Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський є співробітником глави ОП Єрмака?
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський є співробітником глави ОП Єрмака?

Зеленський звільнив Валерія Кондратюка з посади голови Служби зовнішньої розвідки

26 липня 2021, 00:01 comments1129
Поділіться публікацією:

Президент України звільнив главу Служби зовнішньої розвідки (СЗР) і призначив на це місце Олександра Литвиненка, раніше колишнього директора Інституту стратегічних досліджень. Раніше своєї посади позбувся глава МВС Арсен Аваков, якого змінив Денис Монастирський з партії "Слуга народу". Чого домагається Офіс президента цими кадровими ходами?

Зеленський є співробітником глави ОП Єрмака?

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Олексій Гарань:

"Ми бачимо, що продовжується концентрацію влади в руках Офісу президента, в руках Андрія Єрмака. Вона почалася давно, з часу відставки з поста глави ОП Андрія Богдана. Той теж був не подарунок, але балансував вплив Єрмака.

Після того як Єрмак отримав посаду глави ОП, його почали називати "віцепрезидентом". Ми бачимо, хто веде насправді міжнародну політику, дипломатію. МЗС фактично усунули від багатьох процесів. Єрмак — ключова фігура і в переговорах по Донбасу, і в контактах з США.

Що стосується відставки Арсена Авакова, то її вимагали давно. Причому вимагали експерти і представники громадянського суспільства. При ньому реформ нацполіції застопорилася. Він теж дуже багато влади сконцентрував в своїх руках. Парадокси політики в тому, що хоча відставка Авакова була виправдана і неминуча, але це ще більше посилило вага Єрмака.

Тепер ми бачимо призначення Олександра Литвиненка главою СВР. Він хороший фахівець. Але, судячи з усього, не за цими принципами відбуваються призначення, до яких причетний ОП. Єрмак підбирає людей за принципами близькості, відданості.

І ось що цікаво в такій ситуації: молодший брат Андрія Єрмака — Денис (той самий, який потім фігурував на плівках нардепа Гео Лерос щодо торгівлі посадами) чотири роки працював у Литвиненко на посаді радника, коли той займав посаду заступника секретаря РНБО.

Є питання і щодо меморіалізації Бабиного яру. Наш Фонд "Демініціативи" провів дослідження на цю тему.

І воно показало, що дії президента розходяться з розумінням більшості українців, на думку яких ключову роль в даному питанні має відігравати держава, а не приватні особи. І в ньому не повинні брати участь представники Росії.

Але Зеленський призначає керівниками робочої групи Єрмака і Шмигаль. Вони навіть не розглядає існуючий державний проект, підготовлений академічним інститутом історії України. І на посаду в.о. директора Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр" призначається Роза Талапова, яка раніше працювала юристом в компанії Єрмака.

А потім Кабмін призначає Розу Талапову і Олександра Роднянського-молодшого (сина знаменитого українського продюсера Олександра Роднянського, який свого часу створював 1+1) членами наглядової ради Ощадбанку за квотою уряду. Все це люди, так чи інакше пов'язані з Єрмаком. Тобто, ключовий підбір кадрів — особиста відданість, зв'язку з Єрмаком.

При Кучмі був жарт, що він — співробітник глави Адміністрації Табачника. Я не кажу, що Зеленський є співробітником глави ОП Єрмака. Напевно, це буде занадто публіцистично і неаналітично. Але Зеленський все більш потрапляє під вплив і контроль глави ОП. На жаль, не слухає альтернативних точок зору. Каже, що довіряє лише вузькому колу людей, серед яких Єрмак і Шефір (Сергій Шефір — перший помічник президента України з 25 травня 2019 року, директор і засновник "Студії Квартал-95" — прим. ред.). І це стає дуже небезпечно для країни.

Нагадаємо, експерти розповіли порталу "Коментарі", чому Аваков вирішив піти з посади, а також, що буде після відставки, хто прийде йому на зміну, чим займеться Арсен Аваков після відставки і чи буде він підтримувати чинну владу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини