Головна Новини Політика зовнішня політика Чи оживуть переговори щодо Донбасу після зустрічей Байдена із Зеленським та Путіним: аналіз ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи оживуть переговори щодо Донбасу після зустрічей Байдена із Зеленським та Путіним: аналіз ситуації

Експерти розповіли, чому Мінський процес стоїть на місці і коли почнуться реальні зрушення щодо війни на сході України

10 грудня 2021, 16:35
Поділіться публікацією:

Незважаючи на переговори президента США Джо Байдена з главами Росії Володимиром Путіним і України Володимиром Зеленським, що відбулися цього тижня, зрушити з мертвої точки Мінський процес не вдалося. На сторінці у Facebook української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) повідомляється, що РФ відхилила всі ініціативи щодо припинення вогню, розблокування обміну полоненими та роботи КПВВ.

Чи оживуть переговори щодо Донбасу після зустрічей Байдена із Зеленським та Путіним: аналіз ситуації

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Що це означає? Переговори нічого не дали? Чи точаться подальші торги? Коли і за яких умов можуть початися реальні зрушення "донбаського кейсу"? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

До нового року все буде носити ситуативний характер, а ось після ми можемо побачити якісь нові підходи та серйозні зміни у ракурсі врегулювання конфлікту.

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович пояснює:

"Зрушень зараз і не може бути з простої причини. Будь-які поступки, навіть мінімальні, з боку РФ виглядатимуть як "прогин" Путіна після розмови з Байденом. Йому треба почекати якийсь період часу, хоч би кілька тижнів, розтягнути до Нового року всю цю історію... А потім уже можна йти на якісь мінімальні поступки. Оскільки імідж, який собі формує Путін – імідж людини, яка нав'язує свою позицію, з якою всі хочуть поговорити. Хоч, по суті, він сам набивається на подібні розмови, ганяючи туди-сюди війська своєї країни і постійно погрожуючи Україні".

Зрушення, на думку експерта, стануть можливішими і після переговорів між президентом України Володимиром Зеленським, президентом Франції Емманюелем Макроном (сьогодні вони, до речі, відбулися в телефонному режимі , але потрібна очна зустріч) та новим канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

"Якщо ці зустрічі, як планується, відбудуться наступного тижня, то я не відкидаю певних зрушень у переговорному процесі, – каже Ігор Рейтерович. – Можливе новорічно-різдвяне перемир'я, у чому об'єктивно зацікавлені усі. Якщо буде затишшя, можуть розблокувати і КПВВ. Ну і цілком ймовірний невеликий обмін полоненими. Але, наголошую, обережний початок таких зрушень можливий після особистої зустрічі Зеленського з Макроном і Шольцем, після паузи для російської влади (щоб "зберегти обличчя"), а також розуміння того, який формат для себе обрали США як включення до формату врегулювання конфлікту на Донбас. І до яких поступок, компромісів схилятимуть Україну".

Експерт вважає, що до нового року все буде носити ситуативний характер, а ось після ми можемо побачити якісь нові підходи та серйозні зміни у ракурсі врегулювання конфлікту.

Мінський процес не рухається з мертвої точки через те, що офіційний Київ не хоче виконувати політичну частину цих домовленостей

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес прогнозує, що на реальні зрушення нам чекати ще довго.

"Зрозуміло, що не могла ТКГ так швидко відреагувати на переговори Байдена із Путіним та Зеленським. Навіть якби ці переговори завершились конкретними результатами. А на них, по суті, домовилися домовлятися, – зазначає Енріке Менендес. – На мою думку, Мінський процес не рухається з мертвої точки через те, що офіційний Київ не хоче виконувати політичну частину цих домовленостей. А щоб це сталося, потрібні прямі переговори між Україною та РФ, Україною та самопроголошеними республіками. Як мінімум, щоб розблокувати переговорний процес, Україна має виконати зобов'язання, які взяла на себе у рамках Паризького саміту нормандської четвірки у грудні 2019 року. Включно з імплементацією формули Штайнмайєра. І це буде вже предметна розмова".

Експерт вважає, що навряд чи випадково незадовго до переговорів Байдена з Путіним і Зеленським російське МЗС опублікувало дипломатичне листування між РФ, Францією та Німеччиною.

"Там представлено досить чітку позицію Росії: доки не буде прямих переговорів між Києвом з Донецьком і Луганськом, а також згоди української влади змінити Конституцію для особливого статусу ОРДЛО, все буде заблоковано. Тому питання риторичне – коли це станеться, коли будуть створені для цього умови, коли це усвідомить як українське суспільство, так і українську політичну еліту. Поки що вони не демонструють такої готовності. Мабуть, ще більша робота в цьому напрямку", – резюмує Енріке Менендес.

Раніше "Коментарі" писали, які країни українці вважають союзниками, а які – ворогами .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини