Головна Новини Політика вибори Місцеві вибори в Україні: що змінить партійний з'їзд «Слуги народу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Місцеві вибори в Україні: що змінить партійний з'їзд «Слуги народу»

Після партійного з'їзду «Слуги народу» в серпні можна буде більш-менш зрозуміти, що планує на місцеві вибори партія

27 липня 2020, 12:20 comments1834
Поділіться публікацією:

Партійний з'їзд "Слуги народу" має відбутися 21 серпня. До того часу в партії хочуть повністю сформувати списки кандидатів на місцеві вибори. Тоді ж політсила планує офіційно оголосити і затвердити всіх, хто буде змагатися за крісла мерів в українських містах. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, які рішення можуть допомогти правлячій політсилі перемогти на місцевих виборах і що може піти не за планом.

Місцеві вибори в Україні: що змінить партійний з'їзд «Слуги народу»

З'їзд "Слуги народу": нових осіб більше не буде

Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр Доній вважає, що партія "Слуга народу" (СН) упустила шанс тріумфально перемогти на місцевих виборах, коли влада не зважилася оголосити дострокові вибори восени минулого року.

"Тепер рейтинги партії значно "просіли". Багато градоначальників, які минулого року розглядали можливість приєднання до СН, зараз виявили, що їх персональні рейтинги значно вищі, і тому збираються йти на вибори власними "іменними" політичними проєктами", – зазначає експерт.

На думку Олександра Донія, у цій ситуації у "Слуги народу" є два варіанти.

"Перший – використовувати тих власних розкручених персонажів, які є в наявності, – пояснює він. – Але виявляється, що у Верховній Раді не так багато персонажів, які за рік стали впізнаваними, завдяки медійній розкрутці".

Тому, вважає експерт, вибір може знову стосуватися деяких персон, яких більше знають завдяки шоу-бізнесу, а не політичній діяльності.

"Другий варіант – спробувати "завербувати" відомих людей поза партією, – продовжує Олександр Доній. – Але і з цим буде не просто. Адже попередня стратегія партії була орієнтована на нові імена в політиці, тобто, персонажів без вагомої політичної історії. І хоча деякі лідери партії вже оголосили, що вони готові залучати політиків "з історією", поки що успіхи на цьому шляху невеликі".

Між тим, час невпинно йде, і, за великим рахунком, партія влади до місцевих виборів мало готова, вважає експерт.

"Так що "чарівною паличкою" знову буде служити третій, "безпрограшний варіант: партія знову буде змушена експлуатувати ім'я Зеленського, персональний рейтинг якого значно вище, ніж партійний, – зазначає Олександр Доній. – А це значить, що вибір кандидатур на посади міських голів і депутатів не так вже і важливий. Тобто, туди знову (як і у випадку з Радою) може потрапити хто завгодно".

З'їзд "Слуги народу": на вибори відправлять оточення Зеленського

"Ми розуміємо, що вже давно пора визначатися з кандидатами, – говорить аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова. – Завіса невідання повинна спадати, "слуги" повинні проливати ясність. Припускаю, що з'їзд стане однією з точок, завдяки якій буде більш-менш зрозуміло, що і як буде на місцевих виборах. Втім, чекати ясності від СН не доводиться".

Експерт звертає увагу, що вже з'явилася інформація, ніби однією з фішок може бути парад коміків. Відповідні кандидатури "слуги" нібито має намір виставити в Одесі (Олег Філімонов), Черкасах (Олександр Скічко), Кривому Розі (Юрій Корявченков, він же Юзик) мобілізувавши в бій на місцевих виборах колишніх гравців квк та "лигосмешников".

На думку Олександри Решмедиловой, подібний підхід пояснюється тим, що президента є вихідцем з гумористичної середовища, а тому і його оточення складають такі люди.

"Був би Зеленський далекобійником, шахтарем, було б і інше оточення, – відзначає аналітик. – Імідж у коміків позитивний, а при виборі кандидатів будуть орієнтуватися саме на тих, у кого низький антирейтинг. Так вибрали Верещук для Києва. Можливо, буде праймеріз, щоб показати, що є якась конкуренція, тобто вибір. Це процес внутрішньопартійної видовий боротьби. Враховуючи, що СН – партія молода, для неї це теж певний стимул розвитку".

При цьому, підкреслює Олександра Решмедилова, праймеріз буде більше схожим на конкурс талантів.

"У СН не міряються програмами, своїм стратегічним баченням. Швидше – намагаються себе гарно подати. І б'ються більше не за серця виборців, а за мікрофон журналістів. Тому і – ставка на медійних персон, – відзначає аналітик. – Думаю, будуть і "ноунеймы". Але навряд чи "слуги" зможуть знайти відомих на місцях. Там все комусь належать. Саме тому нас, схоже, чекає парад гумористів. До речі, є маса прикладів, коли люди з спорту, шоу-бізнесу йшли в політику. І впізнаваність давала плюси. Але мова про те, що вони на той момент вже завершили свою кар'єру – і готові були себе повністю присвятити себе політиці. Інакше все це молодо-зелено буде тільки шкодити".

На думку експерта, враховуючи, що є міста, де навряд чи вдасться змінити діючу владу (ті ж Київ, Харків), однією з фішок виборів від СН може стати не злісна боротьба в стилі "ми проти них", "зробимо їх ще раз". Можливо, будуть якісь пакти про ненапад.

"Швидше за все, весь свій запал СН направить на входження в місцеві ради, щоб зміцнити свої позиції, показати широку географію підтримки, – говорить Олександра Решмедилова. – Поки це ще можна зробити. Якщо ж вибори будуть під різними приводами намагатися перенести, це лише призведе до зниження рейтингу партії влади. Так що. Думаю, вибори відбудуться в строк, 25 жовтня, можливо з деякими обмеженнями залежно від ситуації в країні".

З'їзд "Слуги народу" і "міцні" місцеві вибори

Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька вважає, що за майже 30 років Незалежності України, ніколи ще не спостерігалося таких "міцних" місцевих виборів, як ті, що заплановані на осінь.

"Ситуація у команди "Зе" – погана, – вважає експерт. – Вона не проявила себе в рамках професійної діяльності фактично ніде, провалила ряд передвиборних обіцянок. Враховуючи це, я впевнена – на майбутніх виборах СН не зможе набрати кількість голосів для взяття під контроль особливо важливих міст – Києва, Дніпра, Харкова, Одеси. Можливо, тоді Зеленський зрозуміє, що не варто затівати бійки з політичними опонентами, а потрібно разом рятувати Україну".

Олена Броницька підкреслює, що випадкові люди, яких знову може привести у владу (тепер вже місцеву) "Слуга народу", дорого обійдуться виборцям.

"Думаю, що українці тепер будуть більш обачні, ніж рік тому, коли у пориві гніву від того, що накоїла минула влада, рвонули за зеленим брендом, – говорить експерт. – Розвиток усіх гілок влади дуже потребує реальних професіоналів, в тих самих "старих кадрів", які зможуть підняти кожен населений пункт з тієї прірви, в яку їх ухнула вчорашня і сьогоднішня влада. Цілком можливо, що Зе-команда програє багато міст представникам "Опозиційної платформи – За життя". Є шанси потрапити у місцеві органи у представників "Партії Шарія", якщо звичайно Офіс президента не перекриє кисень, як це вони вже намагаються зробити кілька місяців".

Нагадаємо, що якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю, найбільші шанси потрапити до наступного складу Верховної Ради отримали б партії "Слуга народу" (26,7%) та "Опозиційна платформа – За життя" Юрія Бойка, Віктора Медведчука і Вадима Рабиновича (22,1%). Також у топі – "Європейська солідарність" Петра Порошенка (13,7%), ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко (7,5%) і "Партія Шарія" (5,3%).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини