Головна Новини Політика внутрішня політика Верховна Рада проголосувала за законопроект про авторські права музикантів: що зміниться
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада проголосувала за законопроект про авторські права музикантів: що зміниться

Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроект 5572

15 грудня 2021, 15:35
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Голова підкомітету з питань музичної індустрії комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко розповів про законопроєкт 5572. Про це повідомляють кореспонденти порталу "Коментарі".

Верховна Рада проголосувала за законопроект про авторські права музикантів: що зміниться

Олександр Санченко. Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 15 грудня, Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права та (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління.

Народний депутат Олександр Санченко розповів, що нині в Україні немає організації, яка б могла легально збирати та розподіляти авторам відрахування за публічне повідомлення та публічне виконання (наприклад, у кафе, барах, ресторанах, ТЦ тощо) їх творів.  

"Оскільки остання акредитація була фактично заблокована судами, тобто саме міністерство подало в касацію на своє рішення і ДБР уже веде справу, відповідно, у нас з'явилося розуміння того, що це може йти роками і автори весь цей час не отримуватимуть відрахувань" — розповів Санченко.

Нардеп пояснив, що зміниться після ухвалення законопроєкту.

"По-перше, перезапускається конкурс. Завдяки якісним правкам комітету, там чітко прописані терміни, тобто за місяць перезапускається комісія, два місяці на конкурс, відповідно, до наступного літа буде визначена та єдина організація, яка має право у цих сферах збирати та розподіляти авторську винагороду", — сказав нардеп.

Народний обранець зазначив, що це наше міжнародне зобов'язання мати таку організацію.

"Друга частина законопроєкту передбачає, що всі організації, які мають відповідні договори з авторами, вони можуть весь цей час проводити збори у тих самих кафе, барах, ресторанах тощо відповідно до своїх категорій", — розповів Санченко.

Також політик додав: "відповідно, коли закон підпише президент у цей момент фактично буде розблокована авторська сфера і автори зможуть отримувати ті гроші, які справедливо заробили".

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" поінформував про те, що у Мінцифрі розповіли, для чого в Україні вводять електронні гроші.

Також сайт "Коментарі" писав про те, що Губернатор Житомирської області Віталій Бунечко пояснив, як ставиться до антивакцинаторів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини