Головна Новини Політика внутрішня політика Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки: з чим може бути пов'язана ця заміна
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки: з чим може бути пов'язана ця заміна

Зеленський звільнив Кондратюка з посади голови Служби зовнішньої розвідки, причини в указі не зазначені

23 липня 2021, 16:15
Поділіться публікацією:

Президент України звільнив з посади голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Валерія Кондратюка (був призначений рік тому). Новим керівником СВР став директор Інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко. З чим може бути пов'язана ця заміна?

Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки: з чим може бути пов'язана ця заміна

Олександр Литвиненко (фото з відкритих джерел)

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков підкреслює, що основне завдання національної розвідки, а саме СЗР — добувати розвідінформацію, аналізувати її, давати споживачам такої інформації (президент, ВР, Кабмін) дані, які будуть впливати на розвиток в політичної, економічної, військової, інформаційній сферах. На підставі цієї інформації приймаються важливі рішення.

"Розвідник — це "очі імператора". На жаль, нинішня влада не дуже розуміє призначення національної розвідки (СЗР, військова розвідка і розвідка Держприкордонслужби). І призначало туди людей, які не відповідають сучасним викликам, не здатні виконувати покладені на них завдання. Останні події це наочно довели. Тут вам і те, що наші партнери, які виявилися не такими вже й партнерами, дали путівку в життя "Північному потоку-2", і спроба примусити Україну вписати у своє законодавство "формулу Штайнмайера", і руйнована на очах ідея згуртувати світову спільноту проти Росії за допомогою Кримської платформи. І неприємні для української сторони питання, які звучать з Молдови щодо викрадення екссудді Чауса. Все це показує, що світова спільнота оцінює інформацію не так, як українська влада. У підсумку ми отримали всюди негативний результат", — зазначає Олег Стариков.

Він вважає, що замість "зняли з посади", "усунули", необхідно вживати словосполучення "зміцнення кадрового потенціалу" конкретного розвідоргану. І вважає, що недоробки СЗР куди глобальніше, ніж ситуація з Чаусом, акцент на якій роблять деякі медіа в зв'язку зі звільненням Валерія Кондратюка.

"Призначення керівником СВР директора Інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко оцінюю позитивно. Він має аналітичний розум, має інституційну пам'ять. Це точно не кадрова помилка, — каже Олег Стариков. — Якщо вище військово-політичного керівництва, дійсно, усвідомило роль і завдання національної розвідки, думаю, найближчим часом, відбудеться зміна керівництва і зміцнення кадрових позицій і в Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України".

На думку виконавчого директора в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичного експерта Олександра Леонова, як показує практика, у Зеленського немає чітких критеріїв для відставки.

"Зашкварені персонажі перебувають у фаворі, а люди, про яких ми мало що знаємо, відправляються у відставку. І не обов'язково дане кадрове рішення пов'язане з провалами СВР. Можна, звичайно, ставити на карб ситуацію з "Північним потоком-2". Але Держдеп США стверджує, що влада України знали про деталі угоди Байдена з Меркель, що дозволяє добудувати СП-2. Швидше тут справу зі скандалами, які можуть спалахнути найближчим часом", — міркує Олександр Леонов.

Він зазначає, незабаром вийде розслідування Bellingcat по вагнергейту — зриву спецоперації українських (і, можливо, західних) спецслужб із затримання бійців ПВК "Вагнера" в Білорусі. Зриву, до якого, за деякими даними, причетне українське керівництво.

"Ми не знаємо, яким чином був включений (і чи був) до цієї ситуації Кондратюк, — зазначає Олександр Леонов. — Є ще й історія з Чаусом. У Молдові завершили розслідування. І, за даними генпрокурора Олександра Стояногло, до викрадення колишнього судді причетні держслужби України. Так що коріння відставки можуть бути в цьому напрямку".

Експерт підкреслює, що Кондратюк був суперлояльний до Зеленського. З чуток, надавав певні послуги Офісу президента, аж до стеження за представниками опозиції. Але прибрали і його.

"Головний висновок — будь-якого з силовиків, які працюють на цю владу, в тому числі по її вказівкою, можуть "злити"в будь-який момент, — акцентує Олександр Леонов. — Цікаво, що Кондратюк відправлений у відставку незабаром після відставки глави МВС Арсена Авакова. Це може говорити про бажання максимально консолідувати силовий блок руках ОП напередодні осені, коли багато хто пророкує масові протеси. І через економічну ситуацію, і через прогнозоване зростання тарифів, і в разі спроб влади протягнути ту ж "формулу Штайнмайера" в українське законодавство".

Нагадаємо, експерти розповіли порталу "Коментарі", чому Аваков вирішив піти з посади, а також, що буде після відставки, хто прийде йому на зміну, чим займеться Арсен Аваков після відставки і чи буде він підтримувати чинну владу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини