Головна Новини Політика внутрішня політика Суперечливий спікер: чи почне Офіс президента «полювання» на Разумкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Суперечливий спікер: чи почне Офіс президента «полювання» на Разумкова

Експерти вважають, що незважаючи на будь-яку різницю у поглядах із президентом, спікер Ради поки залишиться в своєму кріслі

2 липня 2021, 15:48
Поділіться публікацією:

Те, що чимало дій очільника Верховної Ради Дмитра Разумкова разюче відрізняються від позиції, запропонованої президентом Володимиром Зеленським, відомо давно. Найбільше це підтверджує ставлення до ключових законопроєктів, а також до санкцій РНБО. У ЗМІ повідомляють, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак активізував дії щодо ймовірного зміщення Разумкова із займаної посади.

Суперечливий спікер: чи почне Офіс президента «полювання» на Разумкова

Експерти оцінили вірогідність протистояння ОП і Разумкова. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" поцікавилися у експертів, чи ризикнуть у Зеленського почати відкрити атаку на спікера. Також фахівці спробували спрогнозувати, як буде діяти Разумков і чи продовжить він гнути свою, інакшу ніж в ОП, лінію.

"Разумков балансує між різними політсилами та інтересами"

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник акцентує, що поки Разумков не почав свою окрему політичну кар'єру. Але займає особливу позицію всередині партії влади, "Слуги народу". І позиція ця, на думку експерта, нагадує позицію Зеленського зразка 2019 року.

"Нинішній Разумков — це, за великим рахунком, Зеленський дворічної давності. Відтіняючи свою позицію, він намагається утримати той електорат, який голосував за Зеленського і "Слугу народу" у 2019-у. Людей центру, зшивання, спокійної, не радикальної, не націоналістичної політики", — підкреслює Руслан Бортник.

За його словами, така позиція людини, яка, по суті, є другою в державі (може виконувати обов'язки президента, якщо із чинним щось трапиться), а також другим за рейтинговістю кандидатом (після Зеленського) всередині партії влади, викликає роздратування в Офісі президента.

"Саме тому з Банкової час від часу транслюють хвилі контрпіару щодо Разумкова. Тим самим натякаючи, що якщо він перейде певні межі, може втратити свою посаду, — пояснює директор УІП. — Але все ж, мені здається, що ОП сьогодні не зацікавлений у повноцінній війні з головою ВР. Поміняти Разумкова на аналогічну фігуру буде непросто — через відсутність такої. До того ж парламент зараз нормально працює. І не факт, що буде працювати так за нового спікера".

Руслан Бортник зазначає, що Разумков балансує між різними політсилами і інтересами.

"Швидше за все, у відкритий конфлікт нинішні тертя між ОП і главою ВР не переростуть. Але Банкова намагатиметься стримувати Разумкова, періодично атакуючи його імідж, додаючи йому токсичності. Щоб він не перетворився в реального конкурента Зеленського, — прогнозує експерт. — Якщо ж будуть дострокові президентські вибори, то Разумков, можливо, разом із Кличком або якимось новим кандидатом — єдині реальні конкуренти для Зеленського. Але це — з точки зору нинішнього моменту. До 2024 року все може змінитися. Уже зараз у виборця зростає запит не тільки на професійну, а й на послідовну і хоробру політику".

Разумков вже має власну групу впливу серед депутатів

Політичний експерт Євген Магда сумнівається, що Банкова ризикне цього літа почати атаку на спікера ВР. І на це, за його словами, є низка причин.

"По-перше, Разумков все-таки підтримує стратегічно важливі, в розумінні Зеленського, законопроєкти. По-друге, у нього вже створена власна група впливу, яка налічує понад десять депутатів. А в умовах атаки з боку Банкової до них можуть приєднатися і інші. І опозиційні депутати з різних парламентських фракцій. По-третє, найближчим часом не намічається виборів, в яких Разумков може взяти участь", — пояснює експерт.

За словами Євгена Магди, щоб починати активну політичну кар'єру, Разумкову потрібна власна партія і електоральний імпульс. На сьогоднішній момент ні того, ні іншого немає. Так що Разумков зараз навряд чи буде проявляти зайву активність і опозиційність до ОП, прогнозує політексперт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які прогнози на липень для української політики всередині країни роблять вітчизняні експерти. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чому, на думку Дмитра Разумкова, Україна поки не варто чекати дострокових виборів президента.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини