Головна Новини Політика зовнішня політика Блінкен поговорив з Кулебою та Лавровим: головні висновки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Блінкен поговорив з Кулебою та Лавровим: головні висновки для України

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

2 грудня 2021, 22:38 comments1559
Поділіться публікацією:

У Стокгольмі у четвер, 2 грудня, держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з міністрами закордонних справ України Дмитром Кулебою та Росією – Сергієм Лавровим. Які висновки можна зробити? Які можливості та ризики проглядаються? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Блінкен поговорив з Кулебою та Лавровим: головні висновки для України

Блінкен - фото з відкритих джерел


Директор Центру міжнародних досліджень доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик вважає, що за підсумками зустрічей у Стокгольмі статус-кво російсько-українського конфлікту не змінився.

"Може, є якісь домовленості, про які ми не знаємо. Але я сумніваюся у цьому. Схоже, що позиції Вашингтона та Москви щодо України не змінилися. Москва, як і раніше, каже "ми не агресор, це на нас збираються напасти, ми лише захищаємось, це НАТО з Україною нагнітають напруженість". І цю лінію, яку раніше озвучив Путін, Лавров у Стокгольмі просто продовжив.


Що стосується Вашингтона – передбачувано були звинувачення саме на адресу Москви. Що саме Росія вона створює напруженість, порушує територіальну цілісність України. Недарма Блінкен згадав Гельсінські угоди 1975 року про територіальну цілісність та непорушність кордонів. Тим самим нагадавши не лише про Донбас, а й Крим. Тому що найяскравіший приклад порушення Росією територіальної цілісності та принципу непорушності кордонів був продемонстрований саме в Криму. У Донбасі він як би також присутній, але РФ запевняє, що "настамнемає". На відміну від Криму, який для росіян "Кримнаш". Я не бачу поки що ознак того, що той чи інший бік прямо зараз дасть якесь слабину, піде на якесь компромісне рішення", – зазначає Володимир Дубовик.


За його словами, адміністрація Байдена продовжує наслідувати свій підхід, суть якого у збереженні жорсткої позиції з одночасною необхідністю йти на контакт. У Білому домі, наголошує експерт, впевнені, що зустрічі важливі, спілкування важливе. І якщо потрібно буде Байден поговорити з Путіним онлайн — поговорить. Якщо потрібно буде зустрітись – зустрінеться.


"У Вашингтоні вірять, що у цій ситуації (особливо, коли РФ створює напруженість навколо України), важливо зберігати контакт. Не обривати зв'язку, не класти трубку, а постійно розмовляти з Москвою, – пояснює Володимир Дубовик. – Байден як представник дипломатії старого зразка вважає, що треба з усіма спілкуватися та розмовляти. Навіть із тими, з ким зовсім не хочеться, до кого ти негативно ставишся".


Звичайно, продовжує експерт, завжди є ризик для нас, що Захід, включно з Вашингтоном, може десь дати слабину – і піти на якісь поступки Росії за рахунок інтересів України. Питання й у тому, чи акцентує Володимир Дубовик, як налаштоване наше керівництво. Тому що від президента Зеленського ми вже неодноразово чули заяви про необхідність безпосередньо спілкуватися з Москвою, бо, мовляв, Захід нам може й не допомогти.


"Думаю, буде ще багато подібних зустрічей, і ще довго витатиме напруженість у повітрі. Зустріч голів зовнішньополітичних відомств у Стокгольмі і не могла зняти цієї напруженості, як не зняла її червнева зустріч Байдена та Путіна в Женеві, – пояснює експерт. – Буде ще багато телефонної дипломатії. На жаль, світ зараз більш стурбований іншими речами, ніж вирішенням російсько-українського конфлікту та запобіганням ймовірній новій агресії РФ проти України. Новий штам коронавірусу, міграційна криза на білорусько-польському кордоні турбують Захід значно більше. І тут бачимо елементи егоїстичного підходу. З іншого боку, це нормально, що кожна країна дотримується насамперед власні національні інтереси".


Експерт підсумовує: те, що зустріч узагалі відбулася – вже непогано для нас. Так само як те, що Захід все ж таки тримає в прицілі уваги долю України. З іншого боку – все це вписується у плани Москви.


"Той психологічний тиск, який росіяни, брязкаючи зброєю і вистрілюючи гучними заявами, чинять на Київ і Вашингтон, саме передбачає, що будуть відповідні зустрічі на найвищому рівні. З Росією спілкуватимуться. Це те, чого хочуть Путін та його оточення, – зазначає Володимир Дубовик. – Показати, що Росія затребувана, що до неї ставляться як до великої держави, від якої багато залежить, що вона відіграє важливу роль у регіоні, і не лише. Саме так усе підноситиме російська пропаганда. Може, їм цих статусних речей і вистачить, що унеможливить гіпотетичне вторгнення. Так було після весняного загострення, коли Путін досяг зустрічі з Байденом".


Проблема в тому, вважає експерт, що кожного разу росіяни можуть підніматися ставки, а апетити Москви зростатимуть.


"Вже чітко порушується питання про не розширення НАТО, про не входження туди України. У практичну площину виноситься меседж про необхідність підписати якийсь міжнародно-правовий документ, який би гарантував, що Україна не вступить до НАТО. Але це порушує всі принципи розширення Альянсу, що днями говорив генсек НАТО. Він наголошував, що Москва не повинна вирішувати, кому бути чи не бути членом Північноатлантичного альянсу. Але вона вочевидь хоче це вирішувати. Хоче підписати над головами українців такий договір про нейтралітет нашої країни, вирішити нашу долю. Загалом, поки що триває перетягування каната. Але за фактом нічого не змінюється", – резюмує Володимир Дубовик.


Політолог-американіст Владислав Фарапонов акцентує увагу, що за класичними канонами зустріч глав зовнішньополітичних відомств передує зустрічі лідерів держав. Таке відбувається не завжди, але досить часто.


Схоже, так було й цього разу. Адже, розмовляючи з журналістами після зустрічі з Лавровим, Блінкен заявив, що президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін, можливо, матимуть можливість поговорити безпосередньо найближчим часом.


"У якому форматі це відбудеться (очевидно або онлайн) – поки що не зрозуміло. Але що зустріч буде – вже оголошений факт, – зазначає Владислав Фарапонов. – Хороший знак і те, що від адміністрації Білого дому останнім часом надійшло чимало прихованих та відкритих сигналів на адресу РФ щодо жорсткої відповіді, "важких економічних санкцій" у разі, якщо та вирішиться на повномасштабне вторгнення в Україну. Думаю, це певною мірою має заспокоїти Україну. Попри заяви про зустріч з Путіним, США дають зрозуміти, що не мають наміру заплющувати очі на провокаційні дії Росії. Сподіваюся, і зустріч Блінкена з Лавровим, і зустріч Байдена з Путіним приведуть до деескалації на українсько-російському кордоні".


Нагадаємо, глава міністерства закордонних справ нашої країни Дмитро Кулеба і держсекретар США Ентоні Блінкен у співпраці розробляють жорсткі економічні санкції відносно Росії. Як зазначив Дмитро Кулеба, продовжується інтенсивна співпраця з розробки комплексного пакета, який дозволить стримувати Росію від подальшої військової агресії, включаючи до цих нових заходів жорсткі економічні санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини