Головна Новини Політика вибори Про що говорять заяви Арахамії щодо неможливості проведення виборів: чи можуть бути варіанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Арахамії щодо неможливості проведення виборів: чи можуть бути варіанти

Досі не вирішено технічних питань, як проводити вибори в умовах воєнного стану

26 листопада 2023, 15:20 comments2457
Поділіться публікацією:

Голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що наступного року в Україні не проводитимуться жодні вибори – ні президентські (згідно з Конституцією, президентські вибори мали відбутися в останню неділю березня наступного року), ні парламентські (мали пройти у жовтні-2023), ні місцеві. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо виборів/не виборів в Україні під час війни чи гіпотетичного перемир'я.

Про що говорять заяви Арахамії щодо неможливості проведення виборів: чи можуть бути варіанти

Вибори. Фото: з відкритих джерел

Майдан-3 може стати цілком реальним

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко пояснює:

"Арахамія, будучи одним із представників влади, але не ключовою фігурою, озвучує подібні думки, щоб промацати реакцію українського суспільства та західних партнерів. А потім, залежно від цієї реакції, Банкова якось коригуватиме ті чи інші тези. Підхід, на мій погляд, абсолютно правильний".

Щодо розмов про вибори в Україні у воєнний час, звертає увагу на себе низка аспектів, вважає експерт.

Перший – не вирішено технічних питань, як проводити вибори за умов воєнного стану.

"Як голосувати військовим, людям, які виїхали з країни, які опинилися в окупації, які живуть фактично на лінії фронту. Як військовим надати право бути обраними? Як забезпечити безпеку під час голосування? Припустимо, у день виборів починається повітряна тривога. Усі мають залишити приміщення. Урна з бюлетенями залишається без нагляду. Що з нею станеться за цей час – ніхто не знає. Адже відеоспостереження є далеко не скрізь. І працює далеко не завжди, – зазначає Андрій Єрьоменко. – Навіть, якщо буде запущено онлайн голосування (тема активно прокачується), як перевірити, що не буде втручання ззовні? Що хтось щось зайвого не домалює?".

Другий аспект (і це вже політична частина, уточнює експерт), полягає в тому, що незрозуміло – чи готова чинна влада йти на чесні вибори.

"Зараз має монополію на медіа-простір, відсутність політичної конкуренції. Але під вибори доведеться відкручувати багато гайок. І незручні питання, які зараз задаються пошепки чи рідко – підуть лавиною, – попереджає Андрій Єрьоменко. – Чому ми не готові до широкомасштабного російського вторгнення, хоч західні партнери попереджали заздалегідь? Чому закачували гроші в дороги, а не витрачали на зміцнення обороноздатності? Чому росіяни так легко взяли південь? Чому на другому році "великої війни" у нас не налагоджено систему мобілізації/демобілізації, всім цим вирішили зайнятися лише зараз, ледь не в авральному порядку? І так далі... І в таких умовах не факт, що чинна влада залишиться при владі".

Третій аспект – елемент міжнародної політики. Україна, нагадує співрозмовник "Коментарів", категорично залежить від допомоги закордонних партнерів. У таких умовах бажання західних партнерів бачити тут демократичні процеси є сильним аргументом за вибори.

"У демократичних країнах (до яких ми належимо) є лише два способи зміни влади. Перший – вибори. Визнані всіма, легітимні. Другий – бунти, революції. Якщо не відбуваються вибори, то рано чи пізно відбудуться бунти, – наголошує Андрій Єрьоменко. – Зараз цього немає на порядку денному. Але згодом (через півроку, рік, півтора), за відсутності виборів, згадані вище питання накопичуватимуться. І Майдан-3, чутки про який на даний момент, безумовно, є російською ІПСО, може стати цілком реальним саме з внутрішніх причин".

Вибори в Україні вже проходили за форс-мажорних обставин

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пропонує під час обговорення виборів під час війни звернутися до історії. Як вітчизняної, так і всесвітньої.

"З початку війни, яку Росія розпочала проти України у 2014 році, у нас двічі проходили вибори до Верховної Ради та двічі ж – президентські перегони. Нагадаю, що троє з цих чотирьох виборів (обидва рази до парламенту та одного разу президента) були позачерговими. Тобто, проходили за форс-мажорних обставин (вибори президента 2014-го взагалі у спосіб, не передбачений у законодавстві). І постає логічне питання: а, що заважає провести чергові вибори зараз? Адже це будуть уже п'яті вибори у воєнний час", – зазначає експерт.

Він також підкреслює, що у США приклад виборів президента під час війни у 1864 році став не лише зразком перемоги демократії, а й початком появи виразу, який зараз є крилатим, а тоді – передвиборчим гаслом Авраама Лінкольна. Він тоді переміг із ним на виборах, отримавши другий термін президентства. А вираз цей – "Конів на переправі не змінюють".

Розділяти суспільство сьогодні – надто ризиковано

Політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Закон безпосередньо забороняє проведення виборів під час воєнного стану. Тут немає поля для маневру".

І мова, наголошує експерт, не тільки про день голосування та загрози безпеці.

"Сама виборча кампанія завжди має дезінтеграційні властивості, – пояснює Сергій Биков. – Тобто на виборах суспільство поділяється та конфліктує на політичній основі. Дозволяти сьогодні це – надто ризиковано".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини