Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський очолює президентський рейтинг, антирейтинг - ділить із Порошенком: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський очолює президентський рейтинг, антирейтинг - ділить із Порошенком: що думають експерти

Чинний президент за підсумками року незмінно посідає перший рядок електоральних преференцій громадян: за нього готові проголосувати 18% серед всього населення

13 грудня 2021, 16:45
Поділіться публікацією:

Опубліковано дані соцдослідження “Рейтинги та антирейтинги політиків. Соціологічні підсумки 2021 року, яке провів Український інститут майбутнього (UIF) спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Зеленський очолює президентський рейтинг, антирейтинг - ділить із Порошенком: що думають експерти

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Серед цікавих моментів: президент України Володимир Зеленський, хоч продовжує залишатися на першій позиції електоральних преференцій мешканців країни, вперше за 2021 рік зайняв умовне четверте місце щодо балансу довіри.

Крім того, Зеленський та його попередник Порошенко ділять наразі між собою Вищий антирейтинг кандидатів у президенти.

Експерти проаналізували наведені результати для видання "Коментарі".

Зеленський зараз, як свого часу Порошенко, увійшов у такий стан, коли будь-яка його помилка посилюється ЗМІ, а будь-який успіх залишається непомітним

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко так пояснює ситуацію:

"Найвищий антирейтинг у президентів – і чинного, і минулого – це нормально. У нас завжди президент у всьому винен – чинний, попередній. І традиційно у глави держави є дуже великий антирейтинг. До речі, в нашому опитуванні антирейтинг Порошенка був значно більшим, ніж у Зеленського. Але загалом антирейтинг чинного президента швидко зростає. Адже жити краще не стало. Посад немає, понятих і потрібних народу реформ – немає. І взагалі Зеленський зараз, як свого часу Порошенко, увійшов у такий стан, коли будь-яка його помилка посилюється ЗМІ, а будь-який успіх залишається непомітним".

За словами Андрія Єременка, не видно, що влада намагається щось принципово змінити.

"А могла б, – наголошує він. – Достатньо підняти свою передвиборчу програму та почати її виконувати. Там обіцяли не чіпати ФОПів, запровадити податок на виведений капітал, лібералізацію всього і вся. І де? За фактом бачимо посилення податкової системи. Відсутність судової реформи. Якщо спробують виконувати свої ж передвиборчі обіцянки, може щось почне виходити".

А от закиди щодо того, що Зеленський не приніс миру на Донбас, як обіцяв, не зовсім коректні, вважає експерт.

"Тут багато залежить не тільки від Зеленського. Ми бачимо, що Росія робить все, щоб миру не було, – пояснює Андрій Єременко. – Тож тут критика на адресу Зеленського та Ко у цьому ракурсі не особливо доречна. А ось економічні обіцянки президент та "слуги" мають виконувати. Але не виконують. Податки у нас – одні з найбільших у Європі, але при цьому немає європейського захисту власності. Все це і призводить до того, що рейтинги президента та "слуги" продовжують сипатися".

Системно працювати над покращенням якості життя в країні, над досягненням конкретних результатів – це єдине, що може протиставити Зеленський та вся чинна влада медійній кампанії проти себе

На думку політолога, експерта аналітичного порталу "Слово і Діло" Валентина Гладких, якщо підходити з погляду електоральних перспектив, то особливих проблем влада не має.

"Зеленський залишається безумовним лідером президентських перегонів, впевнено переграваючи будь-якого з опонентів майже по всіх регіонах. Хіба що поступається Бойку та Мураєву на сході та в рамках статистичної похибки – Порошенка на заході. Щодо лідерства в балансі довіри – не довіри, тут доречно згадати анекдот: "Ідеальний чоловік не п'є, не курить, не зраджує – і не існує". Смешко, Гройсман, Разумков, які є лідерами довіри, не існують як вагома сила в українській політиці. Смєшко присутній лише в медіа-просторі, причому на окремих каналах. Гройсман має свою фракцію хіба що у Вінниці, де він представлений хоч якось у політичному процесі на місцевому рівні. А Разумков зараз – просто один із нардепів Верховної Ради. Це люди без партій, без структур, без відповідальності – тому що не впливають на ухвалення тих чи інших рішень. І відповідно не відповідають за це. На відміну від чинної влади, яку по суті уособлює фігура Зеленського", – пояснює експерт.

Він наголошує, що коливання рейтингів влади завжди більше, ніж рейтингів опозиції. З тієї простої причини, що при владі значно більше інструментів, щоб впливати на соціально-політичну, соціально-економічну ситуацію в країні. І, залежно від того, як ситуація змінюється, змінюється і рейтинг влади. Якщо все добре – він зростає, якщо погано – падає.

"А в опозиції подібні коливання (і це дослідження це демонструє) завжди значно менше. Тому що ті чи інші зміни в країні йдуть у плюс чи мінус влади, – зазначає Валентин Гладких. – І опозиції складно знайти інструмент, за допомогою якого вона могла підняти свій рейтинг. Тому на сьогоднішній день ми бачимо, що відбувається певна консолідація всіх опозиційних Зеленських сил. Не стільки, щоби підняти свій рейтинг, скільки заради зниження рейтингів президента та партії "Слуга народу". Оскільки опозиція отримала підтримку з боку фінансово-промислових груп, так званого олігархічного консенсусу, вони мають необмежений медійний ресурс. Що 24 на 7 працює над дискредитацією влади. Ось вам результат. Але, наголошую, незважаючи на падіння рейтингу, Зеленський залишається недосяжним для опонентів".

І в цьому аспекті владі не треба нервувати, упевнений експерт. Що потрібно, так це системно працювати над покращенням якості життя в країні, над досягненням конкретних результатів.

"Це єдине, що може протиставити Зеленський та вся чинна влада медійній кампанії проти себе. Лише політику реальних досягнень. Щоб люди відчували якісь зміни на краще. А для цього владі слід подивитися на пріоритет проблем, який також відображено у цьому дослідженні. Це війна на Донбасі, низькі зарплати та пенсії, високі тарифи на комунальні послуги, корупція. Навіть коронавірус відійшов на другий план. На темах Зеленському, які турбують суспільство, і слід зосередитися. І якщо будуть певні здобутки, відповідно, зміниться і рейтинг, – упевнений Валентин Гладких. – А переживати через неіснуючих політиків та рейтинги неіснуючих політсил точно не варто".

Раніше на порталі "Коментарі" Зеленський дав інтерв'ю, де зробив багато заяв на адресу Заходу: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини