Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський озвучив свою версію "вагнергейту": що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський озвучив свою версію "вагнергейту": що думають експерти

Президент не був готовий до людських жертв та погіршення спілкування з Туреччиною через "сумнівного" розвідника

26 листопада 2021, 14:24
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський навів свою версію операції щодо "вагнерівців" під час прес-марафону. На його думку, екс-глава Головного управління розвідки (ГУР) Василь Бурба керував блокуванням транспорту під час розгону Майдану, а також встиг відремонтувати будинок, витративши 11 млн. А операція із захоплення "вагнерівців" нібито несла ризики для України, зокрема загострення відносин із Туреччиною.

Зеленський озвучив свою версію "вагнергейту": що думають експерти

Вагнергейт - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти проаналізували ці заяви для порталу "Коментарі".

Те, що домінувало в українських медіа – "зрада", "агенти Кремля" тощо – виявилося банальним натягуванням сови на глобус

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зізнався:

"Мене приємно здивувало, що Зеленський, нарешті, озвучив ту версію з "вагнергейту", яку слід було спочатку дотримуватися і не петляти. Говорити, як є. На жаль, у нас із колишнього голови ГУР ліплять лицаря без страху та докору. А Зеленський нагадав про "внесок" Бурби до Євромайдану, про те, що той поєднував правоохоронну діяльність із комерційною… Озвучив суму, в яку коштував ремонт резиденції Бурби – 11 мільйонів. Така собі "скромна чарівність буржуазії" для "скромного" генерала".

Андрій Золотарьов також зазначає, що президент пояснив: ризики робили операцію із затримання "вагнерівців" абсолютно божевільною та самогубною для України.

"У результаті ми могли отримати репутацію держави-терориста, посваритися з турецьким лідером Ердоганом. Дякувати Богові, що "вагнерівці" не потрапили на цей літак — і що той не посадили, як планували, під виглядом бомби на борту. Наслідки могли бути сумними для України", – вважає експерт.

На його думку, оприлюднені дані фактично перевертають із голови на ноги те, що ми чуємо останні два тижні навколо "вагнергейту".

"Те, що домінувало в українських медіа – "зрада", "агенти Кремля" тощо – виявилося банальним натягуванням сови на глобус. Використання цього витоку і розслідування Bellingcat у внутрішньополітичних цілях. Для внутрішньополітичних розбірок. По суті, Зеленський розповів те, що було відомо давно, – наголошує Андрій Золотарьов. – Для мене залишається загадкою, чому він та його оточення спочатку не розставили такі акценти. Якби зробили це рік тому, репутаційні наслідки та витрати для Банкової були б значно меншими".

Зеленський, по суті, озвучив інформаційні вкидання, які вже деякий час розганяють у соцмережах ЛОМи Офісу президента

Політтехнолог Олександр Кондратенко зазначив, що не мав ілюзій щодо цього прес-марафону. На його думку, основна частина відповідей Зеленського – далека від правди.

"Зеленський сам собі суперечить, зокрема, намагаючись виправдатися за зрив спецоперації щодо "вагнерівців". Мовляв, він не давав дозволу на проведення, мовляв Україну в цю історію втягнули. Хоча факти, у тому числі наведені у розслідуванні Bellingcat, кажуть зовсім інше. До того ж, президент говорить плутано. Таке враження, що він не має повноти інформації. Видно, що він не в темі, – наголошує експерт. – І це особливо яскраво виражалося під час його суперечки з головним редактором Цензор.НЕТ Юрієм Бутусовим".

Також Олександр Кондратенко звертає увагу, що щодо Бурби і всього "вагнергейту" Зеленський, по суті, озвучив інформаційні вкидання, які вже деякий час розганяють по соцмережах ЛОМи Офісу президента. У стилі: у всьому винні Бурба та Порошенко…

"Швидше за все, саме на цьому намагатимуться грати на Банковій, – прогнозує Олександр Кондратенко. – Але біда для них у тому, що не можна нескінченно брехати, а проблеми не вирішуються заболотуванням та хованням голови у пісок. Думаю, справа "вагнерівців" ще відгукнеться цій владі".

Раніше "Коментарі" писали, що розвідникам, причетним до операції з "вагнерівцями", закрили виїзд із країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини