Головна Новини Політика внутрішня політика Верховна Рада 2021: експерти оцінили підсумки роботи
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада 2021: експерти оцінили підсумки роботи

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна"

20 грудня 2021, 02:01
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України цього року засідатиме вже не буде. Нардепи рвонули на канікули, залишивши чимало питань щодо своєї роботи. Експерти підбили для видання "Коментарі" підсумки роботи українського парламенту у 2021 році. Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що сьогодні Верховна Рада, на жаль, залишається інституцією, яка самоусувається від виконання своїх повноважень.

Верховна Рада 2021: експерти оцінили підсумки роботи

Рада (фото з відкритих джерел)


"У нас спостерігається сильний крен у бік президента. І парламент, схоже, це влаштовує, – пояснює експерт. – Ідеться і про формування політики, і про законопроекти, ідея яких найчастіше в тому, щоб підтримати президентські ініціативи. Говорити про нормальний контроль Ради за Кабміном також не доводиться".


При цьому, зазначає Богдан Бондаренко, слід визнати, що парламент виконує свою законодавчу функцію. Як би формально не виглядала монобільшість, закони приймаються, процес іде. Той же бюджет ухвалено і вже підписано президентом.


"Загалом, представницьку, законодавчу , бюджетну функцію парламент виконує. А ось парламентський контроль слабко реалізовано, – каже Богдан Бондаренко. – Робота тих самих Тимчасових слідчих комісій викликає безліч питань та нарікань. Особливо тією, що займалася розслідуванням, пов'язаним із справою вагнерівців".


Одним із топрішень парламенту у 2021 році стала зміна спікера – свою посаду залишив Дмитро Разумков.


"Як на мене, зміна спікера була абсолютно політично мотивована, – зізнався експерт. – Це рішення не базувалося на законі про ВР. Представники "слуг" не пояснювали, чому Разумков не відповідав займаній посаді... Окремі законопроєкти, які голосувалися щодо тієї ж "деолігархізації", також викликали безліч питань. Але це вже тема окремого коментаря".


Народний депутат України IV та V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш із жалем зазначає, що жодних перемог для українського суспільства, для України як держави цього складу Верховної Ради немає.


"І бути не може, оскільки переважна більшість депутатів обслуговує інтереси різних олігархічних угруповань: як українських, так і західних, – пояснює свою оцінку експерт. – Тому, оцінюючи роботу Верховної Ради, можна говорити лише про провали. Українська влада загалом і парламент, зокрема, так і не вирішили у минулому році жодної серйозної проблеми країни. Немає миру на Донбасі та виконання Мінських угод, немає відновлення економіки, немає зниження чи хоча б зупинки зростання житлово-комунальних тарифів, немає виходу з-під зовнішнього управління Заходом, немає соціального захисту населення, немає припинення дискримінації російської мови, немає скасування неконституційного закону про декомунізації, немає свободи слова та ЗМІ".


Натомість продовжує Євген Філіндаш, є подальше продовження деградації України в усіх напрямках.

"Ми бачимо продовження масової втечі з країни людей, які не знаходять тут нормальної роботи і не бачать перспектив. Є збагачення олігархічних кланів рахунок більшості народу. Є незліченна кількість скандалів у владі та у Верховній Раді зокрема. З такою владою та таким парламентом, як зараз, Україна приречена", – вважає Євген Філіндаш.


Нагадаємо, глава підкомітетом на музичній індустрії парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Санченко Олександр розповів про законопроєкт 5572.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини