Головна Новини Політика вибори У Харкові обрали нового мера: чи могло бути інакше і що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

У Харкові обрали нового мера: чи могло бути інакше і що буде далі

Вибори Харківського міського голови відбулися в один тур

2 листопада 2021, 10:48 comments1579
Поділіться публікацією:

Міська територіальна виборча комісія Харкова оголосила результати виборів на посаду міського голови Харкова. Згідно з оприлюдненими даними, за в.о. мера Ігоря Терехова (Блок Кернеса "Успішний Харків") проголосували 146 240 виборців, що прийшли на дільниці (50,66 %), за його головного конкурента Михайла Добкіна (самовисуванець) — 82 008 осіб (28,41%). Тобто Терехов, який набрав більше половини голосів, перемагає у першому турі.

У Харкові обрали нового мера: чи могло бути інакше і що буде далі

Вибори мера Харкова - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Добкін, у свою чергу, заявив, що оскаржуватиме результати в суді.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що показала ситуація з виборами у Харкові, а також, як вона може розвиватися далі.

Залишається відчуття договірного матчу, де кожен грає свої ролі

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов вважає, що сам хід умовної битви за Харків можна охарактеризувати фразою екс-глави ВП Андрія Богдана – нудьга.

"Була класична кампанія зі слабким змістом. Інтрига полягала лише в тому, чи зуміє Терехов перемогти в один тур чи вибори доведеться провести у два, – пояснює політолог. – Але залишається відчуття договірного матчу, де кожен відіграє свої ролі. Зрозуміло, що Добкін заявив, що судитиметься і так далі. Але йому просто важливо вийти із ситуації з високо піднятою головою. І розповідати, що у другому турі він би обов'язково "дотиснув". Однак соціологія фіксувала співвідношення 2 до 1 на користь Терехова в першості – хто є справжнім послідовником Кернеса".

На думку Андрія Золотарьова, що вибори можуть відбутися в один тур стало зрозуміло після того, як нічим не закінчилися чутки про можливу участь у них Юлії Світличної – нардепа Ради IX скликання, голови Харківської ОДА 2016-2019 років.

 "Її поява зіграла б проти Терехова і на руку Добкіну. Але цього не сталося, – зазначає експерт. – І це говорить про те, що політика Офісу президента на регіональному треку стала якіснішою після того, як цим зайнявся Кирило Тимошенко. ВП домовляється з регіональними елітами, виступає як партнер. Ефективність процесів зросла. І все по суті було вирішено до дня виборів".

Якби інші кандидати йшли на загострення, потужно виборювали перемогу, все виглядало б інакше

Політичний експерт Олександр Савченко впевнений, що ситуація з виборами у Харкові показала – Офіс президента має можливості, сили – за домовленістю призначити того мера, який їм потрібен.

"Я не вірю тій кількості голосів, які показані зараз. Кандидати в мери робили свої виміри, вони показують, що такого зростання у Терехова не могло бути. Його завдання було пройти у першому турі. У другому це було б скоріше неможливим. Ніхто не повірив би. Зараз мало хто розбиратиметься – на це і йде розрахунок. Банкова сподівається, що харків'янам буде не до цього. А якщо почнуть розбиратися, одразу ж Харків опиниться в "червоній зоні" (по суті, він і так уже в ній). І розбиратися не буде кому, та й навіщо", – пояснює експерт.

Він упевнений: якби інші кандидати йшли на загострення, потужно виборювали перемогу, все виглядало б інакше.

"А нинішня заява Михайла Добкіна про подання до суду – в'яла. Вона йому нічого не дасть. І він, гадаю, це розуміє. Важко сказати, які інші дії міг би застосувати. Виводити людей надвір – це їх підставити. Їм відразу впаяють порушення карантинних заходів тощо. І все-таки Добкін мав передбачати розвиток таких подій. І боротися за перемогу раніше, – вважає Олександр Савченко. – Зазначу, що у Харкові достатня кількість олігархічних груп. За моїми відомостями, майже всі святкували перемогу Терехова. Що для мене несподівано. Я вважав, що серед багатих людей є все ж таки якесь розшарування. Але його нема. Більшість "лягли" під Банкову, під владу. І прийняли Терехова. Не як унікального менеджера, не як послідовника Кернеса, не як провідника ідей харків'ян – а як особу, яка влаштовує всіх. Ні риба, ні м'ясо. Що для Харкова, я вважаю, плачевно".

Ніхто не програв — усі залишилися зі своїми

Політолог Кирило Сазонов запевняє, що перемога Ігоря Терехова на виборах мера Харкова була очевидною та передбачуваною.

"Я про це писав ще влітку. Харків – це чудове місто. І його розвиток, зокрема з енергозбереження, говорить про те, що команда управлінців зі своїми завданнями впорується. Тож харків'яни голосують за них", – зазначає політолог.

Кирило Сазонов вважає, що для Добкіна ці вибори були просто інформацією, можливістю нагадати про себе.

Він уже давно став київським політиком, а Харків йому не цікавий. Як і він Харкову. Тож усі обговорення та суперечки були виключно навколо кількості турів. Виграє Терехов у першому чи другому. Переміг у першому, заощадили бюджетні гроші. Добкін продовжить грати у політику на рівні Києва. Тобто ніхто не програв – усі залишилися зі своїми", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — дострокові вибори президента: Зеленський оцінив ймовірність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини