Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський екстрено збирає РНБО: яких рішень очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський екстрено збирає РНБО: яких рішень очікувати

Експерти проаналізували порядок денний засідання РНБО та розповіли, які питання мають бути розглянуті, а які рішення ухвалено насамперед

24 січня 2022, 15:45 comments1015
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський увечері 24 січня збирає засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО). На засіданні планують розглянути питання щодо поточного стану справ в економіці, енергетиці, протидії пандемії коронавірусної хвороби.

Зеленський екстрено збирає РНБО: яких рішень очікувати

РНБО. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

Враховуючи, що іноземні дипломати почали евакуюватися з України через загрозу російського вторгнення, йтиметься і про заходи щодо забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які рішення можуть бути (мають бути) прийняті, а від яких слід утриматися.

На засіданні РНБО варто було б, наприклад, запровадити надзвичайну ситуацію щодо газу, ціни на який стали непосильними для багатьох

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов звернув увагу, що тему "Путін нападе" активно підтримують США, Великобританія та країни Європи, які орієнтовані на англо-саксонський світ. Плюс до них приєдналися Японія та Австралія, які тяжіють до Вашингтона та Лондона.

"А ось так звана Стара Європа та власне Євросоюз в особі голови дипломатії ЄС Жозепа Бореля не бачать загрози та необхідності евакуації співробітників диппредставництв. Очевидно, ми маємо справу з якоюсь сценарною заготівлею. І питання в тому, наскільки українська влада буде готова виступити, згідно з написаною за кордоном партитури", – зазначає експерт.

Він упевнений, що якщо мова зайде про введення військового стану та заходів у цьому дусі, це ризикує остаточно добити нашу економіку, викликати паніку на споживчому ринку, обвалити гривню, облігації внутрішньої держпозики. Що ми й спостерігаємо останнім часом. Інвестори виводять гроші, тому що сигнали для економіки в ракурсі розмов про прийдешнє вторгнення носять явно негативний характер.

"Набагато краще, як на мене, відкривати мости (як робив Зеленський минулими вихідними в Запоріжжі), ніж будувати паркани. І для України набагато важливіше зараз утримати економічну ситуацію. Бо наслідки цієї військової істерії можуть добити її, призвести до голодних бунтів, соціальних бунтів, до анархії та хаосу. Що, власне, і потрібно, схоже, деяким нашим сусідам і не те, щоб сусідам", – вважає Андрій Золотарьов.

На його думку, точно не слід діяти на кшталт того, що раз британська розвідка нібито встановила, ніби колишній народний депутат, власник телеканалу НАШ Євген Мураєв за планами РФ має стати головою маріонеткового проросійського уряду після перевороту в Україні, треба накласти на нього санкції.

"Це відверто виглядатиме грою за чужим сценарієм, – попереджає політолог. — А, як правило, коли граєш за чужим сценарієм, ризикуєш залишитися в дурнях".

Андрій Золотарьов упевнений, що на засіданні РНБО слід було б, наприклад, як Молдова, запровадити надзвичайну ситуацію щодо газу, ціни на який стали непосильними для багатьох.

"Сьогодні український бізнес купує його вже по 55-70 грн за кубометр. Звичайні громадяни поки що платять близько 8 грн. Але рано чи пізно доведеться заплатити всім. У бізнесу проста альтернатива: закриватися чи підвищувати ціни. Адже в кожному буханці хліба чверть вартості – це енергетична складова (газ та електроенергія). І ми можемо навесні отримати ситуацію, коли і ціни підскочать, і на полицях буде пусто. Тому треба шукати відповіді на економічні проблеми. І консолідувати політичні еліти, а не працювати на розбрат, – наголошує Андрій Золотарьов. – Якщо вже лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко заговорив сьогодні на погоджувальній раді про необхідність єдності, можливо, варто було б замислитися над формуванням уряду національної єдності. Оскільки політичні чвари, політична турбулентність стають одним із факторів, які посилюють і так складну ситуацію в Україні".

Зовнішні загрози для національної безпеки – пріоритетне питання в українському порядку

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає:

"Зовнішні загрози для національної безпеки – пріоритетне питання в українському порядку, тому логічно, що РНБО збирається і розглядатиме цілий комплекс завдань. Насамперед, це координація дипломатичної активності. Президент Володимир Зеленський провів низку зустрічей та переговорів з лідерами держав та міністрами закордонних справ, формуючи підтримку для українських позицій. А голова Офісу президента Андрій Єрмак готує зустріч радників "нормандського формату". На ній відстоюватиме "червоні лінії" наших інтересів. За підсумками РНБО, МЗС отримає директиви для роботи всіх посольств щодо єдиної стратегії".

Міноборони і Генштаб координують підготовку оборонних заходів, розподіл озброєнь, що прибувають, також необхідно заслухати звіт про формування територіальної оборони, і вжити заходів для прискорення цього процесу, наголошує експерт.

"Також важливим є попередження економічних ризиків для України у зв'язку із загрозами безпеці, – продовжує Ігор Попов. – Фінансова система має працювати стабільно, а суттєвою допомогою з боку Заходу було б відстрочення платежів за кредитами".

Україна, впевнений експерт, має бути готова як до відображення прямих військових загроз, так і протидії гібридним методам – кібератакам, інформаційним спецопераціям або спробам внутрішньої дестабілізації.

"Громадянам має подаватися об'єктивна інформація, але без закликів до паніки. Навіть евакуація співробітників кількох посольств – це ще не привід для емоційних реакцій", – резюмує Ігор Попов.

Раніше на порталі "Коментарі" — Екс-міністр: Путін уже програв , повномасштабний наступ його не врятує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини