Головна Новини Політика вибори Перенесення проміжних і місцевих виборів у зв'язку з COVID-19: ймовірність і ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Перенесення проміжних і місцевих виборів у зв'язку з COVID-19: ймовірність і ризики

Експерти розповіли, кому перенесення проміжних виборів до парламенту і місцевих в Харкові може зіграти на руку

13 жовтня 2021, 12:22
Поділіться публікацією:

Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася до органів влади щодо здійснення протиепідемічних заходів для запобігання поширенню COVID-19 під час проведення проміжних виборів до Верховної Ради в Херсонській та Черкаській областях (округу №184 і №197), а також місцевих виборах міського голови в Харкові 31 жовтня.

Перенесення проміжних і місцевих виборів у зв'язку з COVID-19: ймовірність і ризики

Перенесення проміжних і місцевих виборів у зв'язку з COVID-19: ймовірність і ризики - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи є ймовірність, що вибори будуть перенесені, а також, кому це може бути на руку.

Зараз готується грунт для скасування цих виборів, хід яких може піти зовсім не так, як хотілося б правлячій партії

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає цілком імовірним перенесення виборів, намічених на 31 жовтня.

"Програвши у судах, але переламавши хід подій через ЦВК на довиборах до ВР в окрузі №87 (Івано-Франківська область), де" переміг "Вірастюк , партія" Слуга народу "(СН) знайшла для себе ще один важіль впливу на суспільство. Якщо РНБО розбирається з усіма неугодними в бізнесі і політиці на вищому рівні, то ЦВК може бути активним учасником виборів на боці партії влади. Що і бачимо ми зараз на довиборах в Херсонській та Черкаській областях, а також на виборах мера Харкова", — зазначає Олег Вострих.

На його думку, зараз готується грунт для скасування цих виборів, хід яких може піти зовсім не так, як хотілося б правлячій партії.

"В даному випадку, ЦВК використовує ситуацію зі збільшенням захворюваності в регіонах. А загальна креативність діячів партії СН, в рішенні обходу законодавства, набирає обертів", — резюмує експерт.

Механізм "червоної зони", епідемічної обстановки, ковіду — використовується, щоб незручним владі кандидатам забороняти агітацію або зустрічі з виборцями

Політичний експерт Олександр Савченко не думає, що такий механізм як входження області або міста в "червону зону", буде використаний для відкладення виборів.

"Вибори повинні відбутися саме 31 жовтня. І, швидше за все, так і буде. Щодо того ж в.о. мера в Харкові — секретаря міськради Терехова, який є одним з кандидатів на посаду міського голови, зараз йдуть суди щодо законності його перебування на своїй посаді. Навіть з цієї точки зору центральній владі краще не затягувати вибори, адже рано чи пізно розслідування підійде до логічного завершення. Відповідно, у Терехова, який є кращим кандидатом для Банкової, ніж Добкін, теж є дедлайн за часом. Тому думаю, що вибори відбудуться відповідно до строків, — пояснює експерт. — Хто буде переможець, і як будуть рахувати — це вже інше питання".

Олександр Савченко акцентує, що механізм "червоної зони", епідемічної обстановки, ковіду — використовується, щоб незручним владі кандидатам забороняти агітацію або зустрічі з виборцями. Що, власне, вже відбувається.

"А глобально відкласти вибори — не вважаю, що так станеться, — продовжує експерт. — Шкурка вичинки не варта. Блокувати регіон або місто-мільйонник, як Харків, ввівши їх в "червону зону", означає зупинити бізнес, який і так ледве виживає. Економічно це буде дуже дорога відстрочка. Плюс вдарить по владі. Зате такі чутки, про можливе перенесення виборів, такі постійні гойдалки — це меседж виборчій команді опонента. У стилі: ви сильно не вкладайтеся в банерни, в рекламу на медіа (а це 70% бюджету на виборах), бо ми в будь-який момент можемо вибори відкласти. Така собі політтехнологія. Але, підкреслюю, не думаю, що вибори будуть переносити".

Раніше експерти розповіли порталу "Коментарі" про ймовірність дострокових виборів в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини