Головна Новини Політика внутрішня політика В Офісі президента Порошенку дорікнули за провал судової реформи
commentss НОВИНИ Всі новини

В Офісі президента Порошенку дорікнули за провал судової реформи

Можновладці стверджують, що в судах не видно «рішучих» реформ, нібито проведених Порошенком

2 березня 2021, 17:12
Поділіться публікацією:

Українська влада ретельно працює над удосконаленням і поглибленням судової реформи. Процесс достатньо трудомісткий та затратний у часі, але заступник очільника Офісу президента Андрій Смирнов вважає, що все вийде, на відміну від спроб попередників. Про це посадовець заявив у інтерв’ю виданню "Цензор.НЕТ".

В Офісі президента Порошенку дорікнули за провал судової реформи

Порошенко не провів якісної реформи судів — представник ОПУ. Фото із відкритих джерел

За словами Смирнова, ніхто не збирається починати суперечок щодо необхідності судової реформи. Втім, вона справді потребує багато часу і сил.

"Після рішення суду по Стерненку озвучені численні політичні та суспільні заяви про те, що судова реформа назріла та перезріла. Попросіть депутатів парламенту, нехай вони назвуть перші три кроки по реформуванню судів, внаслідок чого з’явився би той український суд, якому довіряють громадяни", — зазначає політик.

На думку посадовця, після таких прохань у відповідь можна почути чимало популістських заяв стосовно "зашкварених" суддів та якнайшвидших змін. Запропонувати ж реальні кроки можуть лише одиниці — і то після ретельного обміркування.

Також Смирнов згадав під час розмови із журналістами і судову реформу, анонсовану за президентства Порошенка. Політик переконаний, що жодних "рішучих дій", про які було озвучено на загал, насправді не проводилося. Як приклад — наводить справу все того ж політичного активіста Сергія Стерненка.

"Усі судді країни публічно були піддані кваліфікаційному оцінюванню через призму їхньої доброчесності, відповідності займаній посаді, моральним, професійним та іншим якостям. У тому числі і той суддя, який виніс вирок по Стерненку. Може, слід про це згадати Петру Олексійовичу, який захищає активістів?!" — риторично запитує Андрій Смирнов.

В цілому, представник Офісу президента переконаний, що презентований найближчим часом проект оновленої реформи українських судів працюватиме. Як пояснює спеціаліст, наразі важко знайти консенсус між багатьма сферами судової системи, але реалізатори нової реформи намагаються це зробити. Чимале гальмування стається через те, що роботу судів в Україні намагалися змінювати чи не щороку від отримання державою незалежності.

Схожої думки дотримується доктор юридичних наук, екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабін. За його словами, Україна із 1994 року знаходиться в стані "хронічної судової реформи".

"При цьому справжньою метою уже традиційних заяв про необхідність "нових змін" є намагання чергової обраної вищої влади до кадрових та організаційних змін вищих судів — із забезпеченням їх максимальної лояльності і скоординованості. Так було протягом майже тридцяти років", — підкреслює експерт.

Водночас Борис Бабін додає, що справжні виклики судової системи полягають у зовсім іншому — в жахливому стані матеріально-фінансового забезпечення робітників апарату судів, у штучно створеній нестачі самих суддів у місцевих судах через жорсткі вимоги до кандидатів та фантастично бюрократизованій системі їхнього призначення.

"Не варто забувати і про відсутність в Україні реального суду присяжних, гарантованого Конституцією із 1996 року. Замість нього діють "перефарбовані" радянські "народні засідателі". Це і має бути предметом уваги вищої влади, а не чергова зміна вивіски і табличок із прізвищами у будівлі Верховного Суду", — переконаний Бабін.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, хто, на думку представника Офісу президента, має очолити судову реформу в Україні.

Також на порталі вдасться дізнатися, що ж таке анонсований Володимиром Зеленський "Суд у смартфоні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Юхим Довбня

3 березня 2021, 13:49

Все поняли? Главная цель этой реформы - запретить преследовать по закону убийц и похитителей, а судей, посадивших их, - публично осудить и наказать, чтобы впредь неповадно было обижать ахтывиста.

Ирина

2 березня 2021, 17:16

Та и с тарифами мы разгребаем после него https://kosatka.media/uk/category/gaz/news/shmygal-postavshchiki-gaza-dolzhny-predstavit-godovye-kontrakty-vo-vtorom-kvartale


Новини