Головна Новини Політика внутрішня політика Центр протидії дезінформації: робота на благо чи спроба в цензуру
commentss НОВИНИ Всі новини

Центр протидії дезінформації: робота на благо чи спроба в цензуру

Експерти побоюються, що нова структура може негативно вплинути на український інформпростір

2 квітня 2021, 20:39
Поділіться публікацією:

У анонсованого раніше Центру протидії дезінформації з'явився чинний керівник. Указом президента Володимира Зеленського на посаду офіційно вступила кандидат юридичних наук Поліна Лисенко. "Коментарі" поцікавилися у експертів, як вони оцінюють таке призначення, так само як і створення самого ЦПД (структура, презентована РНБО, повинна запрацювати вже 6 квітня — ред.).

Центр протидії дезінформації: робота на благо чи спроба в цензуру

Експерти оцінили призначення глави Центру протидії дезінформації. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Привіт від "заокеанських партнерів"

Експерт з комунікацій, представник Українського інституту політики Олена Броницька не відчуває оптимізму з приводу як призначення керівника Центру протидії дезінформації, так і самого ЦПД.

"З огляду на, що Поліна Лисенко із квітня 2015-го по вересень 2019 року була помічником першого заступника директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), а також наявна у неї подяка від ФБР (за якусь спільну успішну операцію Офісу генпрокурора України і ФБР), стає зрозуміло, хто насправді буде керувати ЦПД, які меседжі будуть звідти виходити. Великий привіт "заокеанським партнерам". З моєї точки зору, все, що створюється під управлінням цих самих "партнерів", більше шкодить Україні, ніж допомагає", — зізналася Олена Броницька.

Вона вважає, що ЦПД, як НАБУ, ДБР та інші подібні структури, створюються скоріше для викачування грошей і встановлення контролю над Україною.

"Конструктиву від їх діяльності — ніякого. Зате фінанси течуть рікою. І створюється враження, що багато в чому не без допомоги цих новоутворень за кордоном про нас знають куди більше, ніж самі ми про себе, — зазначає Олена Броницька. — До того ж є побоювання, що ЦПД може використовуватися не тільки і не стільки для боротьби з дезінформацією, скільки — для боротьби з інакомисленням. З будь-якою точкою зору, що йде врозріз з тим, що проповідує партія влади. До речі, якщо вже це центр боротьби з дезінформацією — то, перш за все, потрібно притягати до відповідальності політиків, включаючи президента, які безсовісно брехали і брешуть народові. Досить порівняти передвиборчі обіцянки з тим, що вони роблять, здобувши владу".

Здається, ніби влада намагається контролювати ЗМІ

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін оцінює і призначення керівника ЦПД, і створення самого Центру, як "Мінсоц часів Порошенко" дубль два.

"І працювати він буде з тим самим "ефектом". Створювати ЦПД, який позиціонується як незалежний аналітичний майданчик, але при цьому призначати його главу указом президента — якось це нелогічно. Таке враження, що влада під виглядом фактчекінгу (перевірка фактів, достовірності відомостей — ред.) хоче контролювати інформаційний простір", — зазначає політолог.

За його словами, подібні центри є на Заході, але там їх керівництво не призначається керівництвом країни. Отже, є якась автономія.

"А у нас — все занадто очевидно, — каже Олексій Якубін. — Під виглядом боротьби із фальшивими новинами, з фейками, будуть намагатися закрутити гайки всім ЗМІ, просунути розкритикований журналістським співтовариством закон про медіа. Немає навіть фактора формальної автономії ЦПД від влади. Отже, працювати він буде виключно в її інтересах".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що пост в Кабінеті міністрів можуть заборонити займати особам, які були запідозрені в плагіаті наукових робіт.

Також на порталі знайдеться інформація про те, чому народні депутати в черговий раз намагаються відправити у відставку чинного главу МОЗ Максима Степанова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Наталия

5 квітня 2021, 14:41

сайт ПРОДАВЦІ РЕЙТИНГІВ БАЗА ПСЕВДОСОЦІОЛОГІВ https://texty.org.ua/d/socio/#people вся информация про выше упомянутых експертах


Новини