Головна Новини Політика внутрішня політика Ставка на Разумкова: хто стоїть за перспективним політиком і чи варто Зеленському вже кусати лікті
commentss НОВИНИ Всі новини

Ставка на Разумкова: хто стоїть за перспективним політиком і чи варто Зеленському вже кусати лікті

Згідно останнього опитування КМІС рейтинг екс-спікера ВР Разумкова зріс в 2,5 рази

21 жовтня 2021, 15:07 comments7088
Поділіться публікацією:

Два тижні тому, 7 жовтня, Дмитро Разумков втратив пост спікера. Що можна сказати про його діяльність з того часу? Як він може діяти далі? Відповіді на ці питання видання "Коментарі" з'ясувало в інтерв'ю з нашими експертами.

Ставка на Разумкова: хто стоїть за перспективним політиком і чи варто Зеленському вже кусати лікті

Дмитро Разумков. Фото: прес-служба Верховної Ради

Ключовим з подальших подій для екс-спікера стане формування формальної або неформальної "групи Разумкова" у Верховній Раді

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній акцентує, що останні опитування, з якими нас почали знайомити соціологи, дають Дмитру Разумкова приблизно 7% підтримки, що лише підтверджує претензії колишнього спікера на майбутнє політичне лідерство.

"Хороший відсоток, зрозуміло, потрібен для більш дорогого інвестора, який, очевидно, повинен бути вражений зростанням рейтингу. І показником, достатнім для подолання прохідного бар'єру на виборах до Верховної Ради з двовідсотковим запасом. Хоча в такому рейтингу для Разумкова є скоріше не перевага, а загрози, — зазначає Юрій Подорожній. — Інформаційний вибух має змінитися ще більш потужною інформаційною хвилею. І такі хвилі потрібно повторювати раз за разом, інакше рейтинг буде залежати тільки від кількості грошей, витрачених на організаційну структуру в регіонах, помножену на "джинсу" з дутими медійними приводами".

Експерт звертає увагу, що Разумков як досвідчений політтехнолог зумів вийти з історії з відставкою на коні, створивши собі імідж борця за право і законність.

"Ключовим з подальших подій для екс-спікера стане формування формальної або неформальної "групи Разумкова" у Верховній Раді. Таким чином він зможе забезпечити ілюзію команди, що зароджується перед виборами до ВР. Влада, за логікою, повинна докласти максимум зусиль, щоб цього не сталося. Але і занадто тиснути на Разумкова не можна. Адже це дозволить створити ореол жертви, яку піддають гонінням. І все це з новими політичними акторами. Фактично влада таким чином сформує нову опозицію перед парламентськими виборами. З одного боку, це плюс всім. З іншого, воювати з новими "святими" буде важче через відсутність у них значного антирейтингу ", — пояснює Юрій Подорожній.

На його думку, завдання Разумкова — сформувати такі політичні обставини, в яких він отримає політичну силу першої ліги. Тобто, партію, яка буде не боротися за подолання 5% барьера, а здатна його спокійно перейти і змагатися з політичними топами. Таку політичну силу можна створити, лише маючи достатній фінансовий ресурс і не дуже завантажуючи її вчорашніми і позавчорашніми політиками, які себе все ще вважають віпамі, а насправді не здатних виграти мажоритарний округ на виборах до Верховної Ради, не кажучи про те, щоб тягнути своїм рейтингом політичну силу.

Рінат Леонідович готує новий майданчик, щоб запустити Разумкова з його проектом у вільне плавання

На думку політтехнолога Олександра Кондратенка, враховуючи різке (дворазове, у порівнянні з попередніми вимірами) зростання рейтингу Разумкова, можна резюмувати: втративши поста спікера, він політтехнологічно діяв за образом жертви і таким чином намагався заробити собі електоральні бали.

"Наш електорат дуже любить саме образ жертви. До таких переймаються симпатією, — пояснює Олександр Кондратенко. — При цьому, є інформація, що Разумков весь цей час активно шукав фінансування під власний політпроект. І враховуючи, що йому, швидше за все, намалювали 7% в останній соціології, думаю, що він знайшов гроші. Не виключаю, що ахметовські. Цілком можливо, Рінат Леонідович таким чином готує новий майданчик, щоб запустити Разумкова з його проектом у вільне плавання".

Політтехнолог прогнозує, що, якщо Разумков буде і далі діяти в тому ж руслі, "покусуючи" владу в цілому, але особливо — Офіс президента, його можуть позбавити мандата. Після чого буквально протягом місяця ми почуємо про новий політичний рух.

"Ситуація розвивається логічно, — вважає Олександр Кондратенко. — Разумков давно планував йти у вільне плавання. І це, ймовірно, головна причина, по якій його зняли з посади спікера. Зрозуміло, що соціологія — інструмент маніпулятивний. Але навіть якщо частина людей, які розчарувалися в Зеленський, перебігли до Разумкова, бачачи в ньому якесь краще майбутнє, на сьогодні екс-спікер слабкий. І щоб нормально стартанути, йому потрібне хороше фінансування. Як буде далі розвиватися ситуація, як швидко він почне набирати бали, буде залежати як від грошових вливань і надання медійних майданчиків, так і від того, як Разумков буде розвивати свою політичну структуру і яка кількість тих же "слуг", які відкололися від партії, підтримають його".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Разумков повернувся у фракцію "Слуга народу".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Юрий

25 жовтня 2021, 16:54

Это что, очередная морковка на палке перед народом?


Новини