Головна Новини Політика внутрішня політика Разумкова можуть змінити: бути чи не бути відкритого конфлікту з ОП
commentss НОВИНИ Всі новини

Разумкова можуть змінити: бути чи не бути відкритого конфлікту з ОП

Дмитро Разумков все-таки прийняв рішення будувати політичну кар'єру окремо від президента

7 вересня 2021, 23:58
Поділіться публікацією:

Глава Верховної Ради Дмитро Разумков все частіше протиставляє свою (парламентську) позицію — позицію Офісу президента (виходить — позиції Зеленського). Нещодавно, наприклад, жорстко пройшовся по ідеї радника глави Офісу президента, спікера української делегації в ТКГ Олексія Арестович про те, щоб дати Україні подвійну назву "Україна-Русь". Ходять чутки, що спікера будуть намагатися змінити. Бути чи не бути відкритого конфлікту Разумков vs ОП? Чому (коли) це може (не може) статися? Хто і за яких умов буде у виграші? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Разумкова можуть змінити: бути чи не бути відкритого конфлікту з ОП

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожний звертає увагу: про те, що голова ВР Дмитро Разумков грає свою політичну гру, викликають невдоволення або Офісу президента, або самого президента, кажуть з періодичність мало не раз на три місяці.

"Попередня напруженість, яка всім була очевидною, але не привела до публічних атак один на одного — ситуація навколо окремої позиції голови Верховної Ради по всім відомим рішення РНБО, — нагадує експерт. — Звичайно, Разумков добре розуміє, що він не є наближеним до президента і надалі йому доведеться або йти на зниження свого політичного статусу, або будувати власну політичну кар'єру. Шляхів її розвитку кілька. Від розвитку всередині політичної команди президента до будівництва власного політичного проекту ".

На думку Юрія Подорожнє, для Разумкова ризикованими є обидва варіанти. Питання в тому, який з них стане виграшним (і чи є тут виграшний взагалі).

"Навіть якщо голові Верховної Ради вдасться отримати адекватні засоби під свій політичний проект, не факт, що, незважаючи на досвід розвитку виборчих проектів, він зможе провести свою політичну силу в парламент, — пояснює експерт. — Конфлікт голови Верховної Ради і Офісу президента, звичайно, можливий. І сценарій його розвитку (від тихого тиску до відкритого публічного протистояння) буде залежати від багатьох факторів. Наприклад, можливих планів президента розпустити парламент і провести дострокові вибори. Таку можливість не виключає перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук. Далі на Разумкова як на главу ВР можуть повісити всіх собак, звинувативши в провалі роботи парламенту. Благо у депутатів вистачає "злетів". Можуть звинуватити главу парламенту і в тому, що він нібито не зміг побороти корупцію в ВР. І не матиме значення, що підгодовують депутатів з самого Офісу ".

Якщо ж планів розпускати парламент немає, то сенсу в протистоянні президент-голова Верховної Ради немає, перш за все, для Офісу президента, вважає Юрій Подорожний.

"Оскільки при будь-яких обставинах Разумков змушений буде грати свою політичну партію, почавши її з досить виграшній позиції несправедливо скривдженого, — зазначає експерт. — Якщо конфлікт почнеться цієї осені, то ми будемо спостерігати затяжну спікеріаду, що, за великим рахунком, буде не на користь, перш за все, простим українцям ".

Політолог Петро Охотин згоден з тим, що медійна активність спікера ВР помітна. При цьому він нагадує, що саме Разумков був одним з осіб президентської кампанії Зеленського.

"Фактів, які дають підстави говорити про конфлікт президента і спікера, особисто я не бачу. Участь Дмитра Разумкова в форумі Асоціації міст України, де головою є київський градоначальник Віталій Кличко ні про що не говорить. АМУ має довгу історію роботи з місцевими лідерами, ігнорувати її події було б дивно. Меседжі, які поширювали телеграм-канали, є в основному вирваними з контексту. Мені важко зараз уявити точку відліку для відкритого конфлікту", — каже Петро Охотин.

Він вважає логічним, що Разумков, який є талановитим політиком, працює на власний імідж.

"Однак зараз я не бачу, що він буде будувати образ на критиці президента", — резюмує Петро Охотин.

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Степаненко зазначає, що напружені відносини між спікером ВР та Офісом президента практично рік обговорюються експертами. А тому логічним є запитання — чи буде відставка Разумкова, раз конфлікти є, цієї осені.

"Я вважаю, що хоч є певна недорозуміння межу Разумковим і ОП, найближчим часом він залишиться на своєму місці. У парламенту на порядку денному — розгляд ряду важливих законопроектів: про олігархів, податкові ініціативи, на підході бюджетний процес. І стабільна робота парламенту потрібна ВП не менше, ніж кожному українцю. Так що в цьому політичному сезоні, принаймні, цієї осені, Разумков залишиться на своєму місці. А в ОП, як і весь час до цього, будуть думати над варіантами, як би з ним коректніше попрощатися", — прогнозує Максим Степаненко.

На його думку, якщо Разумков таки піде, в певному виграші буде ОП, так як з'явиться більше зрозумілий для них, більш слухняні людини у вигляді того ж Стефанчук. А ось Разумков програє, так як саме в кріслі спікера парламенту він набирає політичну вагу, щоб потім, можливо, зайнятися сольною политичекой кар'єрою.

"Для нього важливо залишатися на свій посаді, знаходити взаєморозуміння, компроміси з ОП, з усіма фракціями. Якщо саме з цієї позиції Разумков наблизитися до чергових виборів, він буде мати значно більшу політичну вагу, ніж якщо піде зараз ", — вважає Максим Степаненко.

Нагадаємо, фрази голови Верховної Ради Дмитра Разумкова на брифінгу про ідею перейменування України "іноді краще жувати, ніж говорити" вже стала знаковою. Вона не про емоції спікера парламенту, а про те, що ГГН все-таки зібрався в окреме політичне плавання, про що через 3-4 місяці нового політичного сезону повинна побачити вся країна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини