Головна Новини Політика внутрішня політика Зміна армійського керівництва: шанси Верещук і реальні претенденти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміна армійського керівництва: шанси Верещук і реальні претенденти

На місця Руслана Хомчака в ЗСУ і Андрія Тарана в Міноборони стає все більше претендентів

24 лютого 2021, 21:20
Поділіться публікацією:

На тлі конфлікту між головнокомандувачем Збройними силами України (ЗСУ) Русланом Хомчаком і міністром оборони Андрієм Тараном, в Telegram-каналах все частіше стала з'являтися інформація про те, що крісло глави Міноборони може зайняти народний депутат Ірина Верещук.

Зміна армійського керівництва: шанси Верещук і реальні претенденти

Ірина Верещук. Фото: TikTok - irynavereschuk

Так, за даними Telegram-каналу "Shadow Anonymous", кандидатуру Ірини Верещук на посаду міністра оборони президенту Володимиру Зеленському запропонував спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. При цьому, повідомлялося, що Верещук надихнулася цією ідеєю і навіть написала на своїй сторінці в Facebook пост, в якому назвала "ганьбою" те, що відбувається між Хомчаком і Тараном.

Ірина Верещук також заявила про наміри провести реформу військової освіти в країні, а ГО "Опора" звертає увагу на те, що політик активно підтримує в Раді проекти, спрямовані на соціальний захист військовослужбовців.

Водночас в соцмережах стає все більше людей, які висловлюються проти Ірини Верещук, як кандидата на посаду міністра оборони України. Громадські активісти звертають увагу на те, що у нардепа абсолютно немає досвіду і необхідних знань у військовій сфері.

"Це такий жарт (про ймовірність призначення Верещук міністром оборони)? До Дня незалежності Брунею та з нагоди дня народження Віктора Ющенка? Невже у маразму немає дня?" — написав Любомир Шкорута.

"Shadow Anonymous" пише, що, судячи з усього, Ірина Верещук відносить себе до прихильників Дмитра Разумкова. Повідомляється, що навколо спікера парламенту утворилася певна група депутатів, яка критично ставиться до рішень і ініціативам президента Зеленського. Як приклад можна навести ситуацію з призначенням міністра освіти Сергія Шкарлета. Тоді для президента був важливий кожен голос, але Верещук, разом з Разумковим, не проголосували.

У такому контексті кандидатура Верещук на посаду міністра оборони здається малоймовірною.

За даними "Української правди"   розмови про зміну військового керівництва в країні почалися ще в грудні минулого року. Причин цього багато, і одна з них, як заявляють експерти, — "профнепридатність Хомчака".

"Найбільша профнепридатність Хомчака сьогодні полягає в тому, що за час його командування не було звільнено жодного сантиметра українських територій", — говорить військовий експерт Роман Коваль.

Серед найбільш ймовірних кандидатів на посаду головнокомандувача ЗСУ експерти називають генерал-полковника Сергія Попко, який в період з 2016 по 2019 роки був Командувачем Сухопутних військ України. Також розглядаються кандидатури Сергія Наєва (Командувач ООС) та Юрія Содоля (Командувач морською піхотою).

Найбільш ймовірними кандидатами на посаду глави Міноборони називають креатуру секретаря РНБО Олексія Данилова — генерал-полковника Михайла Коваля або Андрія Сенченка. Кандидатуру останнього, за деякими даними, підтримує більшість депутатів, керівництво СБУ і самі військові.

Нагадаємо, між головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком і міністром оборони Андрієм Тараном виник конфлікт на тлі фінансових питань. Вітчизняні ЗМІ пишуть, що кожен з них претендує на кураторство бюджетних грошей. За даними журналіста Юрія Бутусова, "останньою краплею" стали позови Хомчака проти Тарана, подані за те, що міністр заборонив головнокомандувачу використовувати військову авіацію в комерційних цілях.

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський призначив перевірку підрозділів ЗСУ на передовій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини