Головна Статті Політика внутрішня політика Україна без олігархів: чи зможе Зеленський побороти суспільно-політичний устрій країни
commentss Cтатті Всі новини

Україна без олігархів: чи зможе Зеленський побороти суспільно-політичний устрій країни

«Коментарі» разом з економістами розбиралися, наскільки реально «перекувати» українських олігархів на бізнесменів

18 квітня 2021, 14:15 comments1475
Поділіться публікацією:

Деолігархізація "на марші". Буквально місяць тому радник президента Олег Устенко анонсував "війну проти олігархату", і ось вже 15 квітня за підсумками засідання РНБО Володимир Зеленський запропонував Раді національної безпеки і оборони та Офісу президента спільно з Антимонопольним комітетом розробити новий фундаментальний законопроект про статус олігархів. За словами президента, даний документ буде направлений на зниження впливу олігархів на українську політику і перетворення їх в звичайних бізнесменів.

Україна без олігархів: чи зможе Зеленський побороти суспільно-політичний устрій країни

Чи зможе Зеленський побороти суспільно-політичний устрій країни

Наскільки реально здійснити ці плани і чи можна хоча б теоретично зробити з нашого олігарха бізнесмена — "Коментарі" поговорили з експертами.

Олігархи олігархам ворожнечу

У тому, що в Україні немає жодної проблеми з олігархами, і в дійсності це просто модна тема для розмов, упевнений президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"У всіх країнах світу завжди саме олігархи є основою економіки і саме вони забезпечують функціонування економіки будь-якої країни світу", — вважає економіст.

Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко погоджується: у всіх країнах бізнес в тій чи іншій мірі впливає на владу. І чим більше бізнес, тим більший вплив він робить. Не буває так: ми — влада, а ви — просто бізнесом займайтеся.

"Але якщо в цивілізованих країнах закон один для всіх, то в Україні працює інший принцип:" своїм олігархам "можна все, чужим — закон, — каже Скубченко. — Коли у Зеленського декларують, що держава не повинна втручатися в ринки (мовляв, ринок сам себе відрегулює) і при цьому заявляють про боротьбу з олігархами, потрібно розуміти, що це взаємовиключні поняття. Ти або здійснюєш державне регулювання, нагляд і контроль, або віддаєш влада на ринках олігархам, які самі "відрегулюють". Тобто ніяких законів про олігархів приймати не треба, треба просто наводити порядок там, де зараз ці порядки наводять олігархи. А новий закон — це черговий дешевий популізм ".

На думку аналітика "Центру біржових технологій" Максима Орищака, ключова відмінність українських олігархів полягає в тому, що їх вплив на життя країни абсолютно. В Україні широко поширене кумівство і лобіювання своїх інтересів через "рукостискання". У нас не можна вести бізнес або отримати посаду без хабарів, знайомств, прикриття "погонами". Для економіки така ситуація згубна.

Дві новини щодо олігархів

У аналітика Олексія Куща є для нас дві новини: хороша і погана. Хороша полягає в тому, що в нинішніх умовах деіндустріалізації проти олігархів можна не боротися — вони зникнуть самі. Але є і погана: краще від цього не стане.

"Криза вже" перековує "олігархів в просто дуже багатих людей, — пояснює експерт свою думку. — Хтось — під санкціями, хтось — під загрозою видачі в США. "Бодрячком" виглядає, мабуть, один Ахметов, але це до пори до часу. Адже криза — це найкращі ліки від олігархів. Під час кризи 2008-2009-го їм вдалося відновитися за рахунок суспільства, в 2014-2015-му потенціал вже був підірваний, а зараз індустріальний потенціал взагалі обнулится ".

Експерт нагадує: в "великих аграрних державах" олігархів не буває — там правлять життям лендлорди. Але не варто навіть сподіватися, що цей формат краще.

"Влада лендлордів, які володіють мільйонами гектарів земель, небезпечна форматом вторинного закріпачення, — пояснив Кущ в бесіді з" Коментарями ". — Якщо олігарх привласнює частину економічної ренти за допомогою контролю над політичною системою правління, то лендлорд привласнює собі ще й майно і навіть життя людей. В Україні вже був резонансний випадок, коли один з таких "господарів життя на своєму мікрорівні" вбив людину просто за те, що той перебував на "його землі". А уявіть собі, що це буде земельний барон, якому буде належати, скажімо, вся Кіровоградська область? Зрозуміло, що якщо людина з боку зайде в "його ліс", де цей барон полює на оленів, або зловить коропа в "його ставку", то він просто зникне без сліду. Влада лендлорда в своєму регіоні буде настільки безмежною і абсолютної, що це буде нагадувати навіть не 90-е, а, швидше за XVIII- XIХ століття ".

Прості рішення в інформаційному шумі

Прагнучи побороти олігархів, не треба забувати про природу самого явища "олігархія". В іншому випадку прибравши одних, можна просто розчистити поле для інших. Про це на своїй сторінці в Фейсбук написав економіст Олександр Гаврутенко.

"Олігархія — це не що інше, як суспільно-політичний устрій держави, де влада формується за майновим цензом, — вважає економіст. — А відбувається це тоді, коли в суспільстві основним, якщо не єдиним критерієм гідності людини є його матеріальне становище. Навіть коли законами для формування влади визначені демократичні процедури, вони містять в собі фінансовий ценз, а передбачений спосіб їх організації та проведення не допускає ніякої рівної боротьби при нерівності матеріального становища ".

На думку експерта, олігархію породжують перекручені ідеали, коли гроші і багатство вважаються найвищою людської цінністю. Але ще до цього вони породжують загальну бідність, користолюбство, невігластво, повсюдне недовіру один до одного, заздрість, злість і інші подібні ознаки хворого суспільства. А ось кінцевим і максимально злоякісним симптомом цієї "хвороби" стають кілька найбільш впливових олігархів, які накопичують у своїй власності більшу частку громадського майна.

За словами Гаврутенко, обмежити діяльність олігархів законодавчо — це все одно що законом заборонити існування коронавируса. А ось гігієнічні заходи, такі як демонополізація ринків, очищення судової та правоохоронної систем, підвищення якості і доступності освіти, розвиток громадянського суспільства, дійсно могли б стримати їх шкідливий вплив.

"Але кому потрібні ці складні процеси? Натовп хоче простих рішень, і задовольняти їх — означає ще більше множити невігластво, а, значить, породжувати ще кращі умови для громадських паразитів ", — підсумував експерт.

У свою чергу п резидент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко каже, що в умовах, коли кишенькові депутати, окремі чиновники, цілі міністерства, державні структури, державні підприємства, впливові ЗМІ перебувають "на підтанцьовці" у олігархів, важливо, щоб подібні заяви не були просто інформаційним шумом.

"Ми вже були" майстрами по боротьбі з коронавірусів і бачимо наслідки. Завдання перетворити олігархів на бізнесменів не менш складна. Адже вірус олігархату живе всюди, а його щупальця запущені в усі процеси, що відбуваються в Україні. І відокремити "здорові клітини" одним-єдиним законопроектом не вдасться, як не крути. Тут потрібні масштабні структурні зміни. Потрібні реальна демонополізація, незаангажованість політики, незалежність ЗМІ, розвиток малого і середнього бізнесу, зупинка відтоку українських мізків за кордон, перезавантаження структури української економіки ", — зазначає Вовченко.

"Нічого вигадувати не треба"

На думку Олексія Куща, закон про перетворення олігархів на бізнесменів виглядає смішно. Зрозуміло, що документа ще немає, але, судячи з того, що звучить з вуст президента і його оточення, закон буде повністю позбавлений будь-яких ідей і політичних смислів. Просто "за все хороше проти всього поганого".

"І це при тому, що нам нічого не треба вигадувати — адже є" дорожня карта "Кореї, — говорить експерт. — В кінці 90-х влада Південної Кореї почали побоюватися, що праці двох поколінь можуть обнулитися і провели деолігархізацію. Заходи було вжито по відношенню до чеболя — це південнокорейська форма звичних нам фінансово-промислових груп. До найбільш відомих чеболя відносяться Samsung, LG Group, Hyundai, Daewoo і т.д. ".

Так ось, по-перше, південнокорейці провели розтин цих ФПГ, заборонивши їм розвиватися по горизонталі. Хочеш плавити метал — тільки плаву метал, хочеш займатися сільським господарством, — значить, виключно сільське господарство. Тобто, якщо спроектувати на Україну, то той же Ахметов займався б тільки металургійним бізнесом, а, скажімо, Коломойський — тільки феросплавами. Це дуже важливий крок, говорить Кущ, оскільки у олігархів забирають можливість захоплювати все сегменти, де проводиться хоч якась додаткова вартість. Якщо цього не зробити на законодавчому рівні, то олігархи, користуючись політичним ресурсом, приходять в зацікавили їх сфери і просто видавлюють з них людей і компанії, які часто на цьому місці показують велику ефективність.

Другий крок Південної Кореї полягав у забороні перехресного фінансування збиткових бізнесів за рахунок прибуткових. Справа в тому, зазначає Кущ, що таке фінансування заганяє олігархів в борги, які вони потім намагаються віддати за рахунок держави, часто цілком успішно.

В Україні ж потрібен ще один важливий крок — заборонити олігархам володіти ЗМІ.

Якщо застосувати цю модель, резюмував Олексій Кущ, то в Україні олігархів просто не буде. Відповідно, нам не потрібен буде закон, адже сам термін "олігарх" зникне.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Фрол

19 квітня 2021, 22:00

Редкий придурок написал статью. Даже определении олигархии не знает. Нах такие статьи!!!


Новини