Головна Новини Політика зовнішня політика Фінішна пряма «Північного потоку-2»: чи завадить Україна добудувати газопровід
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінішна пряма «Північного потоку-2»: чи завадить Україна добудувати газопровід

Запуск російського газопроводу в обхід України може створити розкол всередині Євросоюзу, припускає експерт

27 травня 2021, 16:52
Поділіться публікацією:

Тема скандального газопроводу "Північний потік-2" (ПТ-2) знову у всіх на слуху. Все тому, що американський уряд вирішив почекати з введенням нових санкцій щодо компаній, пов'язаних із будівництвом установки. Попри зростання шансів, що проект таки буде закінчений, Україна не збирається здаватися у боротьбі проти ПТ-2, запевняє керівник МЗС України Дмитро Кулеба.

Фінішна пряма «Північного потоку-2»: чи завадить Україна добудувати газопровід

"Північний потік-2" вийшов на фінальну пряму будівництва. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, чи дійсно гра ще не завершилася чи запуск російського газопроводу вже не зупинити. Фахівці також спробували спрогнозувати, як у цій ситуації слід діяти Україні.

Зупинити проект повністю вже нереально

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що історія з ПТ-2 завершена. Швидше за все, його добудують.

"США і Німеччина досягли очікуваного компромісу. Україна може хіба що потягнути ще трохи часу і придумати, як вирішити ті завдання, які виникають при добудові ПТ-2. Раніше у нас було одне завдання — гарантувати собі транзит. Ми його виконали, у нас є договір (30 грудня 2019 року "Газпром" і "Нафтогаз" підписали дві угоди про транзит газу через Україну у 2020-2024 роках, — прим. ред.). Хоча тут питання дійсно у тому, що таке для нас "перемога" і що таке "програш". Якщо ми хочемо зупинити проект повністю, це, на мій погляд, вже нереалістична мета", — підкреслює експерт.

Якщо ж ми хочемо просто потягнути трохи часу для виконання якихось інших додаткових маневрів (про які, можливо, щось знає голова МЗС), тоді Кулеба правий і гра ще не закінчена, наголошує Ілія Куса.

Закінчення будівництва ПТ-2 може послабити вплив США на Європу

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради партії "Сила і Честь" Олег Білоколос зазначає, що ще в лютому цього року було незрозуміло, чи зможуть США і ФРН знайти якийсь компроміс щодо "Північного потоку-2". Нова адміністрація США робила тоді лише перші зовнішньополітичні кроки. Але зараз все, схоже, прояснилося.

"Білий дім не міг не брати до уваги досить сильну опозицію проекту "Північний потік-2" у Конгресі США і критичне ставлення до нього деяких країн Східної Європи, стурбованих можливим посиленням впливу Кремля у Європі. І все ж згодом список санкцій політика адміністрації Байдена був якоюсь мірою змінений, пом'якшений з урахуванням нових зовнішньополітичних пріоритетів", — пояснює Олег Білоколос.

Так, США нині активно шукають точки дотику з Європою, в тому числі в ракурсі загального протистояння впливу Китаю. І, на жаль для України, змушені зважати на позицію лідера ЄС — Німеччини, — зацікавленої у тому, щоб ПТ-2 був запущений.

"При цьому загальновідомо, що "Газпром" є давнім інструментом Росії у вирішенні масштабних геополітичних завдань. Сьогодні ж головне питання навіть не в тому, чи вдасться РФ завершити цей амбітний проект і наскільки він буде комерційно успішним, а в тому, чи ослабне після цього вплив США у Східній Європі та чи відбудеться глибокий розкол у Євросоюзі навколо цього проекту", — розмірковує експерт.

Олег Білоколос впевнений, що Україні та іншим державам, які побоюються можливого збільшення впливу Росії в регіоні, необхідно терміново вжити  низку скоординованих дій і розробити відповідні плани з урахуванням усіх можливих варіантів розвитку ситуації навколо "Північного потоку-2".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи дійсно США можуть програти від запуску російського газопроводу. Наші експерти спробували пояснити, чи зможе Україна виторгувати собі хоч якісь преференції в подібному випадку.

Також на порталі ви можете дізнатися, як експерти оцінюють рішення американського уряду щодо послаблення санкцій проти ПТ-2. Більше деталей — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини