Головна Новини Політика вибори Кличко vs Верещук: які шанси жінки-політика від "Слуги народу" в "бої" за Київраду
commentss НОВИНИ Всі новини

Кличко vs Верещук: які шанси жінки-політика від "Слуги народу" в "бої" за Київраду

Деякі експерти здивовані, що Верещук перемогла в праймеріз, інші вважали її головним конкурентом Кличка, на якого зробив ставку сам Зеленський

17 липня 2020, 15:30 comments1451
Поділіться публікацією:

Від правлячої партії в мери Києва піде нардеп від "Слуги народу" Ірина Верещук, яка перемогла в праймеріз, випередивши 4 однопартійців-чоловіків. Політологи та експерти проаналізували неоднозначний вибір президентської партії та розповіли "Коментарям", які шанси Верещук протистояти чинному градоначальнику столиці Віталію Кличку.

Кличко vs Верещук: які шанси жінки-політика від "Слуги народу" в "бої" за Київраду

"Політична вага в Україні – 0,0%"

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала здивований тим, що саме Верещук перемогла на праймеріз. За його словами, це говорить про дуже погану кадрову ситуацію в лавах партії "Слуга народу" (СН).

"Верещук ніяк не пов'язана з Києвом. А коли вона як приклад управління містом приводить Рава-Руську (з 2010 по 2015 рік Верещук була міським головою Раві-Руській Жовківського району Львівської області, де вона народилася, – ред.) з населенням менш як десять тисяч осіб – це несерйозно у порівнянні з Києвом, де проживає близько трьох мільйонів, – зазначає експерт. – До того ж, у неї є певна історія, яку вона намагалася сховати шляхом видалення з Інтернету своїх поїздок в РФ і дивних заяв. І ця історія буде витягнута. І багато хто здивується. Думаю, все, що незабаром відбудеться, стане для Верещук неприємним досвідом на політичному терені".

За словами Віталія Бали, ніхто серйозно не сприймав Верещук як політика. Та й вона сама себе позиціонувала більше як експерта. Так, у 2016 році вона стала президентом "Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик", з вересня 2017-го – доцент кафедри політології Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

"Наразі її політична вага в Україні – 0,0%. Втім, як і більшості депутатів СН, які увійшли в Раду завдяки іміджу і рейтингу Зеленського, – підкреслює директор Агентства моделювання ситуацій. – Лише після соцопитувань ми побачимо її підтримку. І то треба розуміти, що це підтримка не власне Верещук, а СН... Я б навіть не розглядав її як основного конкурента Кличка. І всі ці виклики на дебати – несерйозно. Верещук і Кличко – абсолютно непорівнянні величини. У всіх відносинах. От якщо вона вийде в другий тур – можна про щось говорити...".

Без "токсичних дубинских і тищенко"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк вважає, що ставка президента Володимира Зеленського на Ірину Верещук говорить про багато що.

"Насамперед – про те, що в партії влади тверезо оцінюють низькі електоральні шанси досить токсичних "дубинских" і "тищенків" (серед конкурентів Верещук були однопартійці Олександр Дубинський, Микола Тищенко, Дмитро Гурін, Олександр Качура – ред.). Для киян ці політики лише мить, а ось якості та змістів від них вони навряд чи почують, – пояснює експерт. – По-друге, кандидатура Верещук каже, що політичного симбіозу Кличка і Зеленського не вийшло. А тому Банковій необхідний адекватний політик, як і Кличко, який має управлінський досвід, бійцівський характер, а не дешеві понти".

На думку Дмитра Гаврилюка, саме Верещук стане основним конкурентом Кличка.

"Її шанси протидіяти Кличку я оцінюю як середні, – каже політексперт. – Вони можуть збільшитися якщо з вересня Банкова почне з нею панькатися, як з малою дитиною. Наприклад, Верещук разом із Зеленським буде перерізати стрічки, садити дерева, ходити по всім заводам та недобудовах Києва і вказувати пальцем, який Кличко недомер".

Дмитро Гаврилюк прогнозує, що мета Банкової – отримати більшість у Київраді, а не суто посаду мера.

"І кандидатура жорсткої Верещук буде певним стримувальним фактором для Кличка. Щоб не зазнавався. Адже якщо Кличко зараз буде на кожному стовпі та пеньку розповідати, який він крутий мер, це лише відкриє шлях для СН взяти в електоральну облогу Київради. І сидіти там всю каденцію, вже зсередини вказуючи Кличку на його місце і політичну вагу", – вважає політексперт.

"Людина без сильних "зашкварів"

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян також вважає, що Ірина Верещук – мабуть, кращий вибір, який могли зробити в СН. І політично, і політтехнологічно.

"Перший момент – виставити проти Кличка кандидата-жінку – досить хороший хід з точки зору іміджу та проведення кампанії, – пояснює Олег Саакян. – Другий – Верещук добре представлена в медійному просторі, вона хороший спікер, людина без сильних "зашкварів". До того ж, у неї найнижчий антирейтинг з усіх кандидатів від СН на посаду мера столиці. Третій важливий момент – вона має досвід мерства. Звичайно Рава-Руська за масштабом і складністю не йде в порівняння з Києвом. Але в інших кандидатів навіть такого досвіду не було. А в публічній комунікації наявність такого досвіду буде привабливою для виборців. Загалом непогані стартові позиції".

На думку політолога, програма мінімум "слуг", щоб Верещук, посиливши їх партійний рейтинг, стала локомотивом, який заведе значну за розміром фракцію в Київраді. А програма максимум – позмагатися на мерських виборах за перемогу над Кличком.

"Грати в піддавки з Кличком в СН не стали, – вважає Олег Саакян. – Судячи з усього, домовленості щодо політичної конфігурації і взаємовідносин будуть вибудовуватися за результатами виборів, а не перед ними".

Нагадаємо, Ірина Верещук, яка перемогла на партійних праймеріз "Слуги народу", хоче провести дебати з нинішнім мером Києва Віталієм Кличком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини