Головна Новини Політика зовнішня політика Енергетичні провали України: хто в цьому винен і який вихід із ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетичні провали України: хто в цьому винен і який вихід із ситуації

Комерційне постачання електричної енергії нашій державі припиняється і укладання нових рамкових контрактів не передбачається

9 листопада 2021, 11:06
Поділіться публікацією:

Білоруська енергетична компанія ДПО "Беленерго" поінформувала своїх партнерів, що, починаючи з листопада 2021 року, не постачатиме електроенергію в Україну. Все це відбувається на тлі енергетичної кризи в Україні, яка у листопаді відновила постачання електроенергії з Білорусі, що, на думку експертів, було певною мірою спланованою акцією.

Енергетичні провали України: хто в цьому винен і який вихід із ситуації

Білорусь відмовляється постачати електроенергію Україні - фото з відкритих джерел

Чому те, що відбувається, стало можливим? Як склалося, що у нас суцільний дефіцит енергоресурсів (газ, вугілля, електроенергія), що "Газпром" відмовляється бронювати потужності ГТС України? Що ще можна зробити, щоб зима не стала періодом катаклізмів? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Навряд чи із ситуації є вихід. І розраховувати можна хіба що на теплу зиму

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає за основу причини енергетичного колапсу, який накочує на Україну, некомпетентність чинної влади. На це, за його словами, нашаровуються її взаємини з олігархами, з якими борються, ухваливши навіть відповідний закон. Плюс – тиск із боку РФ.

"На жаль, зараз країною керують люди, які далекі від інтересів України, її громадян. Вони вирішують лише свої особисті, а часом корпоративні інтереси. Приймаючи, зокрема, рішення, згідно з "хотілками" олігархів. Звідси – падіння виробництва вітчизняної електроенергії, тоді як раніше ми її експортували. Звідси – відсутність запасів вугілля та газу, які на початку літа можна було купувати за ціною в рази меншою, ніж зараз. Звідси – зростання енергетичної залежності від Росії та Білорусі (читай – Росії ж), що за президентства Порошенка вдалося мінімізувати", – пояснює Віталій Бала.

На його думку, навряд чи із ситуації є вихід. І розраховувати можна хіба що на теплу зиму.

"Боюсь, що на нас чекає відкат назад, коли були віялові відключення електроенергії. Найефективніший спосіб зараз – заощаджувати на всьому. Ну, а з ситуації, що склалася, слід робити висновки. Провести аудит: хто має ексклюзивне право експорту електроенергії, кому належать лінії електропередач. Шукати професіоналів, які зможуть прораховувати ситуацію, вибудовувати правильні стратегії, щоб ми не підходили до опалювального сезону, до зими, з такою купою проблем. І, звичайно, намагатися максимально уникнути залежності від російських енергоресурсів. Адже слід Кремля у всьому, що відбувається, явно видно, – наголошує Віталій Бала. – І в енергетичній кризі в Європі та Україні, і в міграційній, яка зараз відбувається на білорусько-польському кордоні.

Це традиційна для російського керівництва тактика: створювати проблеми, регіональні конфлікти, щоб сідати потім за стіл переговорів у статусі "миротворця" та з позиції сильного гравця, просуваючи свої інтереси. І тиск іде на всіх, у тому числі на українську владу, щоб вона ухвалювала рішення, що відповідають інтересам РФ. Це може бути пов'язане з питаннями Криму, Донбасу, євроатлантичної та євроінтеграційної інтеграції. На жаль, українська влада завела нашу країну в капкан, виготовлений РФ. Подивимося, як звідти вибиратимемося".

Білоруси обмежили дію, власне кажучи, порожніх, меморандумних договорів, що дають право компаніям претендувати на ресурс. Залишаються компанії, які отримуватимуть фізичні обсяги

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук акцентує, що поки не йдеться про повне припинення постачання електроенергії з Білорусі.

"Листи "Беленерго" стосуються тих компаній, з якими вона мала і є договори. І ці компанії мають право подавати заявки до "Беленерго". А обсягу потужностей на всіх не вистачить. Тому білоруси обмежили дію, власне кажучи, порожніх, меморандумних договорів, що дають право компаніям претендувати на ресурс. Залишаються компанії, які отримуватимуть фізичні обсяги", – пояснює Юрій Корольчук.

Але тут, за його словами, є важливий нюанс – "Беленерго" це робить на прохання України.

"Фактично з боку України формується список компаній, які беруть участь у покупці електроенергії. Словом, ринку тут немає. Договорняки про обсяги, ціну та період купівлі електроенергії", – резюмує Юрій Корольчук.

На жаль, влада сама довела Україну до кризової ситуації

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич також зазначає, що "Беленерго" не повністю перекрила постачання, а лише певним компаніям. А на адресу одного з найчастіших трейдерів поставки йдуть. Ішли вчора, можливо, продовжуватись і сьогодні.

"Тобто, білоруська влада, мабуть, розставила пріоритети на тлі кампанії з дискредитації Лукашенка, не бажання визнавати його законно обраним президентом. І українську держкомпанію Енергоатом просто відсунули від імпорту електроенергії. А певні приватні трейдери здійснюють її постачання до України. Жодних заборон тут немає. Можливо, є якась комерційна логіка. Хоч би що там було, але ця історія має змусити українську владу замислитись: яку політику вона проводить, які пріоритети розставляє. Навіщо було запроваджувати санкції проти Лукашенка? Це точно не вигідно нам. Але продиктовано, схоже, певними політичними мотивами, бажанням сподобатися колективному Заходу", – розмірковує Дмитро Марунич.

На його думку, іншого виходу, ніж імпорт (і електроенергії, і вугілля) Україна зараз не має.

"Інакше Україна опиниться у ситуації з дефіцитом електроенергії. І доведеться Укренерго обмежувати постачання споживачам – спочатку промисловим, потім побутовим. Те, що в народі називається "віялові відключення". Вугілля в достатній кількості довести вже теж неможливо. Хоча деякі спроби робляться. Рішення ж регулятора НКРЕКУ (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), що ТЕС та ТЕЦ можуть працювати на газі, якщо вже немає вугілля, не витримують критики. Тому що собівартість виробництва такої електроенергії з огляду на ціну на газ буде колосальною. Хто покриватиме збитки генерації? На жаль, влада сама довела Україну до кризової ситуації. І гарного виходу з неї немає – лише економити, купувати ресурси втридорога та сподіватися на теплу зиму".

Раніше на порталі "Коментарі" — Експерт: на нас чекає, може, і не блекаут, але віялові відключення точно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини