Головна Новини Політика внутрішня політика РНБО, як орган, що визначає олігархів: ризики та наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

РНБО, як орган, що визначає олігархів: ризики та наслідки для України

Крім цього, РНБО уповноважена і на виключення будь-кого з відповідного реєстру

3 листопада 2021, 17:27
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України у середу, 3 листопада, на пленарному засіданні усунула неузгодженості у тексті ухваленого закону про деолігархізацію (законопроект №5599).

РНБО, як орган, що визначає олігархів: ризики та наслідки для України

Засідання РНБО - фото: Офіс президента

Відповідно до пропозицій, за які проголосували нардепи, органом, який приймає рішення про визнання особи олігархом, є Рада національної безпеки та оборони України (РНБО).

Експерти оцінили таке рішення народних депутатів та розповіли, як ситуація може розвиватися надалі.

Процеси боротьби з олігархами враховували, у тому числі, думку західних партнерів

На думку політолога Петра Охотіна, опір окремих груп закону про олігархів показував: той вкрай неприємний власникам фінансово-промислових груп (ФПГ).

"Симптоматично, що активізація процесів згідно із законом відбувалася після звіту Європейської палати аудиторів, де Україну називали "захопленою державою". Вживаний європейцями термін прямо говорив про залежність України від великого бізнесу, який проник у політику та медіа. Тож є підстави говорити: процеси боротьби з олігархами враховували, зокрема, думку західних партнерів", – зазначає Петро Охотін.

Він нагадує, що неузгодженість у тексті закону (хто саме має право визначати олігархів – олігархами) виникла з легкої руки тоді ще спікера ВР Дмитра Разумкова.

Так, поправка №398, внесена Разумковим, передбачає, що рішення про визнання людини олігархом приймає голова Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) – після звернення комісії з питань протидії надмірному впливу олігархів. А поправка №406 свідчила, що рішення про це ухвалює Рада нацбезпеки та оборони за поданням Кабінету міністрів, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки України чи Антимонопольного комітету. Саме це виправлення врахували зараз", – наголошує політолог. – Ну, а Разумков, який втратив посаду спікера, зокрема, за опір ухваленню закону про олігархів, зараз активно критикує Зеленського на каналах, що належать людям, які потенційно можуть отримати статус олігарха і постраждають від ухваленого закону".

Іншого рішення, ніж РНБО як орган, який визначає олігархів, бути не могло

Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що ми бачимо абсолютно логічний розвиток подій.

"Іншого рішення, ніж РНБО як орган, який визначає олігархів, бути не могло – з погляду політичного, Офісу президента. НАЗК як такий орган у логіку їхніх дій не вписувалося", – зазначає експерт.

На його думку, те, що "слуги" це зробили в порядку однієї зі статтею регламенту, переголосувавши поправки – найкраще, що можна було зробити в ситуації, що склалася. Другим адекватним варіантом було вето президента, наголошує Богдан Бондаренко.

"Швидше за все, законопроект буде підписаний і новим спікером Русланом Стефанчуком, і президентом Володимиром Зеленським, – прогнозує Богдан Бондаренко. – Я неодноразово висловлював сумніви щодо ефективності цього закону з погляду реального зменшення впливу ФПГ на політику в нашій країні. Але президенту такий розклад зручний – і він явно буде якийсь час розігрувати цю карту".

Інвестори за таких умов побоюватимуться нас як чумну територію, де не діє закон, а діють забаганки влади

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ упевнений: те, що в законі про олігархів, який так піарила влада, допустили пункти, що взаємовиключають одна одну, говорить про якість законодавчої роботи. А також про те, що цей законопроект спочатку не розглядався як технологія боротьби з олігархами. Скоріше як медійна технологія пропаганди подібної боротьби.

"І в такому форматі немає сенсу його змісту. Що нам продемонстрували. В одній статті могли написати, що реєстр олігархів формує РНБО, потім додати, що це робиться за рішенням президента, керівника НАБУ, колегіального рішення семи посольств тощо. Як лист у мультику про Простоквашино, коли Дядя Федір писав, а Шарик та Матроскін – дописували. А якщо це медійні технології, то й боротьби з олігархами не буде", – вважає Олексій Кущ.

На його думку, закон розрахований на внутрішню аудиторію. Але він матиме колосальний негативний вплив і на зовнішню. А саме – інвесторів.

"Питання не в тому, як влада має намір боротися з олігархами, а в тому, які це ризики несе для тих, хто олігархом не є. Переінакшуючи слова класика, можна сказати, що влада Зеленського = монокоаліція + РНБОрізація всієї країни. Інвестори за таких умов побоюватимуться нас як чумну територію, де не діє закон, а діють забаганки влади. У стилі – кого хочу, того і вважаю олігархом", – пояснює експерт.

Він упевнений, що великі іноземні інвестори розглядатимуть цей закон як потенційний ризик, що їх у будь-який момент можуть зарахувати до олігархів. А оскаржити це практично неможливо. Відповідно, великий системний інвестор заходити в Україну не буде, наголошує Олексій Кущ.

"Уявіть: приходить великий інвестор, вкладає в Україну 100 млн. доларів. І він автоматично стає внутрішнім інвестором і до певної міри олігархом (одним із пунктів зарахування до яких є наявність грошової суми, еквівалентної 80 млн доларів). Олігарх – це міжнародне поняття. Наші олігархи мають кілька паспортів і незрозуміло, громадянами якої країни є. Далі вирішив купити інвестор після вкладення в Україну певних коштів якесь інформаційне видання. І його за формальними ознаками вже можуть зарахувати до олігархів. А бізнес заблокують, – зазначає Олексій Кущ. – Саме зарахування до олігархату, звісно, не веде до автоматичного блокування бізнесу. Але з таким тавром працювати в Україні навряд чи хтось захоче. А ми маємо великих іноземних власників металургійних комбінатів, комерційної нерухомості, інвестиційних компаній. І всі вони потенційно можуть розглядатись нинішньою владою як кандидати на входження до списку олігархів".

Раніше на порталі "Коментарі" – відставка п'яти міністрів: про що говорять підсумки голосування у Раді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини