Головна Новини Політика внутрішня політика Загострення на Донбасі: що стоїть за тривожною заявою Авакова
commentss НОВИНИ Всі новини

Загострення на Донбасі: що стоїть за тривожною заявою Авакова

Експерти пояснили резонансну появу Авакова після деякої медійної «сплячки»

8 лютого 2021, 11:21 comments2130
Поділіться публікацією:

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про різке загострення ситуації на Донбасі. За його словами, ніякого мирного процесу там вже немає, йде війна з мінометними та снайперськими обстрілами. З чим пов'язана заява Авакова? Чому саме він виступає з подібними заявами, причому після деякої медійної "сплячки"? "Коментарі" розібралися в ситуації разом з експертами.

Загострення на Донбасі: що стоїть за тривожною заявою Авакова

Арсен Аваков. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Аваков бере на себе роль регулятора, громовідводу"

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що Арсен Аваков допомагає Володимиру Зеленському вийти з тупикової ситуації, в яку загнав президента глава його Офісу — Андрій Єрмак.

"Рішення, під які Єрмак підводить Зеленського — безповоротні. Наприклад, припинення вогню, якого насправді не було і немає. Аваков бере на себе роль регулятора, громовідводу. І каже як силовий міністр — треба придушувати вогневі точки супротивника, відкривати вогонь. Немає ніякого перемир'я з тої сторони. Вона не хоче виконувати домовленості", — пояснює Олег Жданов логіку дій глави МВС.

Пояснюючи, чому з відповідним меседжем виступив міністр внутрішніх справ, а не, наприклад, міністр оборони Андрій Таран, експерт зазначив, що у глави Міноборони зараз головне завдання — оборонятися своє місце, триматися за нього.

"В Андрія Тарана конфлікт з головкомом ЗСУ Русланом Хомчак. У тому числі з приводу контрактів, оборонного замовлення, — каже Олег Жданов. — Генштаб взагалі стає схожий на торговельну організацію. І це в країні, що воює (і не визнає цього)".

Аваков же, на думку експерта, на сьогодні — гарант стабільності та безпеки.

"Схоже, його кандидатуру затвердили ще давно, причому не у нас, а у Вашингтоні. Думаю, Авакову так чітко дали зрозуміти, щоб його президентські та прем'єрські амбіції відійшли на другий план. Зате буде вічним міністром МВС. В цей момент ця структура — реально може гарантувати Україні стабільність, відсутність бунтів, заворушень. І все регулює Аваков", — зазначає Олег Жданов.

"Є лише пристосування до певної кон'юнктури"

"Арсен Борисович дуже любить осідлати хвилю, яка вже йде. Він рідко їх сам створює. Але осідлати — вміє. Зараз йде невідворотний процес загострення ситуації на сході нашої країни. Тому що Зеленський ввів санкції проти безпосередніх рупорів пропаганди Кремля. Що їм, ясна річ, не сподобалося. Тому бачимо активізацію бойових дій на Донбасі, правда, без серйозного підключення кадрових російських офіцерів, тому що Кремль поки зосереджений на внутрішніх проблемах. Але незабаром Росія перестане боятися внутрішніх протестів, тому що за фактом їх уже немає. І знову зверне увагу на схід", — зазначає політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник.

Він підкреслює, що вже зрозуміло — активізація бойових дій буде, а велике перемир'я більше не існує.

"І Аваков вирішив про це сказати трохи голосніше, ніж інші, — пояснює Микола Мельник. — Нещодавно від також заявляв, що вважає злочином переправлення паливно-мастильних матеріалів окремими українськими політиками в ОРДЛО через лінію дотику. При цьому саме Аваков і Порошенко називали злочинцями тих, хто блокував у 2017-му такі дії бізнесу. Тоді глава МВС і п'ятий президент виступали проти такої економічної блокади, неможливості торгувати з окупантами. Але минув певний час — і тепер Аваков називає тих, хто торгує з ОРДЛО — злочинцями. Тобто, у нього немає якоїсь певної лінії поведінки. Є лише пристосування до певної кон'юнктури".

Нагадаємо, Кравчук закликав до жорстких дій щодо Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Дан

8 лютого 2021, 13:57

Известный всей Украине вор и аферист авакян продолжает искусно обворовывать украинский народ.


Новини