Головна Новини Політика внутрішня політика "Ялтинська європейська стратегія": які висновки можна зробити за підсумками форуму
commentss НОВИНИ Всі новини

"Ялтинська європейська стратегія": які висновки можна зробити за підсумками форуму

У Києві відбувся міжнародний форум "Ялтинська європейська стратегія"

12 вересня 2021, 14:50
Поділіться публікацією:

У п'ятницю і суботу, 10-11 вересня, в Києві проходив форум YES ("Ялтинська європейська стратегія"), в рамках якого для обговорення важливих питань зібралися відомі політичні та громадські діячі. Які висновки можна зробити за підсумками форуму і висновків, що прозвучали там? Чи можливі якісь реальні зрушення для України в результаті такого роду заходів? Експерти постаралися відповісти на питання виданню "Коментарі-Україна".

"Ялтинська європейська стратегія": які висновки можна зробити за підсумками форуму

YES - фото з відкритих джерел

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що сама по собі ця конференція — стандартна. І проходить незалежно від політичного циклу.

"Її питома вага, результати, публіка — передбачувані. Це такий майданчик, на якій можна зібрати весь політичний бомонд, де може безпосередньо засвітитися Пінчук, адже це — його дітище. Але цього разу цікава низка моментів", — підкреслює аналітик.

Українській владі, за словами Олександри Решмеділової, вкрай потрібен був на цьому тижні позитивний інформаційний привід. Щоб перебити неприємні моменти, пов'язані з темою "вагнергейта", яку підняв CNN, із завершенням будівництва "Північного потоку-2", із проблемами внутрішньої кухні на тлі початку роботи Ради.

"А YES — це майданчик, який моніторять, в тому числі, іноземні ЗМІ. Матеріали та фото з форуму розлітаються по всьому світу. Хороше уприскування позитивних для української влади меседжів в інформаційний простір. Не те, що вже витекло, а що хотілося б сказати. Якщо порівнювати з хімічною реакцією, треба було нейтралізувати негативний фон. плюс — це можливість безпосередньо фізично комунікувати. в ковідних реаліях будь-яка велика тусовка, де можна побачитися, переговорити віч-на-віч, — завжди в плюс. Всі це розуміють і використовують незалежно від своїх політичних поглядів", — пояснює Олександра Решмеділова.

При цьому, на її думку, з боку чинної влади алогічно кричати на кожному розі про боротьбу з олігархами, але брати участь в заході одного з них.

"Можна зробити знижку, що закон про олігархізацію ще не прийнятий. Але все одно виглядає це дивно, — зазначає аналітик. — До того ж тут в єдиному екстазі злилася влада Зеленського з попередниками. Що дивно виглядає вже електорально. Адже було сильне дистанціювання. Ці позиціювання, що вони принципово інші, що рухатися будуть іншим курсом, що буде інша риторика та інші кадри. А тут таке враження, що вони — спадкоємці, а не опоненти... Втім, такі дії зрозумілі. Попри буяння форумів, які проводить влада, мало не по п'ять на день, вона не може зібрати таку публіку, як той же YES. Тому їй самій доводиться йти на такі заходи".

На думку Олександри Решмеділової, хоч недавно відбулася "Кримська платформа", низка міжнародних зустрічей, включаючи поїздку Зеленського в США, — виступи представників влади на YES виглядали як "давайте я ще раз вам поясню те, що раніше говорив".

"Тобто, це були якісь уточнювальні виступи. Які, по суті, вже особливо не цікаві. Тому що це вже було сказано раніше. І хто б що б не говорив — Зеленський, Єрмак (про небезпеку СП-2, важливість євроатлантичної та європейської інтеграції, російську загрозу), що каже президент Естонії Керсті Кальюлайд (повторила свої слова, що членство в ЄС у найближчі десятиліття Україна "не світить") — це вже було. Ми просто ніби дивилися режисерську версію раніше переглянутого фільму. Занадто довгу, з якимись уточненнями, але глобально — нічого нового", — вважає аналітик.

З іншого боку, продовжує вона, "Ялтинська європейська стратегія" — це у скарбничку "Кримської платформи", навіть з огляду на назву. Спробувати ще раз актуалізувати, закріпити-закрити кримські питання.

"Говорити про результати можна буде щодо подальших дій. Поки ми бачимо, що риторика української влади стала більш вимоглива, але менш результативна. Адже за результатами YES не було домовленостей з Європою щодо гарантій щодо транзиту газу через Україну після запуску СП-2. За впровадження у нормандський формат енергетичних аспектів. По взагалі якісь переміщення у цьому форматі. Результатів немає. Поки не зрушили питання з місця. і поки YES — це просто рупор та можливість в одному місці в один час зібрати велику політичну тусовку. І більше нічого", — резюмує Олександра Решмеділова.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко зізнався, що черговий форум YES не приніс якихось несподіванок.

"Якихось виступів, які вплинули б на стратегічний розвиток України або дали зрозуміти, в якому ми все-таки будемо рухатися напрямку, я не почув. А "родзинкою" форуму, що фінансується одним з олігархів, стало обговорення законопроєкту про олігархів і їх вплив на політичне, економічне і соціальне життя в Україні", — вважає Михайло Дяденко.

Він також зазначив про другу публічну заяву президента Естонії Керсті Кальюлайд щодо того, що Україна не відповідає критеріям ЄС і ще довго відповідати їм не буде.

"Подібна заява примітна тим, що озвучено керівництвом Естонії не вперше. Тобто, це вже склалася позиція стосовно України, якої дотримуватиметься один з членів ЄС. З огляду на, що країни Балтії завжди вважалися нашими друзями, які борються за євроінтеграцію України, така зміна поглядів — тривожний сигнал. Виходить, прихильників євроінтеграції України поменшало. І це — об'єктивна реальність", — акцентує експерт.

За його словами, іноземці розчаровані тим, що відбувається в нашій країні. І ключова проблема, на якій вони наголошують — відсутність верховенства права в Україні, відсутність можливості захистити свої права і свободи. Що, безумовно, не сприяє притоку інвестицій.

"І той же закон нової влади про інвестиційних нянь якнайкраще підтверджує відсутність нормального інвест-клімату в Україні. Якби у нас було верховенство права, необхідності в такому законі не було б, — пояснює Михайло Дяденко. — На жаль, влада "слуг народу" не подбала про те, щоб ліквідувати "спадщину" попередньої влади. Саме за президентства Порошенка буйним цвітом розквітло узаконене рейдерство не тільки дрібних об'єктів нерухомості або корпоративних прав, а й великих, в тому числі іноземних інвесторів. Дивно, що нинішня влада, яка нічим не зобов'язана попередньому правлячому режиму, не виправляє помилок попередників. А тому нема чого дивуватися, що форуми, подібні YES, до жодних проривів не призводять".

Нагадаємо, президент РФ Путін висловив думку, що ситуація у відносинах Росії та України не є нормальною. Путін висловив надію, що в майбутньому можна буде кардинально змінити ситуацію. Свою позицію господар Кремля озвучив, виступаючи на Східному економічному форумі, який приймає Владивосток.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини