Головна Новини Політика зовнішня політика Донбас, Росія та США: підсумки саміту "Великої сімки" очима експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Донбас, Росія та США: підсумки саміту "Великої сімки" очима експертів

Заяву лідерів країн "Великої сімки" щодо врегулювання ситуації на Донбасі для порталу "Коментарі" проаналізували політологи

14 червня 2021, 11:31
Поділіться публікацією:

Країни "Великої сімки" (G7) зробили заяву щодо України, де визнали Росію стороною конфлікту на Донбасі й закликали "Росію та збройні формування, які вона підтримує, до конструктивної взаємодії", йдеться в комюніке за підсумками саміту.

Донбас, Росія та США: підсумки саміту "Великої сімки" очима експертів

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Що означають подібні заяви? Чи допоможуть вони врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі? З такими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Петро Бурковський зазначає, що заява глав держав й урядів G7 загалом повторює позицію "Великої сімки", сформовану в березні міністрами закордонних справ.

"Це важливо, оскільки проводиться чітке розходження між Україною, яка захищає свою територію, й Росією, яка почала й продовжує військові дії та окупацію Криму та Донбасу.
Потрібно звернути увагу на те, що всі країни, зокрема США, закликають Росію до припинення вогню й конструктивної роботи в рамках ТКГ і Нормандського формату переговорів. Тобто, президент США не налаштований домовлятися з Путіним і буде піднімати це питання в Женеві", — вважає Петро Бурковський.

На його думку, поданий чіткий меседж — є Мінські домовленості, є умова припинення вогню. Не буде цього — не буде розмови з Росією щодо України.

"Водночас Німеччина й Франція як члени Нормандського формату тепер теж знаходяться в нових рамках. Росія зафіксована як агресор. З цієї точки зору мир — це відмова РФ продовжувати дестабілізацію. Якщо Росія продовжує порушувати Мінські домовленості, вони втрачають сенс, а ось європейські санкції — залишаються", — пояснив аналітик.

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що українцям не вперше чути, як вся світова громадськість стурбована поведінкою країни-агресора, що порушила світовий порядок, анексувала Крим і окупувала частину Донбасу.

"Але ось цей пасаж — про те, що РФ зобов'язана прибрати свої війська з нашої території, дуже цікавий в ракурсі майбутньої зустрічі американського та російського президентів. Подивимося, що скаже Байден з цього приводу особисто Путіну.
Поки ж нас підтримують більше словом, натомість економічні та партнерські відносини з РФ ніхто особливо послаблювати не хоче. Навіть більше — ФРН рішуче налаштована на запуск "Північного потоку-2". Та й інші країни-учасниці "Великої сімки" якось теж геть не відмовляються від розвитку й розширення двосторонніх контактів із Росією", — зазначає політексперт.

На її думку, така "погрозлива" заява від G7 наразі може слугувати і своєрідною ложкою меду в бочці дьогтю для України, яку не запросили на саміт НАТО 14 червня.

"А ще це може бути істотним підвищенням ставок для можливих торгів і компромісів, на яких США, схоже, спробують підштовхнути РФ, — розмірковує Світлана Кушнір. — Втім, поки ми слухаємо про глибоку стурбованість, ті ж США й Великобританія вже підписали новий Атлантичний договір. Він стосується виключно фінансових та економічних аспектів, вигідних цим двом державам".

Політолог вважає, що до комюніке G7 було потрібно ще одне доповнення — щодо створення Фонду для об'єднання територій України та запуску нової економіки для зруйнованих військовими діями ОРДЛО.

"Щоб там чітко значилося, скільки й коли коштів кожна з країн "Великої сімки" перерахувала б Україні, — пояснює Світлана Кушнір. — Перефразовуючи фразу однієї кіногероїні: "Не вчіть нас жити — підтримайте нас матеріально!" Схоже, такий девіз підходить і нашій державі".

Нагадаємо, сьогодні, 14 червня, у Брюсселі стартував саміт НАТО, у якому в статусі президента США вперше візьме участь Джо Байден. Україну, незважаючи на наполегливість, на саміт не запросили. Так само як і не обнадіяли перспективою отримати ПДЧ (План дій щодо членства в Альянсі).

Чого очікувати Україні та які прогнози після зустрічі глав держав та урядів Північноатлантичного Альянсу, порталу "Коментарі" розповів ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини