Головна Новини Політика вибори Чи піде Зеленський на другий президентський термін – яка вірогідність виборів в 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи піде Зеленський на другий президентський термін – яка вірогідність виборів в 2024 році

Головна проблема Зеленського – невпевненість у регіональних елітах, а без цього показати добрий результат буде дуже складно

1 вересня 2023, 12:07
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю RTP президент України Володимир Зеленський не дав чіткої відповіді, чи братиме він участь у президентських виборах 2024 року, на проведенні яких наполягають західні союзники. Але наголосив, що, якщо триватиме війна, а вибори відбудуться, він не залишить свою державу, бо "є гарантом Конституції". З чого багато хто зробив висновок, що на другий термін Зеленський точно спробує піти. Яка ймовірність, що 2024 рік стане роком виборів в Україні? Чи стане Зеленський балотуватися знову? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи піде Зеленський на другий президентський термін – яка вірогідність виборів в 2024 році

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський натякатиме до останнього про ймовірність участі у виборах

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Зеленський не може відмовлятися однозначно від другого терміну аж до початку виборів, щоб не охолоджувати бюрократичний апарат. Тому натякатиме до останнього про ймовірність участі у виборах".

При цьому, на думку експерта, адміністративного ресурсу Зеленського для однозначної перемоги не вистачить.

“Щоб відверто “натягувати” результат, потрібно бути впевненим у регіональних елітах, – пояснює Володимир Цибулько. – Але Зеленський фактично розграбував місцеве самоврядування, і навряд чи там хтось зацікавлений у його другому терміні. Тим більше, що популярність його партії різко впала, зараз вона не вище 10%. І можлива спроба створення якогось всенародного руху під Зеленським. Але оргресурсів для цього немає".

За словами політолога, глава Офісу президента – Єрмак при Зеленському є гарантією його єдиного терміну на вищій посаді.

"В оточенні Зе на сьогоднішній день немає орговиків такого рівня, щоби створили всеосяжну виборчу "машину", на кшталт тієї, що допомогла Кучмі отримати другий президентський термін", – констатує Володимир Цибулько.

Зеленський явно хоче балотуватися на другий термін

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що проведення виборів залежатиме від ситуації на фронті.

"Чи зуміємо ми перемогти до 2024-го чи 2024-го, чи війна триватиме, чи йтиметься про "заморожування" конфлікту. Це стане визначальним моментом, – упевнена експерт. – Якщо війна продовжиться, для проведення виборів доведеться вносити зміни до законодавства. Адже у воєнний час вибори у нас заборонені, на чому, до речі, наголосив Зеленський. А чи захочуть інші політики проводити вибори за умов війни – це велике питання".

Раніше вважалося, продовжує Олеся Яхно, що влада (і президент, і провладна партія "Слуга народу") зацікавлені в тому, щоб вибори відбулися 2024-го (усі розуміли, що чергові парламентські провести цієї осені нереально). Україна минулої осені демонструвала успіхи у Харківській, Херсонській областях, нагадує аналітик. Суспільство об'єднали на тлі війни.

"Але, коли війна пішла в довгу, і її результат незрозумілий (адже залежить не тільки від нашого прагнення відвоювати території, а й від позиції Заходу, який надає нам допомогу і накладає на РФ санкції), невідомо – якими будуть далі настрої в суспільстві . І чи зацікавлена чинна влада проводити вибори. І президентські, і парламентські, – уточнює експерт. – Більшість депутатів від "Слуги народу" розуміють, що не потраплять до наступного парламенту. У свою чергу, опозиційні партії практично не мають доступу до медіа в умовах єдиного телемарафону, відсутності прямих трансляцій із Верховної Ради. В умовах, коли на першому місці – безпека, тому багато чого обмежується. Тож не факт, що й опозиція хоче виборів у таких умовах".

Щодо президентських виборів (чергові, згідно з Конституцією, мають пройти в останню неділю березня п'ятого року поточного президентського терміну, тобто – 31 березня 2024-го), за ситуацією зараз Зеленський явно хоче балотуватися на другий термін, зазначає Олеся Яхно.

"Але, знову ж таки, все залежатиме від того, як довго триватиме війна, чим завершиться, чи завершиться протягом року. Втома в українському суспільстві, безперечно, є. І вона накопичується, – наголошує аналітик. – Тож влада орієнтуватиметься і на ситуацію на фронті, і на зовнішньополітичні аспекти (ті самі сигнали щодо прийому України до ЄС та НАТО). Логічно проводити вибори на хвилі наснаги, на тлі якихось перемог. Але, наголошую, якщо йдеться про вибори під час війни, доведеться змінювати законодавство, для чого потрібний консенсус політсил, суспільства".

Читайте також на порталі "Коментарі" — прирівнювання корупції до держзради, вибори, війна в довгу: про що говорять заяви Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини