Головна Новини Політика зовнішня політика Експерти розповіли, яку мету може переслідувати РФ, зосереджуючи війська на кордоні з Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти розповіли, яку мету може переслідувати РФ, зосереджуючи війська на кордоні з Україною

За підрахунками української розвідки, близько 114 тисяч військовослужбовців РФ перебувають біля кордонів з Україною

16 листопада 2021, 16:00
Поділіться публікацією:

Російську загрозу біля українських кордонів обговорили глави МЗС Франції, Німеччини та України та випустили спільну заяву з цього приводу, запевняючи, що будь-яка подальша спроба Росії підірвати територіальну цілісність України матиме "серйозні наслідки". Генсек НАТО також висловився з приводу агресії Росії. А в Офісі президента дали оцінку тому, що відбувається і   пояснили причини такої поведінки у Росії. Наскільки велика загроза? Чому загострення відбувається саме зараз? За відповідями на ці запитання журналісти видання "Коментарі" звернулися до експертів.

Експерти розповіли, яку мету може переслідувати РФ, зосереджуючи війська на кордоні з Україною

Фото: РБК

"Ми максимально зміцнюємо обороноздатність, Захід ретранслює відповідні меседжі на адресу Кремля".

Керівник Центру військово-правових досліджень адвокат Олександр Мусієнко впевнений, що інформація, яка з'являлася в західних ЗМІ, а також була підтверджена українською розвідкою, Міноборони України, свідчить про серйозну загрозу.

"На додаток до двох існуючих армій біля кордону з Україною (20-а — у Воронежі та 8-а — у Новочеркаську Ростовської області) додалася ще присутність військової техніки 41-ї армії Новосибірська (розташовується під Смоленськом). Туди активно перекидається військова техніка. Сумарно, за підрахунками української розвідки, близько 114 тисяч військовослужбовців РФ (проти нещодавніх 90 тисяч) перебуває біля кордонів з Україною. Це несе серйозні ризики нашій країні", — пояснює Олександр Мусієнко.

Водночас підкреслює він, поки не зрозуміло, що відбувається. Є три варіанти:

— Вчення,

– інформаційно-психологічна операція (тиск на Україну, Європу та США, як було у квітні-2021),

— Підготовка до повномасштабних наступальних дій.

"Є відповідна оцінка ситуації як з боку українського військово-політичного керівництва, так і з боку наших західних партнерів. Ми максимально зміцнюємо обороноздатність, Захід ретранслює відповідні меседжі на адресу Кремля. Суть усього цього — агресія коштуватиме РФ дуже дорого", – резюмує експерт.

РФ використовує військову загрозу проти України як інструмент тиску на Захід

Голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко вважає, що основною причиною загострення є новий етап переговорів між президентом США Байденом та президентом РФ Путіним, який може відбутися в найближчому майбутньому.

"Попередньому етапу переговорів, у червні в Женеві, так само передувало стягуванням військ до кордонів України, — нагадує експерт. — І це ж угруповання в 80-100 тисяч військовослужбовців ми продовжуємо спостерігати та зараз. Хоча час від часу частина військовослужбовців йде на ротацію", частково вони перебазувалися і на територію Білорусі під час навчань".

На думку Ярослава Божка, РФ використовує військову загрозу проти України як інструмент тиску на Захід. Адже західні держави можуть не встигнути запобігти повномасштабному наступу РФ по всьому кордону України на Сході. І РФ використовує цей чинник слабкості.

Проте повномасштабна війна Росії проти України по всій лінії фронту не виглядає вигідною для російського керівництва. Втрати серед військ, падіння авторитету влади всередині РФ і на міжнародній арені будуть незрівнянні з мізерними символічними успіхами навіть у разі окупації частини України. Тому першочерговим варто вважати сценарій тиску. на Захід, а не зміни статус-кво в Україні, — вважає Ярослав Божко.- Адже, по суті, вимоги Москви щодо Києва практично не змінювалися за останні кілька років, українські Збройні сили та керівництво держави зобов'язані демонструвати готовність до будь-яких Адже умовно легка мета буде для РФ мобілізуючим фактором і аргументом до агресії".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що  Путін знову брязкає зброєю біля українського кордону: експерти розповіли, на що розрахунок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Daren

17 листопада 2021, 10:29

https://bit.ly/3nTJVx1 - Крутотень !!!

snovsvt

17 листопада 2021, 00:31

Спільно з США кошмаріть атамана Зєльоного і йего Попандопул, "понуждать к міру" Україну по Криму і Донбасу на кацапстанський условіях. Но атаман Зєльоний птіца гордая, нє пнєш не полєтіт, по сєму предпологаю, що наймут США І РФ вскладчіну через ОПЗЖ кілера-білоруса, інфільтрованого Лукой в Україну под відом бєжєнца Тіхановской і устроят Зельоному Далласкій інцідєнт. Потом классіка - рукамі куплєного сбушніка чпокнут кілера-білоруса і адью.

snovsvt

16 листопада 2021, 18:10

Вован получіл по сусалам, а Лука нєбіт, сіречь угроза от Лукі вєлікая єсть. Казка про міністра мвд рукзякяна. Жив-був рукзякян, самий хітрий із армян (навіть хитріший за пічальную лошадь лавриняна, главного поставщіка бєлого какао в кооператив озеро). І рішив він кошмаріть шоколадного петю з трьох сторон, зліва, зправа і зпосередині, а потім від своїх же кошмарень і спасать, такий був нехітрий план конвертації влади в гроші. І найняв він трьох капєєчний акторів на відповідні ролі. Зліва - Ківу красную жомовую яму, якого впіхував то в социки то в зажопу, зправа - псєвдонаці Білецького і його куплені проксі "нацкорпус" і зпосередині - псєвдогіка Геращенко і його шортліст дурнуватих кацапофілів "миротворець". Но с атаманом Зєльоний сей сємітский фокус нєудался, ібо і сам атаман сєміт отпєтий. Турнули рукзякяна, турнулі і його посіпак.


Новини