Головна Новини Політика внутрішня політика Розслідування Pandora Papers: чому реакція української влади на офшорний скандал така мінімальна
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування Pandora Papers: чому реакція української влади на офшорний скандал така мінімальна

Експерти звертають увагу на те, що використання офшорів - це світова практика

7 жовтня 2021, 11:38
Поділіться публікацією:

Розслідування Pandora Papers, в тому числі офшорний слід президента України Володимира Зеленського. Що можна сказати про реакцію української влади? Чому в той час, як в деяких європейських країнах розпочато розслідування, в Україні ( лідері за політиками-оффшорниками), складається враження, що намагаються зробити все, щоб тема пішла з порядку денного, а то і зовсім розповідають про мало не користь офшорів? Як ця історія і реакція на неї ще можуть відгукнутися українській владі? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Розслідування Pandora Papers: чому реакція української влади на офшорний скандал така мінімальна

Чому реакція української влади на офшорний скандал така мінімальна - фото з відкритих джерел

Pandora Papers — це сигнал Україні від західних партнерів, особливо британців і американців

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк вважає, що реакція української влади на скандал, пов'язаний із розслідуванням Рandora Papers, є такою мінімальною, стриманою, тому що тему хочуть заговорити, спустити на гальмах.

"Президенту неприємно, що хтось може копатися в його минулому, показувати його доходи. Він як бізнесмен розуміє, що мати офшори — нормально, що це світова практика. Але якщо ти стаєш політиком, слід максимально відсторонитися від такого напівлегального інструменту для збільшення особистих доходів і зменшення сплати податків. Тому що це суперечить принципам політичної відкритості і так далі. Тому Офіс президента і спускає на гальмах вкрай незручну для Зеленського тему", — пояснює Тарас Семенюк.

У той же час, він акцентує, що оприлюднення Pandora Papers з дуже великим охопленням українських політиків і бізнесменів — це сигнал Україні від західних партнерів, особливо британців і американців.

"Сигнал, в тому числі Зеленському та його оточенню. Захід демонструє, що все знає про їхні фінанси. Все бачить. Що нічого не вдасться заховати. І в будь-який момент ті чи інші непривабливі для української влади факти можуть стати публічними, — зазначає аналітик. — Це лякає кожну владу. Її представники зацікавлені приховувати свої доходи, щоб громадяни сприймали їх максимально відкритими (хоч збагачення на грунті влади завжди відбувалося і відбувається). Завжди після таких скандалів починалися репутаційні проблеми у представників влади. Якщо раніше Зеленський критикував Порошенка та інших опонентів за офшори, то тепер — ласкаво просимо в клуб! Як це позначиться на рейтингах, ми скоро побачимо. Але очевидно, що опоненти будуть цю історію розкручувати і далі. А тут ще журналістський скандал з Укрексімбанком наспів. Схоже, йде глобальне тестування — чи витримає Зеленський серйозні удари. Наскільки це позначиться на його рішенні йти (не йти) на другий термін".

Тарас Семенюк резюмує: в світлі останніх подій можна сказати наступне — Зеленський бореться проти всіх. Проти олігархів, політичних опонентів, недавніх союзників, які дозволяють собі висловлювати критику, в тому числі об'єктивну, навіть часом проти занадто наполегливих західних партнерів.

"Але може наступити момент, коли всі вони об'єднаються проти Зеленського. І тоді цілком можливе повторення ситуація з Януковичем, яку ми бачили в 2013-14 роках", — попереджає експерт.

На той момент Зеленський і його соратники були бізнесменами, а не політиками

Політтехнолог Борис Тизенгаузен звертає увагу, що використання офшорів — це світова практика. Але є нюанси.

"Так роблять і найбільші корпорації, такі як Майкрософт, Ейпл, Дженерал Моторс, БМВ. Для оптимізації податків. Але подібний механізм застосовують і для того, щоб елементарно зберегти власність. В авторитарних державах або державах, де корумповані силові органи, можуть переоформити за одну ніч все твоє майно і вийняти твої гроші з банку — так, щоб зберегти власність, якось себе захистити, використовують офшори. Це не секрет", — зазначає експерт.

За його словами, слід розділяти використання офшорних схем на дві складові. Одна складова, коли це робить чинний політик, який не має права вести бізнес, але використовує офшори, щоб приховати кінцевих бенефіціарів, приховати активи, нерухомість. А інша складова — коли їх використовує бізнес.

"До бізнесу, звичайно, теж є питання, але їх набагато менше. А тому щодо бізнесу реакція завжди щодо спокійніше, — пояснює Борис Тизенгаузен. — Якщо говоримо конкретно про Зеленського, він на той момент, який відображають розкриті факти, був бізнесменом. Там же, в цих паперах, мова йде взагалі про 2012 рік. Коли весь бізнес ховав активи, щоб їх не віджала влада Януковича. Тоді і, напевно, зараз весь великий бізнес використовував ці схеми".

Борис Тизенгаузен зізнався, що його радує, що Україна, як і весь світ взяла курс на деоффшоризацію. Прийнято низку законопроектів, які зроблять не дуже вигідним використання офшорних схем.

"Чому влада не коментує розслідування Pandora Papers? Тому що це не незаконно, бізнес має право використовувати ці схеми. На той момент Зеленський і його соратники були бізнесменами, не політиками. І взагалі в світі, здається, не так багато випадків, коду через офшорні скандали подали у відставку. Ті ж офшорні зони знаходяться в Великобританії, Новій Зеландії, ОАЕ. Немає нічого надприродного, — вважає політтехнолог. — Інша справа, коли у Порошенка знайшли офшори після публікації Panama Papers ( "Панамські документи"). Чинний політик під час політичної кар'єри оформляв офшорні компанії. Це — зовсім інша історія".

Раніше видання "Коментарі" писало, що експерт назвав суму, яку втратила Україна за роки незалежності через офшори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини