Головна Новини Політика зовнішня політика Баку назвав свої умови миру в Карабасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Баку назвав свої умови миру в Карабасі

У відповідь на пропозиції влади Нагорно-Карабаської республіки (республіки Арцах) про мирні перемовини, Баку оголосив свої умови

19 вересня 2023, 19:49
Поділіться публікацією:

Фактично, МЗС Азербайджану висунуло вимогу щодо розпуску самопроголошеної республіки — її силових органів та органів влади — та її входження до складу Азербайджану. Про це повідомляюють "Коментарі".

Баку назвав свої умови миру в Карабасі

Баку спирається на підтримку Туреччини

Зокрема, МЗС Азербайджану заявив, що єдиним шляхом до миру в регіоні є "повне виведення вірменських збройних сил з Карабаху та розпуск режима в Степанакерті".

Нагадаємо, що територія Нагорного Карабаху є спірною між вірменами та азербайджанцями. У СРСР вона на правах автономії була включена до складу Азербайджану, незважаючи на чисельну перевагу тут вірмен. На думку деяких дослідників, це було зроблено радянською владою на догоду суміжній Туреччині, на яка на світанку радянської влади виступала союзницею СРСР. На противагу цим аргументам, Баку стверджує що демографічна перевага вірменського населення склалася тут лише у 19 столліття, завдяки зусиллям Російської імперії, яка поселяла тут вірменських біженців з Османської імперії.

Через оголошення Вірменією незалежності в 1991 році, а також через криваві вірменські погроми в ще радянському Азербайджані, вірмени Арцаху (Карабаху) проголосили свою окремішність від Азербайджанської республіки. За допомогою базованої тут радянської дивізії вірмени Карабаху не лише розбили сили Азербайджану, але й окупували сім прилеглих районів республіки. Бої Першої карабаської війни супроводжувалися актами геноциду вже з вірменської сторони. Зокрема, знищення населення Ходжали.

Протягом трьох десятиліть Баку пропонував Єревану мирне вирішення конфлікту. Зокрема, за словами президента Лукашенка, Баку пропонував мільйярд доларів за деокупацію семи суто азербайджанських районів. Пропозиції Баку були відкинуті Вірменією, яка спиралася на підтримку Росії, як члена ОДКБ.

В 2020 році Азербайджан, який за виручені за 20 років кошти від продажу нафти та газу переозброїв свою армію, почав Другу карабаську війну. Під час бойових дій Баку спирався на підтримку Туреччини та підкреслений нейтралітет Москви, яку не влаштовував прихід до влади у Вірменії прозахідного прем'єра Пашиняна. Під час бойових дій Збройні сили Азербайджану змогли зайняти частину території Карабаху. Збройні дії були зупинені за посередництва Росії. Її миротворці були введені в регіон.

Але Нікол Пашинян відзначав, що вони не виправдали сподівань Єревану. А також почав шукати нових союзників на Заході. Зокрема, анонсував вірмено-американські навчання. Це викликало чергове невдоволення Москви.

Тим часом, Франція різко відреагувала на дії Азербайджану.

Шойгу прилетів до Ірану: мета візиту.

А вірменська церква назвала дії Азербайджану "геноцидними".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини