс до "червоних ліній" імовірне членство України в НАТО.

Інтерв'ю Путіна про Україну: попередження чи імперський комплекс диктатора

Путін проводить "червоні лінії" для України і Заходу. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" попросили експертів пояснити, про що свідчать такі заяви, і кому таким чином Путін подає сигнали.

"Для Путіна НАТО — червона ганчірка"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що пропагандистська істерика в РФ навколо того ж законопроєкту про корінні народи, почалася ще до заяви Путіна.

"Парадокс ситуації в тому, що у нас ніякої дискусії навколо цього законопроєкту немає. Це тема обговорюється вже понад 20 років. Давня позиція кримських татар, до яких приєдналися караїми та кримчаки. Саме вони наполягали на наданні їм такого статусу — корінний народ. Це своєрідний знак поваги до цих трьох народів у Криму, оскільки в них немає держави поза межами України. Тут їхня історична батьківщина. Тому вони наполягали на цьому статусі. Але в РФ цей факт ігнорують із пропагандистських міркувань", — підкреслює експерт.

Фесенко зазначає, що в міжнародному праві корінними називають малі народи, які мають особливий спосіб життя, живуть у єдності з певним середовищем, з певною екологічною нішею.

"Евенки, ескімоси, саами, народи Півночі, індіанці в Амазонії тощо. Тобто, народи, які проживають на певній території до прибуття переселенців. Як це було в Америці, в Австралії. Близький термін — аборигени. Не називають корінними народами росіян, українців, німців і т.д. У РФ використовується схожий термін, але з поправкою "малі корінні народи", — каже фахівець.

Те, що зараз "розгорнулося" в Росії щодо нашого законопроєкту, Володимир Фесенко називає дичиною і політико-правовим невіглаством.

"Вони говорять: "Як так — росіян, білорусів, молдаван не включили в корінні народи?! Це фашизм!" Так і українців немає в цьому списку. Чіткий критерій позначений у цьому законі, що йдеться про певні народи (національна меншина), які не мають державності за межами України, — пояснює експерт. — Тому і заява Путіна, і все інше — це пропагандистська істерія в гебельсівському стилі. Явне спотворення всього: і тексту закону, і міжнародних стандартів, поняття "корінні народи". Ще один вияв антиукраїнської позиції. Частково вияв політичних комплексів Путіна".

Ще сильніше ці комплекси виявилися в наявності "червоних ліній" щодо України і Північноатлантичного Альянсу, вважає експерт.

"Для Путіна НАТО — червона ганчірка, це його давній політичний комплекс, ще з радянських часів. Але і тут він лукавить, і тут — гебельсівська пропаганда. Заявляючи, що до центру РФ з Харкова або Дніпра ракета долетить за 7-10 хвилин, Путін мовчить про ті ж Естонію та Латвію. Це теж країни НАТО, відстань від яких до центру РФ приблизно така сама, як від того ж Дніпра. Принципової різниці немає", — акцентує Володимир Фесенко.

За словами експерта, Путін вважає, що НАТО не можна заходити на територію пострадянського простору, тому що вважає цю територію "своєю", російським простором.

"Для Путіна НАТО, як це було в радянські часи, — головний військовий противник, ворог. Тому все, що пов'язано з Альянсом, він сприймає як загрозу для своєї країни і особисто для себе. Звідси і така різка негативна реакція", — впевнений Володимир Фесенко.

На думку політолога, такими заявами Путін шле сигнали як всередину РФ, так і за її межі.

"Сигнали насамперед спрямовані углиб РФ. Показати НАТО Україну як щось вороже. Але це і сигнали Заходу, особливо напередодні саміту Альянсу, — зазначає Володимир Фесенко. — Показова його фраза, що він всерйоз сприймає заяви Зеленського про важливість якнайшвидшого входження України в НАТО. Він боїться, що коли Зеленський буде дуже наполегливим (а Зеленський демонструє, що може бути дуже наполегливим), Захід може і піддатися. Тим більше, що не тільки Україна, але і Грузія рветься в НАТО".

"Інтерв'ю Путіна — артпідготовка перед зустріччю з Байденом"

Керівник і засновник волонтерської групи "Народний тил", колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, ексзаступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Георгій Тука, коментуючи заяви російського президента, зазначив, що ця позиція давно озвучена і добре відома.

"Нічого нового з вуст Путіна я не почув, — запевняє він. — Те, що це сталося саме зараз, — свого роду артпідготовка перед майбутньою зустріччю між Путіним і Байденом. Вона, нагадаю, пройде в Женеві 16 червня. Не сумніваюся, що в тому чи іншому контексті буде обговорюватися під час американо-російського саміту т.зв. "українське питання". І тези, які подані Путіним у цьому інтерв'ю, — це ті самі "червоні лінії", за які РФ не дозволить переступати".

Георгій Тука зізнався, що песимістично налаштований щодо підсумків саміту РФ-США.

"З моєї точки зору, декларації, а вже частково і дії нової адміністрації Білого дому (та ж ситуація з "Північним потоком-2") свідчать про те, що американська сторона налаштована на черговий пошук компромісів із РФ. Як правило, це здійснюється за рахунок когось третього. На саміті явно будуть обговорюватися такі "больові точки" як Сирія, Іран, Україна. І не маю сумніву, що компроміс в українському питанні можливий тільки за рахунок інтересів нашої держави", — резюмує Георгій Тука.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому в Євросоюзі не дуже задоволені Байденом і його майбутньою зустріччю з Путіним. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яку роль, на думку експертів, у Женевському саміті відвели Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини