Головна Новини Політика внутрішня політика Втратив президент, втрачають і «слуги» - монобільшості більше не буде: експерти назвали причини
commentss НОВИНИ Всі новини

Втратив президент, втрачають і «слуги» - монобільшості більше не буде: експерти назвали причини

Результати опитування КМІС стали вердиктом для "Слуги народу". Партія влади продовжує втрачати рейтинг

21 жовтня 2021, 16:02 comments1189
Поділіться публікацією:

Партія "Слуга народу" вперше за довгий час втратила лідерство в рейтингу партій. В середині жовтня більшість українців підтримали "Європейську солідарність". Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного протягом 15-18 жовтня. Згідно з наведеними даними найвищу підтримку мають чотири партії: "Європейська солідарність" (13,9% всіх респондентів і 15,7% серед тих, хто визначився з вибором), "Слуга народу" (відповідно, 13,7% і 15, 5%), "Батьківщина" (12% і 13,6%) і "ОПЗЖ" (11,5% і 13%). Експерти розповіли порталу "Коментарі", про що говорять ці дані, яким передували повідомлення про те, що рейтинг втрачає і президент України Володимир Зеленський.

Втратив президент, втрачають і «слуги» - монобільшості більше не буде: експерти назвали причини

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

"Слуга народу" втратила менше, ніж втратили колишні партії влади

Глава Інституту публічної політики та консалтингу (Інпол), політичний консультант Сергій Биков зазначає, що партії влади завжди втрачають рейтинг — це нормальна тенденція для всіх.

"Так було і у "Партії Регіонів", і у "Блоку Петра Порошенка"(БПП). Схожа картина спостерігається у "Слуги народу". Однак, важливо розуміти, що в порівнянні з початковими позиціями, СН втратила менше, ніж втратили колишні партії влади", — акцентує Сергій Биков.

На його думку, подібні рейтинги повинні виступати підказувачем для партійних технологів, щоб коригувати партійну порядку.

Дострокові вибори, про які так люблять у нас говорити останнім часом, — це лотерея

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова акцентує, що всі чотири лідируючі партії розташувалися одна від одної на відстані статистичної похибки. Яка може коливатися від 1 до 3%.

"Відповідно, між" Євросолідарністю" і"Слугою народу", як і між ОПЗЖ і "Батьківщиною", не така велика різниця. Фактично вони застрягли на місці, вперлися в якесь плато, в певну електоральну стелю. Позначку, яку ніхто не може перестрибнути. Немає явного лідера. Умовно — всім по 15%, навіть якщо з натяжкою і в різні періоди. І тут не так важливо 12% у тебе або 15%. Це не грає великої ролі. Всі беруть невеликий відсоток, який точно не гарантує повноцінного лідерства. Відповідно, ніхто не зможе самостійно сформувати Кабмін в новому парламенті. Виконавча влада буде формуватися коаліційно", — пояснює аналітик.

Олександра Решмеділова також підкреслює, що для "слуг" такі показники — багато в чому вердикт. За її словами, правляча політсила свою пальму першості, лідерства, втратила. "Слуг" ніде вже не зустрічають лавровими вінками переможців. І будь-які наступні вибори для них явно будуть зниженням результату.

"Втім, для інших трьох топ-партій (ЄС, ОПЗЖ, "Батьківщина") вибори теж не стануть проривом, — говорить аналітик. — Ніхто не зможе зайти в парламент, поклавши "слуг" на лопатки. Поки у всіх досить рівний результат. Відповідно, дострокові вибори, про які так люблять у нас говорити останнім часом, — це лотерея. Це точно не ідеальний шанс для кого-то, ідеальний час і місце показати прекрасний результат. Така соціологія більше підштовхує до думки, що краще почекати. Ні для кого це не керівництво до того, щоб нападати, щоб рухатися до виборів прискореним темпом, тому що саме зараз гарантований кращий результат".

Тим часом, в суспільстві — апатія. Всі свіжі соціології показують: українці фіксують, що держава рухається в неправильному напрямку. Для влади це однозначний мінус, впевнена Олександра Решмеділова. Але при цьому і в діях опозиції немає таких стрімких кроків, які дозволяють швидко нарощувати свої можливості за рахунок втрат влади.

"Опозиції, фіксуючи таке падіння у "слуг", варто було б перейти до більш різких риторики і проявів. Поки цього немає. Потенційно ЄС, ОПЗЖ, "Батьківщина" здатні розтягнути виборця, який йде від "Слуги народу". Якщо СН буде з такою ж інтенсивністю втрачати, вони в рейтинговій таблиці опустяться ще нижче. Втім, треба дивитися динаміку не за місяць-два, а за три-чотири. Думаю, до нового року або невдовзі після буде видно, що відбувається. Поки ж є явна тенденція зниження рейтингів — як президента, так і правлячої партії", — констатує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського різкий обвал рейтингу: експерти розповіли, гряде чи буря на Банковій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини