Головна Новини Політика внутрішня політика Політичні прогнози на липень: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичні прогнози на липень: до чого готуватися Україні

Незважаючи на заплановані відпустки нардепів, липень 2021 року всі одно повинен бути насиченим в політичному плані, кажуть експерти

30 червня 2021, 15:34
Поділіться публікацією:

Перший місяць літа добігає кінця. І хоча спекотна пора року зазвичай дуже спокійна в політичному плані, Україну знатно "трусонуло" кілька разів через низку подій. "Коментарі" попросили експертів скласти політпрогноз для України на липень.

Політичні прогнози на липень: до чого готуватися Україні

Липень, попри відпустки депутатів, має бути насиченим. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Фахівці розповіли, які важливі події можуть відбутися, яких сюрпризів варто очікувати та хто із політсил здатний "вистрілити", а хто — "загубитися".

"Загостриться боротьба між центральною владою й окремими групами інтересів"

Політолог Петро Охотин зазначає, що хоч у другій половині липня нардепи підуть у відпустку, динаміка української політики буде високою.

"На міжнародному рівні гостро стоять питання "Північного потоку-2" і дії Росії. На внутрішньому рівні ми будемо бачити загострення боротьби між центральною владою та окремими групами інтересів. Очевидно, медійні кампанії буде вести партія Петра Порошенка "Європейська солідарність", яка стане робити акцент на справі "вагнерівців". Можливо, літо буде використано лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко для фонової кампанії проти продажу землі. Так чи ні — побачимо по наметах для збору підписів", — вважає експерт.

У Володимира Зеленського та "Слуги народу" акцент робитимуть на проєкті "Велике будівництво" і "Велика реставрація". Зараз тема розвитку інфраструктури позитивно сприймається українцями, підкреслює Петро Охотин. Партія "Голос", на його думку, має своє домашнє завдання на літо — розібратися зі внутрішніми проблемами та увійти в новий сезон більш-менш консолідованою.

"Кабмін Дениса Шмигаль готується до осені. Серед його пріоритетів — підйом економіки й вакцинація, — зазначає політолог. — Швидше за все, окремо ми будемо чути про главу МВС Арсена Авакова — в контексті російської загрози та масових протестів він знову отримує простір для того, щоб показати себе як системного гравця, який працює на стабільність".

"На політику всередині країни впливатимуть візити Зеленського в США і Німеччину"

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв прогнозує спекотну роботу Верховної Ради аж до її відходу на канікули (хоч не виключені позачергові засідання).

"Візит Зеленського у Берлін і Вашингтон також буде впливати й на внутрішньополітичну ситуацію в Україні, — вважає експерт. — Це і кадрові перестановки, і наглядові ради, і приватизація, і можлива компенсація за будівництво "Північного потоку-2" певним чином, деякі кредити, важливі для нашої економіки".

Також, на думку Руслана Бізяєва, будуть вжиті всі можливі заходи, щоб не девальвувала гривня, щоб підвищувалися соцстандарти.

"Головна інтрига липня — чи буде ухвалено рішення про дострокові президентські вибори, — зазначає експерт. — Вони не потрібні Офісу президента, який продовжує зміцнюватися. Але зовнішньополітична і внутрішньополітична обстановка можуть до них підштовхнути".

До факторів, які впливають на такий розвиток подій, Бізяєв відносить відразу кілька моментів.

"Так, в ОП склалися не дуже хороші відносини з адміністрацією Байдена. Не вийшов кавалерійський ривок в Євросоюз. Глухий кут на Донбасі. І все частіше мусуються чутки про необхідність перезавантажити владу, — стверджує фахівець. — Можна використовувати як привід закон про олігархів. Якщо його провалять у Раді — влаштувати перезавантаження всієї системи влади: президентської, парламентської, місцевої. Так Зеленський фактично отримає півтора терміну. Ситуація для нього зараз більш-менш прийнятна, він обходить будь-якого опонента в другому турі. Далі таких хороших умов може й не бути".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що експерти прогнозують Україні щодо подій на зовнішньополітичній арені.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, чи просить Володимир Зеленський нардепів від "Слуги народу" підтримувати якісь конкретні законопроєкти.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини