Головна Новини Політика внутрішня політика «Заруба» в регіонах тільки починається: експерти розповіли, чому першим взялися за Труханова
commentss НОВИНИ Всі новини

«Заруба» в регіонах тільки починається: експерти розповіли, чому першим взялися за Труханова

На Банковій починають торги і тиск на тих, хто не схильний бути поступливішим

6 жовтня 2021, 16:56
Поділіться публікацією:

Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, що підписала підозри меру Одеси Геннадію Труханову по низці справ. Чому все відбувається саме зараз? Як ситуація може розвиватися далі? У цих питаннях в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

«Заруба» в регіонах тільки починається: експерти розповіли, чому першим взялися за Труханова

Геннадій Труханов. Фото: omr.gov.ua

Виглядає нинішня атака на Труханова як якісь відволікаючі маневри, щоб перебити кейси офшорів, журналістського скандалу з Укрексімбанком, "заруби" Разумкова з ОП, кейсом Саакашвілі, опалювального сезону

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що спроба взяти під контроль ті чи інші міста, посилити тиск на місцеву владу з боку центру, пов'язана з двома лініями протистояння.

"Протистояння центру і регіонів точно буде йти по лінії опалювального сезону. Пристрасті спробували заспокоїти завдяки Меморандуму. Не факт, що це дозволить каналізувати напругу. Але спроби "звірити годинники", випустити пар були, — зазначає аналітик. — Наступна лінія протистояння — ковід. Міста мільйонники вже "червоніють". Ми в передчутті посилення карантинних заходів. І проблеми з опалювальним сезоном, і можливий стрибок тарифів, і ймовірне посилення карантинних заходів — приводи для протесту, для невдоволення, для критики центру з боку місцевої влади. Більш незговірливих, "не своїх" градоначальників зараз, можливо, і беруть на олівець. Типу — сидіть і не дзижчіть".

Не виключено, що сценарій, який хотіла б Банкова по Труханову — щоб він сам написав заяву про відставку. І з'явився б в Одесі "зелений" в.о. міського голови.

"Втім, по Труханову не перша звісточка з підозрою. Він якийсь колекціонер цих підозр. Хтось марки, хтось значки, а він — підозри. І схоже, що зараз йдуть торги", — розмірковує Олександра Решмеділова.

Вона також нагадує, що недавно в Запоріжжі "пішли" мера Буряка. Тепер ось взялися за Одесу. Є ймовірність, що ми бачимо якусь тенденцію, коли мерів, які не мають відношення до партії влади, намагаються змінити на своїх — ручних.

"Чи є бажання у "слуг народу" поставити біля штурвала хоча б найбільших міст своїх людей? Є. Чи легко це буде зробити? Ні, — вважає аналітик. — І опір досить великий, і кадрова лава у "зелених" — завжди хворе місце. Але все ж на найбільш критичний осінньо-зимовий період вони постараються поставити "своїх", хоча б в ролі в.о., якщо вдасться когось зіпхнути".

Олександра Решмеділова звертає увагу на ще один важливий момент: "Чому саме зараз? У нас дійсно дуже насичена інформаційна повістка. І виглядає нинішня атака на Труханова як якісь відволікаючі маневри, щоб перебити кейси офшорів, журналістського скандалу з Укрексімбанком, "заруби" Разумкова з Офісом президента, кейсом Саакашвілі, опалювальним сезоном".

Зміна лідерів на такій досить важливій території, як та ж Одеса, точно не додає стабільності

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров зазначає, що питання кримінального переслідування мера Одеса Геннадія Труханова давно стоїть на порядку центральної влади.

"Це почалося ще в період керівництва країною Порошенком. І складно, перш за все, з бажанням центру поставити під контроль місцеві еліти. Мета — забезпечити потрібний результат в ході виборчої кампанії. В ході місцевих виборів 2020 року історія повторювалася. Місцева влада тоді продемонструвала досить високий рівень здатності співпрацювати з офіційним Києвом у справі забезпечення потрібних результатів на місцях. І я думаю, що основною причиною, по якій зараз відбувається пожвавлення, оновлення справ і матеріалів щодо Труханова, є передстартова ситуації в електоральному полі України. Вона пов'язана з можливою парламентською кризою, в яку, ми, судячи з усього, входимо. І з ймовірними достроковими президентськими виборами у наступному році", — пояснює Андрій Бодров.

Для Києва, акцентує експерт, важлива керованість ситуації на місцях. Тим часом в ході децентралізації амбіції місцевих еліт отримали значне підживлення фінансовим ресурсом, що зміцнило позиції місцевих феодалів, місцевих фінансово-промислових груп. Керованість регіонами з Києва значно знизилася. Це ми бачили на прикладах тих же антиковідних бунтів.

"Чи будуть доведені кримінальні справи по Труханову до кінця — покаже тільки час. Але з моєї точки зору, в ситуації, коли буде наростати парламентська криза, коли є передстартова ситуація щодо президентських виборів, найважливішим завданням є забезпечення стабільності й керованості у регіонах. А зміна лідерів на такій досить важливій території, як та ж Одеса, точно не додає стабільності. І в перспективі може бути пробуксовування подібних справ, а то і їх закриття. Втім, є і низка факторів, які спонукають центральну владу до активізації подібних справ", — зазначає Андрій Бодров.

Експерт додає, треба і великим ФПГ, і країнам Заходу, і просто суспільству показати, що є якісь зрушення в рамках боротьби з корупцією, в рамках деолігархізації. Можливо, справи Труханова захочуть довести до суду саме для показового шмагання і приведення до дисципліни інших регіональних еліт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Вищий антикорупційний суд закрив справу проти Труханова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини