Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський та олігархи: чи зможе Україна провести деолігархізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський та олігархи: чи зможе Україна провести деолігархізацію

Експерти оцінили шанси на прийняття законопроекту про статус олігархів, який було ініційовано з подачі президента України Володимира Зеленського

19 квітня 2021, 17:37 comments1027
Поділіться публікацією:

Представник глави держави в Конституційному суді, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський заявив, що Верховна Рада може розглянути законопроект про статус олігархів, який запропонував розробити президент Володимир Зеленський, протягом найближчих 2-3 місяців. Чи реально зробити з олігархів звичайних бізнесменів, які не матимуть політичного впливу, і не стануть використовувати державні ресурси, медіаресурси для свого власного збагачення? Що може піти не так з деолігархізація в Україні? "Коментарі" шукали відповіді на ці питання разом із експертами.

Зеленський та олігархи: чи зможе Україна провести деолігархізацію

Деолігархізація. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Немає юридичного критерію, хто є олігарх, а хто — просто великий бізнесмен"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що намагатися законом перетворювати злодійкуватих олігархів в добропорядних бізнесменів — це все одно, що замість вакцинації роздати всім фотографії вакцини. Вийде лише імітація.

"Сила олігархів в їх доступі до бюджетних грошей. І грошима, отриманими з бюджету за тіньовими схемами, вони діляться з урядовцями, депутатами, правоохоронцями, журналістами, перетворюючи їх в співучасників. Які не стануть чесними, не відмовляться від цих заробітків тільки через те, що депутати, які отримують доплату в конвертах від тих же самих олігархів, приймуть якийсь "антиолігархічний закон", — пояснює експерт.

Експерт додає, що немає юридичного критерію, хто є олігарх, а хто — просто великий бізнесмен.

Тому, зазначає Олександр Кочетков, в олігархи ризикують потрапити всі, хто не подобається Офісу президента. І тут відкривається величезне поле для зловживань.

"І нарешті, будь-яке обмеження прав за майновою ознакою буде суперечити Конституції України, — нагадує аналітик. — Втім, це нікого особливо не хвилює. Комедія помилок, якою наша влада підміняє політичну роботу, все більше перетворюється в абсурдистський трагіфарс".

"На гаслі "Смерть олігархам" зробили собі кар'єру десятки і сотні політиків"

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров зазначає, що на гаслі "Смерть олігархам" зробили собі кар'єру десятки і сотні політиків. Успішно потім вирішували масу "питань" для тих самих олігархів, проти яких "боролися" до приземлення в крісло. А якщо не вирішували — то швидко залишали "місце годування".

Але це, підкреслює Андрій Бодров, було ще на зорі незалежності (від своєї минулої — радянської — форми).

"Потім держава настільки постаріла і стислася в обсязі функцій, що поступово редукувала сама себе до стану годівниці. А ось функцію системного відбору і підготовки кадрів держуправління (аналогічну кадровим відділам в райкомах / обкомах / рескомах КПРС) відкинуло. Час минав, зубри йшли. А хто приходив на заміну? Правильно — фінансово-промислові групи (ФПГ)", — розмірковує експерт.

За його словами, щоб продовжувати отримувати ренту з держвласності та бюджетних потоків, основні групи делегували в органи влади і силову вертикаль "комсомол", вирощений вже всередині корпорації.

"Олігарх отримував лояльного солдата, солдат — частину ренти з потоку на додаток до статусу й офіційну зарплату", — каже Бодров.

Експерт пропонує уявити, що ми виписали закони так, що олігархам стане неможливо або нецікаво впливати на владу. І навіть зуміємо якимось чином забезпечити їх (цих самих законів) виконання.

"В результаті, отримаємо чиновника, призначеного "радою доброчесності", сформованого якимись посольствами. І транснаціональний бізнес, поступово заміщає національну буржуазію. Посольства і транснаціонали думатимуть про нашу країну? Або все ж про свою? Ось це питання — для мене і є головним", — резюмує Андрій Бодров.

Як повідомлялося, в КВУ проаналізували "стадіонні обіцянки" Зеленського. Серед них було й питання деолігархізації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини