Головна Новини Політика внутрішня політика Офшор 95: чи вплине розслідування на рейтинг Зеленського і української влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Офшор 95: чи вплине розслідування на рейтинг Зеленського і української влади

Документи Pandora Papers частково підтвердили схему переказу коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського в офшорні фірми президента Володимира Зеленського та його соратників

4 жовтня 2021, 11:22 comments1159
Поділіться публікацією:

Розслідування Pandora Papers викрило, що 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, включно з президентом України Володимирим Зеленським, пов'язані з компаніями в офшорних юрисдикціях, в яких мінімізуються податки. Правда, навесні 2019 року, за місяць до перемоги на президентських виборах, Зеленський продав 25% акцій компанії Maltex, бенефіціарним власником якої був, соратнику і партнеру по бізнесу Сергій Шефір.

Офшор 95: чи вплине розслідування на рейтинг Зеленського і української влади

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як це розслідування може вплинути на внутрішньополітичну ситуацію в Україні та рейтинг чинного президента.

Зеленського такі дані роблять більш токсичним, знижують шанси на переобрання на другий термін

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник не думає, що це розслідування призведе до якихось різких, кардинальним результатами в українській політиці. Але воно, за його словами, додає токсичності президенту і його команді, особливо за межами нашої країни.

"Тепер банківські перевірки щодо їх діяльності за кордоном будуть більш скрупульозними, а рівень довіри з боку західних еліт до Зеленського та його команди знизиться. На них будуть дивитися як на ще одне корумповане керівництво України", — вважає експерт.

На його думку, не є злочином, що Зеленський, ще не будучи президентом, створював офшорні компанії за кордоном. Але те, що він, можливо, отримує від них дивіденди сьогодні, не вносячи в декларацію, може і повинно бути предметом розслідування правоохоронних структур.

"Ще один важливий момент. Те, що президент і його оточення досі володіють офшорними компаніями, які допомагають уникнути оподаткування, не платити гроші, які потім йдуть пенсіонерам, бюджетникам своєї країни — це може бути політичним злочином. Так, за нього немає юридичної відповідальності. Але є електоральна, — пояснює Руслан Бортник. — Те, що ці дані всіляко ховаються від суспільства, теж негативно позначиться на рівні довіри до президента і відповідних структур. Те, що там замішана історія з ПриватБанком (хоч це може чиста історія, наприклад, оплата за продукти 95 Кварталу), теж буде грати роль токсичності для президента і його оточення".

На думку експерта, це розслідування і реакція влади на нього вплине на рейтинги правлячої команди. Хоч навряд чи призведе до імпічменту, кардинальної перестановки сил. І все ж, впевнений Руслан Бортник, Pandora Papers грає для Зеленського роль Panama Papers ( "Панамські документи", "Панамське досьє" — неформальна назва витоку конфіденційних документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, в яких згадується безліч нинішніх і колишніх світових лідерів, в тому числі в ракурсі офшорів, 9 травня 2016 року вихідні "панамські документи" були відкриті для загального доступу) для Порошенка, що фігурував в тому розслідуванні.

"Як і Порошенка, Зеленського такі дані роблять більш токсичним, знижують шанси на переобрання на другий термін. Хоч, як мені здається, це розслідування не несе таку вже пряму загрозу його роботі. Якщо влада, звичайно, не зробить додаткових помилок", — резюмує Руслан Бортник.

Владі слід прийняти цю публікацію як знак від Заходу: від України чекають зрозумілих дій боротьби з корупцією

Політолог Петро Охотін вважає, що даний скандал не несе особливої шкоди для рейтингу Володимира Зеленського.

"Основні проблеми з точки зору виборця — це війна, тарифи та інші питання, більш" приземлені". До того ж, описана ситуація відбувалася перш ніж Зеленський став президентом. Про деякі з зазначених чинників говорили опоненти ще в 2019 році ", — зазначає Петро Охотін.

У той же час, підкреслює експерт, владі слід прийняти цю публікацію як знак від Заходу: від України чекають зрозумілих дій боротьби з корупцією. Ігнорувати такий меседж не можна, впевнений політолог.

Як передає видання "Коментарі", економіст, експерт-аналітик Борис Кушнірук побачив важливий момент у фільмі-розслідуванні "Слідство.Інфо" про таємниці офшорного бізнесу президента Володимира Зеленського і про "брудні" гроші олігарха Ігоря Коломойського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

4 жовтня 2021, 10:59

Замазался Зе, стал такой же как те, против кого боролся. Теперь пусть ждет конца срока и дрожит.


Новини