Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський призначив Наглядову раду «Укроборонпрому»: чи будуть позитивні зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський призначив Наглядову раду «Укроборонпрому»: чи будуть позитивні зміни

Зеленський призначив членами Наглядової ради "Укроборонпрому" трьох осіб

24 травня 2021, 14:40
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський ввів до складу Наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" радника голови ОП Тимофія Милованова, колишнього члена Наглядової ради банку "Січ" Олександра Носова і директора АТ "Геліос" Ростислава Шурму, а також виключив зі складу Володимира Горбуліна.

Зеленський призначив Наглядову раду «Укроборонпрому»: чи будуть позитивні зміни

Укроборонпром. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чи будуть позитивні зміни з приходом нових членів наглядової ради (з урахуванням того, що вони не мали відношення до оборонної сфери)? Для чого було змінено наглядову раду? Що потрібно, щоб "Укроборонпром" працював ефективніше? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

Експерт у питаннях національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що подібні перестановки в Наглядовій раді "Укроборонпрому" варто розглядати як чергову політичну гру з серії "від перестановки місць доданків сума не змінюється".

Катерина Коваль пояснює: "Призначення на відповідальні пости людей, які не мають ніякого відношення до сфери оборони, стало "доброю традицією" ще часів президентства Порошенко. Зазвичай це робиться для того, щоб такі люди чітко виконували призначену для них "роль", не виходячи за рамки обумовленого "сценарію". Найчастіше це використовується для корупційних ланцюжків, щоб їх руками робити те, що їх "кураторам" потрібно в кожному конкретному випадку".

На думку експерта, для того, щоб повноцінно відродити й реформувати оборонну сферу, потрібно трансформувати весь інститут влади в Україні.

"Нині мета можновладців — заробіток за всяку ціну. А практично всі слова про реформи — лише популізм і чергова гра в інформаційному полі. Відомо, що риба гниє з голови. Навіть маючи найбільш високоморальних і професійних реформаторів у конкретній сфері, можна не зробити по суті нічого, якщо цілі реформаторів і тих, кому вони звітують, кардинально різняться ", — резюмує Катерина Коваль.

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадує, що концерн "Укроборонпром" вже близько пів року проходить реформування. І, як констатує його керівництво, все проводиться за принципами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). За такими принципами ведеться бізнес в усьому світі.

"Реформування стосується не тільки структури концерну, а і його органів управління. Наглядова рада — один із таких. Він повинен забезпечувати захист інтересів держави й контролювати діяльність усіх органів управління концерном. Приходять нові люди, які мають працювати за новими принципами. Думаю, саме цим зумовлені кадрові ротації. Можливо, вони не профі саме в оборонпромі. Але що ці люди топ-менеджери — безумовно. Тому є надія, що реформування "Укроборонпрому" принесе свої добрі плоди", — каже Влад Волошин.

Він підкреслює, що перші результати вже є. З'явилася низка нових контрактів з країнами НАТО і ЄС.

"Сподіваюся, що через деякий час концерн зможе вийти на провідні позиції в Україні, в тому числі як локомотив вітчизняної економіки, і завоює нові ніші у світі. Але для цього усі його складники, включно з новим складом наглядової ради, повинні продемонструвати ефективну роботу", — зазначає Влад Волошин.

Нагадаємо, підтримка і допомога Альянсу в реалізації реформи "Укроборонпрому" і затвердження Україною "Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу" (ОПК) обговорювалися під час нещодавньої зустрічі між керівництвом держконцерну і головою Офісу зв'язку НАТО в Україні Александером Вінніковим, представниками штаб-квартири Альянсу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини