Головна Новини Політика зовнішня політика Ердоган готовий стати посередником між Зеленським і Путіним: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган готовий стати посередником між Зеленським і Путіним: що думають експерти

Туреччина підтримує відновлення територіальної цілісності України

29 листопада 2021, 18:08
Поділіться публікацією:

Турецький президент Реджеп Ердоган дорогою на саміт Організації економічного співробітництва в Ашхабаді заявив , що готовий стати посередником у діалозі між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським. Експерти прокоментували ці наміри для видання "Коментарі".

Ердоган готовий стати посередником між Зеленським і Путіним: що думають експерти

Реджеп Тайїп Ердоган - фото з відкритих джерел

Саме Туреччина не зовсім бажаний посередник для РФ. Адже дуже багато турків досі вважають Крим споконвічно турецькою та мусульманською територією 

За словами директора Міжнародного інституту політичної філософії, політичного аналітика Віктора Савінова, щоб бути посередником у переговорах між двома сторонами, необхідно, щоб ці сторони самі хотіли дійти згоди. Або вони мали таку можливість.

"Тим часом, переговорний процес, який триває вже понад сім років, показує, що Росія та Україна не можуть дійти спільного знаменника. Комунікація між російськими та українськими дипломатичними корпусами практично неможлива, оскільки в основі мислення сторін лежать різні принципи, концепції та ідеології. Відмінності у позиції двох країн настільки разючі, що ті ж Німеччина, Франція, які брали на себе функції посередників, не можуть знайти точок дотику між Україною та Росією", – зазначає Віктор Савінов.

При цьому, продовжує він, якщо європейські держави в українсько-російській війні не мають якихось яскраво виражених інтересів, то Туреччина має таких як мінімум два.

"По-перше, внутрішньополітична ситуація в Туреччині останнім часом різко загострилася. І президентові країни бажано знову зіграти роль султана – показати політичну значимість турецької держави. По-друге, я недаремно згадав султана. Ще у 18 столітті Крим був турецьким. І відповідно, саме Туреччина не зовсім бажаний посередник для РФ. Адже дуже багато турків досі вважають Крим споконвічно турецькою та мусульманською територією", – пояснює Віктор Савінов.

Якщо пропозиція Ердогана буде ухвалена, це розширить можливості для української дипломатії, яка в особі президента Туреччини отримує ще одного впливового учасника регіональної політики

Політичний експерт Сергій Таран зазначає, що Мінськ як переговорний майданчик для України вже неприйнятний. Виною тому – дії білоруського режиму на чолі із Олександром Лукашенком. Це і його фактичне самопроголошення президентом, і жорстке придушення акцій протесту, і стрімке зближення з РФ, і антиукраїнські випади, і міграційна криза.

"І ось для української сторони у Мінській групі з'явився запасний аеродром – Анкара чи Стамбул. Якщо Туреччина каже, що може бути посередником, то ми хоча б розуміємо, куди можемо перенести переговорний майданчик. Звичайно, хотілося б, щоб це була Європа, але оскільки Європа може бути не зовсім зручною для Путіна (як і він їй), теоретично таким майданчиком могла б стати Туреччина", – вважає Сергій Таран.

Втім, на його думку, навряд чи поява нового посередника (переговорника) щось принципово змінить.

"Росія не хоче йти на жодні переговори. І зараз із вуст путінського прес-секретаря Дмитра Пєскова ми вже почули негативну реакцію на пропозицію президента Туреччини. Хоча, якщо вона буде прийнята, це розширить можливості для української дипломатії, яка в особі Ердогана отримує ще одного впливового учасника регіональної політики. Він хоч і пропонує себе як посередник, але ми розуміємо турецьку позицію щодо Криму. І розуміємо, що це буде проукраїнська позиція", – наголошує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що РФ прагне зірвати євроатлантичні прагнення України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини