Головна Новини Політика внутрішня політика Україна VS. фейки: чого чекати від Центру протидії дезінформації
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна VS. фейки: чого чекати від Центру протидії дезінформації

Боротьба з антиукраїнською пропагандою повинна вийти на новий рівень у нашій країні, вважають експерти

5 квітня 2021, 13:23
Поділіться публікацією:

Одним із питань на порядку денному для України залишається Центр протидії дезінформації, який вже завтра, 6 квітня, повинен офіційно почати свою роботу. Запуск такої організації вважають важливим для протистояння російському пропагандистському впливу. Принаймні, такої думки дотримується посол України в Штатах Оксана Маркарова. Дипломат впевнена, що в питаннях інформаційної боротьби наша країна може роздавати якісні поради, котрі зацікавлять навіть заокеанську Америку.

Україна VS. фейки: чого чекати від Центру протидії дезінформації

ЦПД буде боротися з антиукраїнською пропагандою. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Коментарі" поцікавилися у експертів, чи згодні вони з такою точкою зору. Фахівці пояснили, чи здатний ЦПД дійсно допомогти в боротьбі з антиукраїнською пропагандою.

Україна може стати міжнародним центром протидії пропаганді

Політконсультант, медіаексперт Анна Лачіхіна згодна із твердженням нового українського посла в США, що Центр протидії дезінформації є важливою ініціативою.

"Україна, напевно, першою в світі прийняла на себе удар масової атаки фейків, маніпуляцій, перекрученими фактами. За останні 7 років наша країна доклала багато зусиль для боротьби з цим явищем за допомогою міжнародних донорів, які фінансували недержавні проекти з перевірки фактів, виявлення і спростування маніпуляцій. І за цей час, дійсно, ми отримали багато досвіду, якого, можливо, ще не мають інші держави, для яких фейки — не погроза національної безпеки і цілісності", — пояснює Анна Лачіхіна.

За її словами, створення ЦПД — це вже державний проект, державна організація, яка повинна об'єднати весь український багаторічний досвід і здібності наших міжнародних партнерів як з Євросоюзу, так, ймовірно, і із США.

"Відкриття Центру виглядає логічним кроком після серії санкцій РНБО проти українських олігархів і бізнесменів, пов'язаних з Кремлем, і закриття пропагандистських телеканалів, що фінансуються державою-агресором. У світі брехні та дезінформації все важче ставати розрізнити межу між захистом національних інтересів або приватності — від права на свободу слова. Тепер же, коли сумнівну інформацію будуть детально аналізувати і зважувати фахівці з відповідною підготовкою, має стати набагато легше відрізняти фейк від факту, — вважає медіаексперт. — У таких умовах всі наступні подібні рішення РНБО матимуть додаткову доказову основу, яка буде працювати на користь легітимації цих рішень. І, звичайно, в перспективі, Україна, з її викликами і досвідом боротьби в "сфері фейків", може цілком стати міжнародним центром протидії пропаганді".

ЦПД може бути рупором влади в гірших традиціях рос-пропаганди

У колишнього голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ, одного з борців інформаційного фронту Георгія Туки є серйозні питання щодо Центру протидії дезінформації.

"Мене бентежить в контексті цього створеного або створюваного Центру та позиція, яку займає той же радник глави Офісу президента, "голос" української сторони в ТКГ [Олексія] Арестовича, якого медійна тусовка навіть готувала на посаду керівника ЦПД. І хоча керівник призначений інший, якщо Центр буде працювати в такому контексті, в якому відпрацьовує зараз позиції Арестович (всі, хто проти Зеленського — це "агенти Кремля"), то це маячня. У такому вигляді ЦПД перетвориться на рупор влади в гірших і примітивних традиціях російської пропаганди", — попереджає Георгій Тука.

Експерт також відзначає ще один важливий момент.

"Я активно приділяю увагу моніторингу боротьби з фейками, яку ведуть подібні європейські центри. Так ось, у протидії фейкам шляхом їх розвінчання — вкрай низький ККД. Перша причина — негативна інформація розходиться з набагато більшою швидкістю ніж її спростування. Приблизно 1 до 5. На поширення фейка умовно витрачається 1 година, на його спростування — 5 годин", — пояснює Тука.

Другою причиною експерт називає покриття аудиторії, що відбувається в такій же пропорційності. За словами Георгія Туки, фейк доходить до 100 чоловік і з куди з більшою швидкістю, а спростування — до 20 і з куди меншою швидкістю".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, кого призначили керівником ЦПД.

Також на порталі можна дізнатися, як експерти оцінюють це призначення і прийдешню роботу Центру в цілому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини