Головна Новини Політика внутрішня політика "Слуги" у Трускавці почали збирати підписи за відставку Разумкова: прогноз звільнення
commentss НОВИНИ Всі новини

"Слуги" у Трускавці почали збирати підписи за відставку Разумкова: прогноз звільнення

Голова фракції "Слуга народу" в ВР Давид Арахамія попросив у спікера Дмитра Разумкова підписні листи за його відставку з посади голови Верховної Ради

3 жовтня 2021, 09:26
Поділіться публікацією:

Що стоїть за спробами позбавити Дмитра Разумкова крісла спікера парламенту, причому за його спиною? Чому в Офісі президента відхрещуються від цього — мовляв, тут особиста ініціатива глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії? Що можна сказати про те, як питання вирішується на зльоті "слуг" в Трускавці, де нібито вже зібрали достатню кількість підписів за розгляд питання про відставку керівника ВР? Який прогноз — знімуть / не зніматимуть і чому? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

"Слуги" у Трускавці почали збирати підписи за відставку Разумкова: прогноз звільнення

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел


Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що на цей час мова йде не про "спроби", а про "спробу", скоріше навіть про анонс "спроби" зняти Разумкова.


"Питання про відставку Разумкова виникло б неминуче, — зазначає він. — Було очевидно ще з осені минулого року, що спікер ВР став поступово дистанціюватися від президентської команди, все сильніше проявляє самостійну політичну позицію. Протиріччя між Разумковим і президентською командою накопичувалися і посилювалися. А згідно із законом про олігархів вони загострилися, вийшли в публічну сферу. Розрив став майже неминучим".


Володимир Фесенко акцентує, що для президента Зеленського важлива командність у діях його соратників. А якщо хтось порушує принцип дій як єдиної команди, Зеленський з такими людьми розлучається. Рано чи пізно. Так було, наприклад, з колишнім головою Офісу президента (ОП) Андрієм Богданом, з деякими іншими.


"Те, що в ОП відхрещуються від ініціативи відставки Разумкова з посади спікера ВР, є, можливо, тактичний прийомом, — продовжує політолог. — Сенс його — зняти напругу всередині фракції "Слуга народу" (СН) по конфліктного питання зняття спікера. І зробити це перед зустріччю з резидентом. При цьому у Трускавці відбувався зондаж позиції окремих депутатів фракції з цього питання (через збір підписів за відставку)".


Експерт не виключає, що Разумкова посилали одночасно і сигнали про можливість відставки, і про те, що остаточне рішення ще не прийнято. Але, судячи з того, що спікер так і не з'явився в Трускавці, рішення про відставку вже остаточно сформовано.


На думку Володимира Фесенка, рішення це приймалося президентом і його найближчим оточенням з урахуванням настроїв всередині фракції "Слуга народу". А індикатором цих настроїв стало кількість нардепів СН, готових підписати звернення з ініціативою відставки голови ВР.


Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський так пояснює події, що стрімко розвиваються зараз навколо спікера Верховної Ради:


"Перебування у владі завжди зменшує рівень підтримки. Наростити його Зеленський очевидно не може. Працюючи спочатку по головним політичним опонентам (Порошенко, Тимошенко, Медведчук, Кличко), іноді на випередження, зараз президент намагається зміцнити владу, роблячи кадрові ротації. Змінюючи особистостей, що мають якесь "власна думка" — на абсолютно підконтрольних, керованих, слухняних керівників".


Тренд, за словами експерта, було поставлено близько пів року тому. І рано чи пізно будь-який непідконтрольний спікер ВР із власною думкою, незалежно від прізвища, став би незручним для Зеленського.


"Якщо маркерно подивитися по кадрових рішень останнього часу, зрозуміло, що Зеленський намагається підім'яти під себе всю владу. А цей процес називається не інакше як узурпація, — підкреслює Владислав Дзівідзінський. — Після звільнення влітку міністра внутрішніх справ (з 2014 року) Арсена Авакова — спікер Дмитро Разумков залишався одним з небагатьох у владі, хто мав власну думку і вмів її відстоювати. Це не влаштовувало як мінімум Офіс президента, його главу Єрмака, а швидше за все — і самого Зеленського".


Експерт акцентує: Разумкову не раз пропонувалося йти на поступки, робити "як потрібно". Але він часто віддавав перевагу робити "як правильно".


"Можна згадати засідання РНБО, де він не голосував за спірні закриття телеканалів і санкції; відправку контраверсійних законопроектів на розгляд Венеціанської комісії; вказівка на помилки в законопроектах, які депутати під натиском ОП брали похапцем. На сьогоднішній момент фігура, яка не підкоряється ОП, стала явно незручною. А Разумков свою позицію не міняв — і міняти не збирається. А тому, на думку ОП, слід поміняти самого Разумкова, — пояснює Владислав Дзівідзінскій. — Те, що в ОП відхрещуються, що це саме їх рішення (а ми ж розуміємо, що воно — саме їх), думаю, пов'язано з небажанням, щоб невдоволення від такого зняття переводилося безпосередньо на Зеленського".


З посиланням на свої джерела експерт повідомив, що підписні листи для збирання підписів під ініціативою зняття спікера, готові підписати далеко не всі в СН. Але потрібні для позачергового засідання парламенту 150 підписів усе ж зібрали.


"Тому з Трусковця до Києва Арахамія повернеться з необхідними підписами для скликання позачергової сесії. І для внесення до порядку денного питання про відставку Разумкова, — продовжує експерт. — За інсайдерською інформацією, найближче оточення Разумкова не тільки не збиралося підписувати відповідні підписні листи, але і не буде голосувати за відставку спікера. А це означає, що нас чекає як мінімум партійно-фракційний криза "Слуги народу", а як максимум — і політична криза".


Владислав Дзівідзінський передбачає, що зібрати необхідні 226 голосів за відставку буде непросто. А тому в хід йдуть усі важелі.


"Силовики і Зеленський поїхали в Трускавець не просто так. Їм важливо пояснити монобольшості, ЯК треба голосувати і ЩО може бути, якщо їх не зрозуміють. Паралельно точно йде робота із сателітами — групами "Довіра", "За майбутнє", частиною "Голосу". Все це збільшує ймовірність відставки Разумкова, навіть якщо частина СН відмовиться голосувати", — зазначає Владислав Дзівідзінський.


Він вважає, що опозиційні сили в парламенті точно не будуть підтримувати відставку Разумкова, хоч він і є представником СН.


"Наявність політичного досвіду дає їм розуміння наслідків ситуації. І я більш ніж упевнений, що ОПЗЖ, "Євросолідарність", "Батьківщина", певна частина СН не дадуть голоси за відставку Разумкова. Думаю, саме розмір цієї частини "слуг" і визначить підсумок голосування, — каже Владислав Дзівідзінський. — Якщо ж говорити про наслідки, то мені здається, що Зеленський йде ва-банк. Такими діями він забезпечує один важливий для себе аспект — збереження важелів впливу на всі гілки влади і підрозділу. Але він запускає (свідомо чи ні — невідомо) каскад наслідків, який в ОП не вміють прораховувати. А саме: подібні процеси є узурпацією влади, що, впевнений, засудять в ЄС і США. І про що буде голосно говорити внутрішня опозиція. Це призведе до тиску на Зеленського, до його не посилення, а ослаблення. І стане хорошим привід для шантажу з боку держави-агресора — Росії. Не виключено, що військовим тиском — накопиченням військової техніки на кордоні, загостренням на Донбасі і так далі".


На думку експерта, піти на такий крок, розуміючи, що буде тиск, можна або в спробі, незважаючи ні на що, довше утриматися при владі, завдяки контролю над усіма органами влади, утриматись при владі. Або за погодженням з кимось із серйозних центрів світового впливу.


"Сумніваюся, про це Європа чи США. І з'являються думки з приводу якоїсь домовленості з іншими країнами, включаючи Росію", — резюмує Владислав Дзівідзінський.


Нагадаємо, 1 жовтня почався велику нараду партії "Слуга народу" у Трускавці. Одне з ключових питань, що там буде розглядатися, відставка спікера Верховної Ради України Дмитра Разумкова. Відомо, що президент Володимир Зеленський також повинен з'явитися на цьому засіданні фракції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини